Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς μιλά για «νίκη» απέναντι σε Ισραήλ και Φατάχ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς μιλά για «νίκη» απέναντι σε Ισραήλ και Φατάχ

Έπειτα από 11 ημέρες ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς εκτιμά πως κέρδισε μια “νίκη” μετά το τέλος των πληγμάτων στη Γάζα, όμως η κυριότερη επιτυχία του είναι ότι περιθωριοποίησε ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του της Φάταχ, σύμφωνα με αναλυτές.

Η επιστροφή της ηρεμίας στον θύλακο, όπου σχεδόν 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γιορτάστηκε χθες από ένα πλήθος που ανέμιζε παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της Χαμάς, στη Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτης της Φάταχ.

“Πρόκειται για μια στρατηγική νίκη (…)”, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, του κινήματος που ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007 και υποστηρίζεται κυρίως από το Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το Ισραήλ έκανε λόγο για μια “εξαιρετική επιτυχία”.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 4.300 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα. Αν και ένα μεγάλο μέρος από αυτές αναχαιτίστηκαν, οι κάτοικοι πολλών ισραηλινών πόλεων έζησαν μέσα στον φόβο και στον ρυθμό των σειρήνων.

Ο ισραηλινός στρατός, που θεωρείται η πρώτη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως οι ρίψεις ρουκετών στο έδαφός του είχαν μια χωρίς προηγούμενο ένταση.

Παρά τις καταστροφές, τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τον θάνατο πολλών μαχητών της, η Χαμάς αισθάνεται ότι νίκησε “επειδή κατάφερε να πλήξει την καρδιά του εδάφους του Ισραήλ (και ο στρατός) δεν μπόρεσε να την εμποδίσει” , λέει ο Τζαμάλ αλ-Φάντι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη Γάζα.

Και κατάφερε να ενισχύσει το οπλοστάσιο πυραύλων της παρά τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια στη Γάζα, σημειώνει.

Για τη Χαμάς, η οποία άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που αντιμετώπιζαν την ισραηλινή αστυνομία στην επίσης κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η σύγκρουση της επέτρεψε να προβληθεί ως ο μοναδικός υπερασπιστής των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

“Η Χαμάς επέλεξε εν μέρει την κλιμάκωση από πολιτικό καιροσκοπισμό, προκειμένου να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της όχι μόνο μεταξύ των υποστηρικτών της αλλά και από ένα ευρύτερο (παλαιστινιακό) κοινό”, εκτιμά ο Χιου Λόβατ, αναλυτής στπ Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter