Λουίς Σκόλα: Η μεγάλη επιστροφή στη Euroleague!

Λουίς Σκόλα: Η μεγάλη επιστροφή στη Euroleague!

Ο Λουίς Σκόλα είναι ξανά εδώ και θα τον απολαύσουμε στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο! Το Eurohoops γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τα πεπραγμένα του Αργεντινού με την Μπασκόνια!

Πολλά μεγάλα ονόματα ήρθαν φέτος στις ομάδες της Ευρωλίγκας, όμως ίσως κανείς δεν περίμενε ότι ανάμεσα σε αυτούς θα ήταν και ο Λουίς Σκόλα! Ο 39χρονος Αργεντινός λίγες μέρες μετά το αργυρό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, επέστρεψε στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αγωνιστεί με την Αρμάνι στην Ευρωλίγκα, ενώ μάλιστα βρίσκεται ήδη στην ιταλική πόλη, στέλνοντας και μήνυμα προς τους φίλους της ομάδας!

”Τι κάνετε; Είμαι ο Λουίς Σκόλα. Έφτασα στο Μιλάνο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είμαι εδώ. Τα λέμε σύντομα!”.

Μια επιστροφή που γίνεται 12 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την τότε Ταού και πλέον Μπασκόνια, για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ! Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πέρασε από Ρόκετς, Σανς, Πέισερς, Ράπτορς, Νετς, αφήνοντας το στίγμα του για δέκα χρόνια, ενώ την τελευταία διετία πήγε στην Κίνα, στους Shanxi Brave Dragons και τους Shanghai Sharks και πλέον είναι ξανά στα μέρη μας!

Μπορεί ο Σκόλα να είναι πλέον 39 και όχι… 27 όταν ήταν το 2007 που έφυγε για την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά όπως απέδειξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι σαν το παλιό καλό κρασί, που τώρα είναι πιο ώριμο και ποιοτικό από ποτέ!

Ρωτήστε γι’ αυτό τους συμπαίκτες και τον προπονητή του στην Αργεντινή, για την ηγετική του φυσιογνωμία εντός κι εκτός παρκέ, αλλά και τους αντιπάλους του, που… υπέφεραν στην Κίνα, με τους “γκαούτσος” να φτάνουν ως τον τελικό και το δεύτερο σκαλί του βάθρου!

Βιτόρια=σπίτι

Ο θρυλικός πλέον σέντερ άρχισε την καριέρα του στην Ferro Carril Oeste του Μπουένος Άιρες, από τις ακαδημίες ως την πρώτη ομάδα, με την οποία έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο το 1995, στα 15 του χρόνια!

Τα… λαγωνικά της Μπασκόνια τον εντόπισαν και τον έφεραν στη Βιτόρια το 1998, για να αρχίσει μια κοινή πορεία που έγραψε ιστορία! Επειτα από μια διετία δανεισμού και “ψησίματος” στη Χιχόν, από το 2000 άρχισε να γράφεται η ιστορία (και) στα παρκέ της Ευρωλίγκας!

Εντός συνόρων η κυριαρχία του Σκόλα στις ρακέτες συνοδεύτηκε από τίτλους, όπως το πρωτάθλημα της ACB το 2002, τα τρία κύπελλα στο Copa del Rey (2002, 2004, 2006) και τα τρία Supercopa (2005, 2006, 2007), ενώ ενδεικτικό είναι πως ατομικά ήταν ρούκι της σεζόν το 2000 στην Ισπανία και MVP της λίγκας το 2005 και το 2007!

Οι τελικοί και τα Final Four

Οι Βάσκοι δεν έμειναν στις ισπανικές επιτυχίες, αλλά ήταν και πρωταγωνιστές σταθερά στην Ευρωλίγκα.

Το 2001 στην παρθενική Ευρωλίγκα της νέας εποχής (με διασπασμένο το ευρωπαϊκό μπάσκετ) ήταν βασική μονάδα της παρέας του στα playoffs αποκλείοντας μεταξύ άλλων τρεις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακό, Περιστέρι, ΑΕΚ) για να φτάσει στη σειρά των τελικών απέναντι στην Κίντερ.

Ο τίτλος δεν ήρθε στις λεπτομέρειες (3-2 νίκες υπέρ των Ιταλών), αφού εκεί “μίλησε” ο συμπατριώτης και κολλητός του, Μανού Τζινόμπιλι.

Ωστόσο η σταθερότητα χαρακτήρισε τόσο τον Σκόλα ατομικά (με εξαίρεση τη σεζόν 2000/2001 είχε μέσο όρο περίπου στους 15 πόντους), όσο και την τότε Ταού ομαδικά, η οποία με “κολώνα” τον Σκόλα κατάφερε να φτάσει σε τρία σερί Final Four (2005 στη Μόσχα, 2006 στην Πράγα, 2007 στην Αθήνα)!

Μάλιστα, το 2005 έπαιξε και στον τελικό, αφού η ομάδα του ανάγκασε την μέχρι τότε ανίκητη ΤΣΣΚΑ του Ντούσαν Ιβκοβιτς, του Θοδωρή Παπαλουκά και του Δήμου Ντικούδη, που είχε και το όπλο της έδρας, να… υποκλιθεί στους Βάσκους!

Ξανά όμως στον τελικό ορθώθηκε ένα πολύ υψηλό εμπόδιο, με την Μακάμπι του Σάρας, του Άντονι Πάρκερ, του Νέστορα Κόμματου και του Πίνι Γκέρσον να στερεί τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Το 2006 ξανά η Μακάμπι στέρησε το όνειρο ενός νέου τελικού, νικώντας την παρέα του Σκόλα στον ημιτελικό του Final Four στην Πράγα κι ενώ προερχόταν από την επική πρόκριση επί του Παναθηναϊκού στα playoffs με νίκη στο ΟΑΚΑ (το θρυλικό ΟΑΚΑzo για τους Βάσκους).

Το 2007 στο ΟΑΚΑ, ήταν όμως η σειρά του Παναθηναϊκού.

Ο Σκόλα ήταν στην κορύφωση της καριέρας του στην Ταού, που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά με 2-0, αλλά το σχέδιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποδείχθηκε άρτιο ώστε να αναχαιτίσει τον Αργεντινό σούπερ σταρ και να δώσει το μεγάλο πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, που πήρε τη νίκη-πρόκριση στον τελικό.

Ο μικρός τελικός της 6ης Μαΐου στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη ήταν το τελευταίο εκ των 144 αγώνων του Σκόλα στην Ευρωλίγκα, ο οποίος 12 χρόνια μετά επιστρέφει στη διοργάνωση, φορώντας… αρμάνι!

Τα στατιστικά του Λουίς Σκόλα στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μπασκόνια (2000-2007)

Το ΝΒΑ και ο… Σπανούλης

Το καλοκαίρι του 2007 να… ενεργοποιηθεί η επιλογή του στο Νο56 του draft του 2002 από τους Σπερς, ωστόσο ποτέ δεν φόρεσε τη συγκεκριμένη φανέλα.

Η ομάδα του Πόποβιτς είχε προσπαθήσει πολύ να τον πάρει το 2005, αλλά ο κανονισμός του ΝΒΑ που έβαζε πλαφόν στα χρήματα που μπορούσε να δώσει μια ομάδα για να σπάσει buy-out (ως 500.000 δολάρια) έβαλε φρένο.

Έτσι έμελλε ο Σκόλα να φορέσει τη φανέλα των Ρόκετς το 2007, όταν πλέον είχε φτάσει η ώρα για το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ.

Ωστόσο για να καταλήξει στο Χιούστον ο ηγέτης της τότε Ταού, έβαλε το χεράκι του ο… Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος έχοντας περάσει την πρώτη και μοναδική όπως αποδείχθηκε σεζόν του στον μαγικό κόσμο, πίεζε για να επιστρέψει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό.

Για να φτάσει να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ, έγινε ανταλλαγή από τους Ρόκετς για τους Σπερς μαζί με μια επιλογή draft δεύτερου γύρου, με τη διαδρομή για το Χιούστον να παίρνει ο Σκόλα μαζί με τον Τζάκι Μπάτλερ!

Τα πέντε χρόνια που πέρασε στους Ρόκετς, ήταν τα πιο ποιοτικά για τον Σκόλα, με διψήφιους μέσους (έφτασε και τους 18,3 πόντους τη σεζόν 2010/2011), ενώ μετά το 2012 πήγε στους Σανς, στους Πέισερς, τους Ράπτορς και τους Νετς, πριν την Κίνα και πλέον το Μιλάνο, μέσω του οποίου θα έχουμε την ευκαιρία να τον θαυμάζουμε στα παρκέ της Ευρωλίγκας!

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter