Λούκα Κατσέλη: Κοινωνικό δικαίωμα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Λούκα Κατσέλη: Κοινωνικό δικαίωμα η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κοινωνικό δικαίωμα. Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατεύεται για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους» τόνισε η Λούκα Κατσέλη στο κανάλι Open.

Η πρώην υπουργός Οικονομίας διέψευσε τον Αδωνη Γεωργιάδη και όσους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία καθώς και ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των κακοπληρωτών διότι όπως είπε είχε αυστηροποιηθεί το πλαίσιο από το 2019 και αυτοί είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο.

«Πρέπει να ισχύσει η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο για αυτούς που είναι σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής διότι ο δικαστής είναι ένας ανεξάρτητος διαιτητής ανάμεσα στα συμφέροντα της τράπεζας και του οφειλέτη» δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Λούκα Κατσέλη εξήγησε ότι τι πρόκειται να συμβεί αν δεν υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια.

«Στην εξωδικαστική διαδικασία η τράπεζα έχει το πάνω χέρι. Η τράπεζα αποφασίζει αν ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του και να προστατέψει την πρώτη του κατοικία, άρα καταστρατηγείται το κοινωνικό δικαίωμα του οφειλέτη να έχει μία δίκαιη μεταχείριση για αυτό πρέπει να προβλεφθεί έστω και στο πέρας της εξωδικαστικής διαδικασίας να μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στα δικαστήρια. Αυτό ήταν και το ισχυρό όπλο του νόμου 3869 που φέρει το όνομά μου».

«Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η μεγαλύτερη καταναλωτική οργάνωση κάνει μια ανοιχτή ψηφοφορία στο διαδίκτυο ώστε οι πολίτες να ζητήσουν από την κυβέρνηση την προστασία της α’ κατοικίας και κυρίως τη δυνατότητα του οφειλέτη να πάει στα δικαστήρια να βρει το δίκιο του».

«Η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι ο αριθμός των οφειλετών που μπαίνουν στην πλατφόρμα είναι μικρός διότι με τα εισοδηματικά κριτήρια η βάση, αυτοί που δικαιούνται να πάνε έχουν περιοριστεί πολύ αλλά και όταν πληρούν τα κριτήρια οι τράπεζες δεν προχωρούν στην πρόταση ρύθμισης. Καθυστερούν πάρα πολύ» εξήγησε η κ. Κατσέλη.

Αναφορικά με τους κακοπληρωτές η κ. Κατσέλη τόνισε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του αρχικού νόμου που είχαν γίνει το 2019 οι όποιες καταστρατηγήσεις είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο. Είχε μπει ένα αυστηρό πλαίσιο πρόσθεσε.

Πτωχευτικό δίκαιο χρειάζεται είτε έχεις κρίση είτε όχι διότι θα υπάρχουν πάντα συμπολίτες μας που πτωχεύουν για αυτό σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη το πτωχευτικό δίκαιο ισχύει από το 80 και μετά. Ο νόμος που φέρει το όνομά μου δεν ήταν προϊόν της κρίσης ήταν προϊόν μίας δημοκρατικής πολιτείας η οποία έπρεπε να έχει ένα πτωχευτικό δίκαιο.

«Επειδή ακούω να λέγεται ότι η προστασία της α’ κατοικίας είναι ελληνική πρωτοτυπία, αυτό δεν ισχύει διότι και στην Αμερική και στην Νορβηγία υπάρχει, ενώ σύσταση έχει κάνει η Ε.Ε. στα κράτη για την προστασία της στέγης. Η προστασία της α’ κατοικίας σημαίνει υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και των ίδιων των τραπεζών.»

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κοινωνικό δικαίωμα. Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατεύεται για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Πηγή: Avgi.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter