Λουκίδης (πνευμονολόγος): Να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Λουκίδης (πνευμονολόγος): Να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Να εμβολιαστούν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης τονίζοντας πως κάνοντας το εμβόλιο αποφεύγει κάποιος να νοσήσει σοβαρά από τον ιό.

«Η ασφάλεια του εμβολίου έγκειται να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση. Όποιος νοσήσει μετά το εμβόλιο δεν θα κινδυνεύσει», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «ο Ιανουάριος θα έχει μικρό εμβολιαστικό ποσοστό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο OPEN TV.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει μείωση των περιστατικών Covid στις κλινικές αλλά όχι ακόμη στις ΜΕΘ. «Το θέμα είναι να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, ο κ. Λουκίδης είπε πως «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει ανεπιθύμητες ενέργειες». «Ποιες είναι οι κύριες; Ποιες είναι οι πιο συχνές; Να νιώθεις κούραση και να κάνεις μικρό πυρετό. Είναι μικρές παρενέργειες σε μικρό ποσοστό και αναστρέψιμες. Μακροχρόνιες παρενέργειες αρνητικές ή θετικές είναι νωρίς να πούμε αν υπάρχουν ακόμη, δεν ξέρει κανείς», συμπλήρωσε. 

Ανέφερε επίσης πως δεν θα εμβολίαζε παιδιά και εγκύους ακόμη γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια τους και πως αν κάποιος είναι εμπύρετος και έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ίδιος θα ανέστειλε τη δεύτερη δόση, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης.

Τέλος, σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα σχολεία αλλά και για το λιανεμπόριο μετά τις γιορτές, ο κ. Λουκίδης είπε πως «για τουλάχιστον 10 – 12 ημέρες μετά την 5η Ιανουαρίου πρέπει να δούμε την αποτίμηση των γιορτών», και τόνισε πως σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δεν πρέπει να βιαστούμε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter