Λουτρό αίματος σε συγκέντρωση Χαζάρων στην Καμπούλ – Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Λουτρό αίματος σε συγκέντρωση Χαζάρων στην Καμπούλ – Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες

«Καταιγισμός» από ρουκέτες σημειώθηκε την Πέμπτη σε μια συγκέντρωση μελών της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας των Χαζάρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 22, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανέβασε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουαντιουλάχ Μαγιάρ.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης αλλά οι Χάζαροι έχουν στη διάρκεια των ετών δεχτεί επιθέσεις από σουνίτες μουσουλμάνους ενόπλους όπως οι Ταλιμπάν, η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Το δίκτυο TOLO News, το οποίο είχε στείλει ένα συνεργείο στην περιοχή για να καλύψει σε ζωντανή μετάδοση την εκδήλωση, μετέδωσε ότι ακούστηκαν τουλάχιστον 10 εκρήξεις.

“Η συγκέντρωσή μας δέχεται επίθεση. Γίνεται ρίψη ρουκετών εναντίον μας από κάθε κατεύθυνση”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Μουχάμαντ Μοχάκικ, ένας βουλευτής και ηγέτης του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος των Χαζάρων.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, βρίσκονταν στη συγκέντρωση, μια τελετή μνήμης κατά την επέτειο από τον θάνατο ενός ηγέτη τους.

Μετά τις εκρήξεις οι συγκεντρωμένοι έτρεχαν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση.

Η τελετή μνήμης ήταν για την επέτειο από τον θάνατο του Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ενός ηγέτη των Χαζάρων ο οποίος πέθανε το 1995 έχοντας συλληφθεί όμηρος από τους Ταλιμπάν.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Νασράτ Ραχίμι, είπε ότι ένας ύποπτος συνελήφθη ενώ πολλοί άλλοι έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο προεδρικός υποψήφιος Μοχάμαντ Χανίφ Ατμάρ γλίτωσε χωρίς να τραυματιστεί αλλά οκτώ από τους σωματοφύλακές του τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Καντέρ Σαχ, η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στην τελετή δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν. “Υπάρχουν πολλοί τραυματίες”, είπε στο δίκτυο TOLO News.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας και στη συνέχεια την ένοπλη επίθεση με στόχο μια κατασκευαστική εταιρεία στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter