Σινεμά στη Στέγη

«ΛΠ» σημαίνει μόνο Λένα Πλάτωνος

Flix it στη Στέγη S02E03

18 Δεκεμβρίου 2017 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «ΛΠ» του Χρήστου Πέτρου

• Live μουσική συνάντηση στη σκηνή της Λένας Πλάτωνος και του Philip Jeck

• After party με dj set από τον Josh Cheon

«λπ» σημαίνει μόνο Λένα Πλάτωνος. Τον Δεκέμβριο, το «Flix it στη Στέγη» αποθεώνει τη Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, διασχίζοντας μαζί της τη μεγάλη διαδρομή από τις αξέχαστες μέρες του Σαμποτάζ μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη και νομοτελειακή ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων.

Το «Flix it στη Στέγη» εξασφάλισε και παρουσιάζει στις 18 Δεκεμβρίου την πρεμιέρα του λπ, του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος, μέσα από ένα αναπάντεχο, γεμάτο εκπλήξεις, συγκίνηση και πραγματική έμπνευση πορτρέτο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας.

Μετά το τέλος της ταινίας, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα ανέβει η ίδια η Λένα Πλάτωνος για ένα ακουστικό live στο πιάνο, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο turntablist Philip Jeck για ένα σόου ειδικά φτιαγμένο για το «Flix it στη Στέγη».

Το πάρτι θα συνεχιστεί στο λόμπι της Στέγης, με μουσική που θα επιλέγει ο Josh Cheon της Dark Entries Records, ως επιστέγασμα της πιο πολυαναμενόμενης βραδιάς του Δεκεμβρίου.

Η ταινία

Η μουσική της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με ριζοσπαστικές δουλειές που, όπως αποδείχθηκε, βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η ταινία λπ επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των επαναστατικών δίσκων.

Στο ντοκιμαντέρ λπ συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.

λπ info

μουσική Λένα Πλάτωνος | φωτογραφία Γιώργος Καρβέλας | ήχος Νίκος Κωνσταντίνου | μοντάζ Τόλης Αποστολίδης | colour grading Μάνος Χαμηλάκης | παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | σενάριο, σκηνοθεσία Χρήστος Πέτρου | παραγωγή Heretic, ΕΡΤ, ΕΚΚ, με τη συνεργασία 2/35, Dark Entries, SAE

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Πέτρου μοιράζεται

«Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που άκουσα μουσική της Λένας Πλάτωνος. Από εκείνη τη στιγμή, αρρώστησα/αγάπησα τη μουσική της Λένας, που με συντρόφεψε σ’ ολόκληρη την εφηβεία μου και μ’ επηρέασε βαθιά. Ήταν τότε ένας λόγος που με έκανε περήφανο, αφού άκουγα κυρίως ξένη μουσική και είχα πλέον μια αναφορά ελληνική.

Θυμάμαι τη μάνα μου να φρικάρει όταν άκουγα τους δίσκους στο πικάπ και τους ροκάδες φίλους μου να ξενερώνουν όταν κάποιο τραγούδι της τρύπωνε στις κασέτες μου της εποχής. Ακόμα και σήμερα, η Πλάτωνος έχει θέση στα μιξ που φτιάχνω στο mixcloud. Οι τρεις δίσκοι, που είναι και το κύριο θέμα της ταινίας, έχουν υπερβεί τον χρόνο και νομίζω ότι ακόμα είναι μπροστά απ’ την εποχή μας.

Θυμάμαι πολύ καλά την παρουσίαση του βιβλίου της, Τα Λόγια Μου, στο Fnac στο Μαρούσι, τον Μάιο του 2006, μετά από χρόνια απουσίας, όπου στο τέλος την πλησίασα, της ζήτησα να μου υπογράψει το αντίτυπό μου και της έδωσα το τηλέφωνό μου, λέγοντας ότι είμαι σκηνοθέτης και θέλω να κάνω μια ταινία για εκείνη, χωρίς να ξέρω πώς ακριβώς ακόμα.

Και θυμάμαι επίσης πολύ καλά το άγχος όταν μου τηλεφώνησε και με κάλεσε στο σπίτι της, Λ. Αλεξάνδρας τότε. Τη συνάντησα εκεί και ξεκίνησε μια σχέση που πέρασε τα πάνω και τα κάτω της για να καταλήξει, 10 χρόνια αργότερα, σε μια ταινία όπου ήταν σαν όλα να περίμεναν τον σωστό χρόνο τους για να γίνουν.

Το λπ είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και συνδυάζει την (υποκειμενική) αλήθεια των ανθρώπων που γνώρισαν και δούλεψαν με τη Λένα Πλάτωνος, τη δυναμική νέων μουσικών που ξαναβλέπουν το έργο της, την προσωπική μου εμπειρία μαζί της και την αγάπη μου για εκείνη.

Χρήστος Πέτρου, Σεπτέμβριος 2017

Το live

Το «Flix it στη Στέγη» είναι, με δυο λόγια, πολύ υπερήφανο. Η Λένα Πλάτωνος, με καλή παρέα, θα συνεχίσει την εμπειρία της ταινίας μ’ ένα ξεχωριστό live, όσο οι θεατές θα κάθονται στις θέσεις τους, στην Κεντρική Σκηνή. Η Λένα Πλάτωνος θα παίξει ακουστικά, στο πιάνο, πιάνοντας το νήμα του λπ και μεταφέροντάς το, ζωντανά, στο κοινό τής αίθουσας, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο Philip Jeck. O Jeck είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού: turntablist extraordinaire, αν θέλουμε να βάλουμε ετικέτα στη δουλειά του, χρησιμοποιεί βινύλια, τα οποία λουπάρει και «κακοποιεί» ζωντανά, πάνω σε χαλασμένα, και όχι μόνο, πικάπ και δημιουργεί μουσικά περιβάλλοντα που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις. Οι συναυλίες του είναι μουσικά γεγονότα. Στο live της Στέγης, η ιδέα είναι να παίξει, αποκλειστικά, χρησιμοποιώντας τα τρία βινύλια που είναι το θέμα της ταινίας «λπ» («Μάσκες Ηλίου», «Γκάλοπ», «Λεπιδόπτερα») σε μια «συνομιλία» με τον ήχο της Λένας Πλάτωνος που θα παίζει στο πιάνο.

Μετά το live, στο λόμπι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Josh Cheon της Dark Entries Records θα κάνει ένα dj-set με τη μουσική που τον κάνει περιζήτητο σ’ όλο τον πλανήτη σήμερα.

Επιμέλεια-Οργάνωση: Flix.gr & Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Λίγα λόγια για το «Flix it στη Στέγη»

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με το κινηματογραφικό site Flix.gr για μια σειρά μηνιαίων προβολών που, με όχημα τις εικόνες και οδηγό τις ταινίες, αγνοούν κάθε στερεότυπο και προτείνουν μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Το Flix it στη Στέγη επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.

Το ραντεβού όμως επεκτείνεται και εκτός αίθουσας: live performances, μαθήματα κινηματογράφου, εκθέσεις, συναυλίες και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό συνοδεύουν κάθε προβολή, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Flix.gr

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

18 Δεκεμβρίου 2017 | 20:30

Κεντρική Σκηνή

Διάρκεια ταινίας: 69’

Διάρκεια live: 30’

Εισιτήρια

Κανονικό: 8 €

μειωμένο και Φίλος, παρέα 5-9 ατόμων: 6 €

ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA, Ανεργίας, παρέα 10 + ατόμων: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107) Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00 Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ • ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων • IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου

http://www.sgt.gr/gre/SPG2067

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.