Λύκοι κατασπαράζουν πρόβατα – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία

Λύκοι κατασπαράζουν πρόβατα – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία

Στα όρια των χωριών στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχουν φθάσει πλέον οι λύκοι, με τους κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση. Δεν έχουν χάσει απλώς δεκάδες ζώα.

 Εχουν φθάσει να φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους και αρκετοί που διαθέτουν ελαιοχώραφα τρέμουν στην ιδέα σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θα μπουν σε ένα μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς. Χθες, στον απόηχο της νέας προχθεσινής επίθεσης λύκων σε κοπάδι με γίδια και μάλιστα σε ελαιοχώραφο πέντε μέτρα από τις ποτίστρες(!), κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαύκου αποφάσισαν να απευθυνθούν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αναζητώντας λύση. «Εχουμε καταστραφεί. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε έξω από τα σπίτια μας», λέει με απόγνωση η κτηνοτρόφος Κυριακή Παλιατσά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

 Το πρόβλημα με την εμφάνιση λύκων στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου υφίσταται τα τελευταία δύο χρόνια, με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων. Ομως το τελευταίο εξάμηνο οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων είναι σχεδόν στην εβδομαδιαία ατζέντα. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα η κ. Παλιατσά έχει χάσει σχεδόν το μισό της κοπάδι από επιθέσεις λύκων. Η πιο πρόσφατη επίθεση καταγράφτηκε προχθές στις 10:30 το πρωί, σε ελαιοχώραφο στην περιοχή του Λαύκου. Μεγάλος λύκος είχε στήσει καρτέρι μέσα στον ελαιώνα κοντά στις ποτίστρες κι όταν το κοπάδι πλησίασε έκανε επίθεση.

 «Είναι πανέξυπνα ζώα. Περίμενε κοντά στην ποτίστρα, γιατί γνώριζε ότι θα πάει το κοπάδι να πιει νερό. Δεν φοβούνται τον άνθρωπο», περιγράφει η κ. Παλιατσά. Τα κρούσματα είναι συνεχή. Την προηγούμενη Δευτέρα στη θέση Κούμαρος αγέλη λύκων επιτέθηκε σε κοπάδι δέκα μέτρα έξω από το μαντρί, στις 8 το πρωί και χάθηκαν δέκα ζώα. Πριν ένα μήνα σημειώθηκε επίθεση σε μαντρί και χάθηκαν πέντε ζώα. «Αυτή η επίθεση καταγράφτηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή, τον Αγιο Ανδρέα», λέει η κ. Παλιατσά. 

«Προχθές εθεάθη λύκος να ψάχνει τροφή στα σκουπίδια στην περιοχή Μαραθιά, λίγο πάνω από την παραλία, όπου υπήρχαν λουόμενοι», συμπληρώνει. Η ίδια τονίζει ότι από τις συνεχείς επιθέσεις των λύκων σε λιγότερο από ένα μήνα έχει χάσει το μισό κοπάδι της, πάνω από 50 γίδια. 

«Δεν είναι μόνο η οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Τα ζώα τα μεγαλώνουμε και τα πονάμε σαν παιδιά μας. Το ψυχολογικό κόστος είναι μεγάλο. Να μετράς κάθε μέρα πόσα ζώα έχεις χάσει», λέει με σπαραγμό. Κι άλλοι κτηνοτρόφοι έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις. Εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχουν χαθεί. 

«Ο,τι αφήσει ο λύκος, το αποτελειώνουν τα αγριογούρουνα. Κι εμείς είμαστε με τα χέρια δεμένα. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για επιθέσεις από λύκους», σημειώνει η κ. Παλιατσά. Προβληματισμένοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ετοιμάζονται να συστήσουν σύλλογο για να μπορέσουν να έχουν παρεμβατικό λόγο. Χθες επισκέφθηκαν στο γραφείο της την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία δήλωσε αναρμόδια και τους παρέπεμψε στο Δασαρχείο και την Αστυνομία. «Οταν βραδιάζει γύρω στις 9 μ.μ. ακούς του λύκους να ουρλιάζουν. 

Εχουν φθάσει πλέον κοντά στα χωριά. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε έξω από τα σπίτια μας. Δεν ζητάμε ευθύνες. Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ζητάμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τα ζώα μας στα μαντριά και να τα ταΐζουμε. Οι τιμές των ζωοτροφών είναι στα ύψη και οι επιδοτήσεις που παίρνουμε δεν φθάνουν. Οι λύκοι έχουν αρχίσει και γίνονται επικίνδυνοι. Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς. Πώς θα πάμε στα κτήματά μας;», ξεσπά η κ. Παλιατσά. Κτηνοτρόφοι της περιοχής, που βιώνουν τον καθημερινό εφιάλτη,, ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα και προειδοποιούν με αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις υπηρεσιών πριν θρηνήσουν και ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: taxydromos

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter