Λυμένα τα χέρια του Τσίπρα μετά τη δικαίωσή του

Λυμένα τα χέρια του Τσίπρα μετά τη δικαίωσή του

Πιθανότατα την επόμενη Κυριακή, 29 τρέχοντος, θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα συνεδριάσει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η είδηση όμως δεν είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ αλλά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει σε αυτήν με τις προτάσεις του για τον νέο γραμματέα του κόμματος και τα νέα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ανά χείρας.

Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για τον χρόνο που θα επιλέξει να καταθέσει τις εισηγήσεις του ούτε για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις του κόμματος, οι εισηγήσεις που δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες του Documento είναι ότι πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να μην αφήσει τον χρόνο να περάσει. Να ενεργήσει δηλαδή όσο το αποτύπωμα του συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών είναι φρέσκο.

Για όσους πάντως έχουν απορίες για το εύρος των αλλαγών που έρχονται θα πρέπει να ειπωθεί πως οι αλλαγές στο Πολιτικό Συμβούλιο και στη θέση του γραμματέα είναι δεδομένες. Αφού πρόκειται για όργανο και θέσεις που εκλέγονται από την ΚΕ και από τη στιγμή που έχουμε νέα ΚΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα κληθεί να εκλέξει και νέα πρόσωπα μετά την εισήγηση του προέδρου.

Για τους τομεάρχες του κόμματος, που είναι καθαρά απόφαση του προέδρου και η δεξαμενή επιλογής τους παραμένει η ίδια, δηλαδή η κοινοβουλευτική ομάδα, δεν είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν αλλαγές. Οι τελευταίες μπορεί να γίνουν στους υπεύθυνους τομέων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αλλαγές στους τομεάρχες θα επέλθουν, αν επέλθουν, λόγω καραμπόλας, επειδή δηλαδή κάποιος ή κάποια εξ αυτών θα προταθεί για άλλη κορυφαία θέση και συνεπώς θα αλλάξει.

Ο γρίφος του νέου γραμματέα

Αν υπάρχει μια σταθερά για τη σύνθεση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (αριθμεί 41 μέλη), είναι ότι σε αυτό θα μετέχουν όλα τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στην πρώτη δεκάδα της εσωκομματικής ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής για τη νέα ΚΕ.

Ειδικά για το πρόσωπο του νέου γραμματέα –αν και ουδείς ανοίγει τα χαρτιά του, για ευνόητους λόγους–, εάν ο νυν γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος θελήσει να παραμείνει, τότε είναι πολύ πιθανό να παραμείνει. Εάν θελήσει να αποχωρήσει, τότε είναι πολλοί εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος ο γραμματέας να είναι γυναίκα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για άτομο χαμηλών τόνων, αποδεκτό από όλους μέσα στο κόμμα, που θα συμβολίζει τη διεύρυνσή του.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του σε κανέναν και δεν έχει αρχίσει τα τηλεφωνήματα για τις σχετικές ζυμώσεις, όπως συνηθίζει να κάνει. Αν κάτι επιδιώκει ο ίδιος, είναι να τοποθετηθούν πρόσωπα με έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία σε τομείς όπως η αυτοδιοίκηση, ο συνδικαλισμός και το οργανωτικό. Εκεί εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί και χρειάζονται σημαντικές αλλαγές τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα ανθρωπογεωγραφία στο κόμμα έχει λύσει τα χέρια του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ελεύθερος να τοποθετήσει τα πρόσωπα που εκείνος πιστεύει ότι θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα απέναντι σε εκείνο της ΝΔ. Δεν είναι υποχρεωμένος πλέον να τηρήσει κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες ή προσωπικές φιλοδοξίες κορυφαίων στελεχών. Από την εσωκομματική κάλπη εξήλθε απόλυτος κυρίαρχος.

Πρωτιές με σημασία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Η κάλπη όμως της περασμένης Κυριακής έστειλε και άλλα μηνύματα, όπως για παράδειγμα η δεύτερη θέση της Ρένας Δούρου και η τέταρτη του Νίκου Παππά στην Αττική και η πρώτη του Παύλου Πολάκη στην Κρήτη. Και οι τρεις βρέθηκαν και βρίσκονται στο στόχαστρο του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Οι δύο τελευταίοι, ειδικά ο Π. Πολάκης, βρέθηκαν στο στόχαστρο και στελεχών του κόμματος. Ωστόσο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φαίνεται ότι είχαν διαφορετική γνώμη, γι’ αυτό και έστειλαν και τους τρεις στις υψηλότερες θέσεις της νέας ΚΕ.

Το επόμενο μήνυμα είναι ότι οι όποιες τρικλοποδιές στον πρόεδρο με αφορμή τις αλλαγές στο κόμμα δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές. Κανείς δεν έχει πιάσει μόνιμο στασίδι στα αξιώματα και οι πάντες κρίνονται. Και κανείς φυσικά, πολλώ δε μάλλον ο πρόεδρος, δεν θα πάει σε «ανθρωποφαγία» παλαιών στελεχών με πρόσχημα την ανανέωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν λογικές του τύπου «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» και κανείς δεν αντιλαμβάνεται κάποιους ως «βαρίδια». Στόχοι όλων είναι η καλύτερη λειτουργία του κόμματος, η επικοινωνία του με τον απλό κόσμο και η πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στον Real FM δήλωσε δικαιωμένος για την πρωτόγνωρη, όπως είπε, διαδικασία στο κόμμα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, με προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τουλάχιστον δύο κόμματα, η οποία «θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter