Λύθηκε μυστήριο με πλάσμα που έζησε πριν από 558 εκατ. έτη στη Γη και δε θυμίζει τίποτα από όσα ξέραμε! (Photos+Video)

Λύθηκε μυστήριο με πλάσμα που έζησε πριν από 558 εκατ. έτη στη Γη και δε θυμίζει τίποτα από όσα ξέραμε! (Photos+Video)

Το εδώ και δεκαετίες άλυτο μυστήριο που περιβάλλει ένα πλάσμα που ζούσε στη Γη πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια επιλύθηκε τελικά, χάρη στα απολιθώματα που βρέθηκαν στη Ρωσία και τα οποία είναι τόσο καλά διατηρημένα, περιέχουν ακόμα και μόρια λίπους.

Η πραγματική ταυτότητα των απολιθωμάτων “Dickinsonia” αποτέλεσε το επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης από τότε που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1947. Το 558 εκατομμυρίων ετών ζώο δεν μοιάζει με ό, τι έχουμε στη Γη σήμερα – είναι έως και 1,4 μέτρα σε μήκος, είναι επίπεδο, οβάλ σε σχήμα, και φέρει ραβδώσεις.

Κατά καιρούς, διάφοροι επιστήμονες έχουν προβάλει επιχειρήματα ότι το πλάσμα είναι μια μορφή μέδουσες, βακτήριο, σκουλήκι, μανιτάρι, κοράλλι, φύκι – και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ωστόσο η πρόσφατη ανακάλυψη χοληστερόλης (!) σε ένα απολίθωμα Dickinsonia έδειξε ότι το πλάσμα είναι σίγουρα ένα ζώο.

“Τα μόρια λιπαρών που έχουμε βρει σε απολιθώματα αποδεικνύουν ότι τα ζώα ήταν μεγάλα και άφθονα πριν από 558 εκατομμύρια χρόνια, εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από  ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, δήλωσε ο παλαιοβιοχημικός Jochen Brock από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU).

Τα περισσότερα από τα απολιθώματα Dickinsonia βρέθηκαν στους λόφους Ediacara στην Αυστραλία και έχουν υποβληθεί σε τεράστια θερμότητα, πίεση και καιρικές συνθήκες, χωρίς να αφήνουν πίσω τους οργανικά υλικά. Ωστόσο, μερικά απολιθώματα Dickinsonia που βρέθηκαν στη Ρωσία είναι καλύτερα διατηρημένα και διατηρούν οργανική ύλη, η οποία και συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση του μυστηρίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter