Μ. Φουρθιώτης: Από τις απειλές στον Βρούτση για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στην επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας που… καρποφόρησε

Μ. Φουρθιώτης: Από τις απειλές στον Βρούτση για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στην επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας που… καρποφόρησε

Γιατί μιλούσαν με τον Μένιο Φουρθιώτη; Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση από τον Μένιο Φουρθιώτη ενός μέρους του ιστορικού κλήσεών του όπου φαίνεται πως είχε τακτική –τηλεφωνική τουλάχιστον- επαφή με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Στελέχη όπως τον διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ρωμανό, τον υπεύθυνο τύπου του υπουργείου Εργασίας, Νίκο Σιγάλα που αποτελεί το «δεξί χέρι» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική αρνείται να δώσει απαντήσεις. Το ίδιο είχε πράξει άλλωστε ακόμη και όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε αποκαλύψει στο Documento το πως ο Μένιος Φουρθιώτης είχε πάει με μπράβους στο υπουργείο και απειλούσε προκειμένου να του καταβληθούν οι πληρωμές που –παρανόμως- λάμβανε από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Παρά τη σιωπή της κυβέρνησης όμως, η υπόθεση φαίνεται πως παίρνει άλλη, ακόμη πιο αρνητική τροπή για την ίδια.

Όπως φαίνεται από το ιστορικό κλήσεων που δημοσιοποίησε ο Μένιος Φουρθιώτης, μιλούσε με τον Νίκο Σιγάλα στις 27 και τις 28 Ιανουαρίου του 2021. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες όμως είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις καταβολές που αφορούσαν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως αποκάλυψε το Documento, κατόρθωσε να εισπράξει από το δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Και το κατόρθωσε αυτό αφού ξαφνικά εμφάνισε μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ, ενώ το ίδιο συνέβη και με πρώην συνεργάτες του. Με αυτούς τους μισθούς ο Φουρθιώτης μπήκε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και κατόρθωνε έτσι να λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των μισθών.

Για του λόγου του αληθές, το υπουργείο Εργασίας στις 27 Ιανουαρίου του 2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη, από την  Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν:

1.Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του  προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  για Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020 –μετά και την διαδικασία των διασταυρώσεων-, σε συνάρτηση με το άρθρο 112 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’ 256)  και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 3297/110/22-01-2021 (ΦΕΚ Β΄ 240/25.01.2021) , καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020…».

Επομένως ο Μένιος Φουρθιώτης την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το «δεξί χέρι» του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, Νίκο Σιγάλα, φαίνεται πως έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος μέσω της κομπίνας που είχε στήσει. Κι αυτό γιατί τότε πληρώθηκαν οι επίμαχοι μήνες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020. Είχε κάποια σχέση αυτή η επικοινωνία με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Μένιο Φουρθιώτη; Γιατί η ολοκληρωτική αφωνία της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις ολοένα και γιγαντώνει τα ερωτήματα: Μέχρι που έφταναν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Μένιο Φουρθιώτη;

Άλλωστε το Documento έχει ήδη αποκαλύψει ότι ο Μένιος Φουρθιώτης έχει εκβιάσει την κυβέρνηση. Με τρόπο σοκαριστικό. Το είχε άλλωστε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης στο Documento: «Ήρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε». Ο Γ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει τότε στο Documento την ύπαρξη της κομπίνας από τον Μ. Φουρθιώτη και τον τελευταίο ως ενορχηστρωτή αυτής. Μπορεί να μην τον κατονόμασε, αλλά τον… φωτογράφισε, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση και η εμπλοκή Φουρθιώτη είχε μερικώς ήδη αποκαλυφθεί.

Ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2020 –ένα περίπου μήνα πριν αντικατασταθεί από τον Κ. Χατζηδάκη-, τροπολογία προκειμένου να… κλείσει το παράθυρο που υπήρχε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία», το οποίο φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ηµέρες µετά αποπέµφθηκε από το κυβερνητικό σχήµα. Είχε µάλιστα προηγηθεί… επίσκεψη του Μ. Φουρθιώτη στο υπουργικό γραφείο του, όπου απαιτούσε, σύµφωνα µε τον τέως υπουργό, να πληρωθεί τα λεφτά που έχασε: «Είµαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή».

Σχετικά πάντως µε τον ενορχηστρωτή της κοµπίνας, ο τέως υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν αυτός «πλήρωσε φόρους; Εγιναν οι παρακρατήσεις; ∆ηλώθηκαν αυτά στην καρτέλα του; Πλήρωσε τις εισφορές στον Ε∆ΟΕΑΠ; Ολα αυτά δεν είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για χρήµατα που πρέπει να πληρωθούν. Πρέπει να ελεγχθεί και να γίνουν ενέργειες».

Αναφορικά με το αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην αποµάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο ο Γιάννης Βρούτσης είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Οχι, ούτε καν µπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέµα πάντως µε εξόργισε και µου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε µέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να µε βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσµατικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του µπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεµάσει στα µανταλάκια. Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισηµάναµε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια» µας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόµο του».

Ποιον δρόμο επέλεξε τελικά η κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση που όλοι σχεδόν οι υπουργοί της πέρασαν από την εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη και τώρα προσποιούνται ότι δεν τον γνωρίζουν; Μέχρι που φτάνουν οι εκβιασμοί του Μένιου Φουρθιώτη, που οδήγησαν όπως φαίνεται ακόμη και στην αποπομπή ενός πρωτοκλασάτου υπουργού όπως ο Γιάννης Βρούτσης; Και μάλιστα για μια κομπίνα που στοίχιζε στο κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θα δώσει επιτέλους απαντήσεις η κυβέρνηση; Γιατί αλλιώς, «μιλάμε για παρακμή», όπως είπε και ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης…

Διαβάστε επίσης:

Κράτος του Φουρθιώτη

Υπουργείο Εργασίας: Τα στοιχεία της κομπίνας Φουρθιώτη που διαβίβασαν με καθυστέρηση στην Εισαγγελία

Η κομπίνα με αρπαγή 100.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter