Μ-Λ ΚΚΕ: Σκανδαλώδης η ανισότητα προεκλογικής προβολής των κομμάτων

Μ-Λ ΚΚΕ: Σκανδαλώδης η ανισότητα προεκλογικής προβολής των κομμάτων

Το Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε δήλωση του προς το Documento καταγγέλλει το «εξωφρενικό καθεστώς προεκλογικής παρουσίασης αποκλειστικά των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε όλες τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές» και κάνει λόγο για κατάπνιξη της φωνής των μικρότερων και μονοπώλιο προβολής των μεγάλων αστικών στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει: «Πρόκληση ολκής αποτελούν τόσο οι όροι που θεσπίστηκαν για την προεκλογική προβολή των κομμάτων ήδη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, όροι που ισχύουν και για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όσο και η υποκριτική ρητορεία των αρμόδιων κρατικών οργάνων και κοινοβουλευτικών κομμάτων περί εξασφάλισης δήθεν της ισοτιμίας των κομμάτων στην προβολή τους από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Ένα εξωφρενικό καθεστώς προεκλογικής παρουσίασης αποκλειστικά των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε όλες τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές έχει εγκαθιδρυθεί από πολύ καιρό, πολύ πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όπου η εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων ήταν ανύπαρκτη. Και μόνο αυτό το γεγονός, συν το ότι το ίδιο γίνεται μόνιμα, χρόνια τώρα, σε όλη την τετραετή κοινοβουλευτική θητεία, είναι αρκετό για να δείξει το μέγεθος της ανισότητας και την καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα, απ’ όπου έχουν εξοβελιστεί κυριολεκτικά τα μικρά κόμματα και πολύ περισσότερο τα εξωκοινοβουλευτικά που δεν έχουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, βήμα στις ειδήσεις και στις ραδιοτηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές. Στην πραγματικότητα όχι ισότιμη, αλλά καμιά προβολή δεν υπάρχει για τα μικρότερα κόμματα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, παρά ένας μονόλογος των μεγάλων αστικών κομμάτων, με την κυβερνητική προπαγάνδα να τα κατακλύζει και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην ηλεκτρονική και έντυπη προβολή.

Θα περίμενε, ίσως, κανείς ότι μπροστά στις εκλογές -και ειδικά τις μόλις τέσσερις εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου- τα πράγματα θα ήταν κάπως διαφορετικά, έστω τις λίγες αυτές μέρες, για τα κόμματα που είναι αποκλεισμένα επί μια τετραετία από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Όποιος το περίμενε θα έμεινε κατάπληκτος διαβάζοντας τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Αρ.Α/307/29.4.2023), με την οποία παραχωρήθηκε στα υπόλοιπα κόμματα μόνο τη μετάδοση ενός δεκάλεπτου κάθε προεκλογική εβδομάδα, μιας συνέντευξης διάρκειας 45 λεπτών, του αρχηγού ή εκπροσώπου του πολιτικού κόμματος, μίας συνέντευξης Τύπου 45 λεπτών με εκπροσώπους του κόμματος, κάλυψη από την ΕΡΤ δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων και συμμετοχή σε μια από τις ομαδικές συζητήσεις που θα οργανώσουν ραδιοτηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο περιορισμός προβολής των μικρότερων κομμάτων δεν εξαντλείται μόνο σε αυτόν τον ελάχιστο αριθμό παρουσιάσεων που προβλέπει η υπουργική απόφαση, αλλά γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικός αφού η προβολή και αυτών των προβλεπόμενων γίνεται από τους σταθμούς μεταμεσονύκτιες ώρες, συχνά κοντά στα ξημερώματα, έτσι ώστε η παρακολούθησή τους να είναι αδύνατη και όσο το δυνατόν μικρότερη, ενώ οι ώρες μεγάλης θέασης και ακρόασης μονοπωλούνται από τις παρουσιάσεις των δυο μεγάλων αστικών και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Είναι κι αυτή μια «επεξεργασμένη» αντιδημοκρατική πρακτική!

Η ανισότητα στην προβολή των κομμάτων γίνεται ακόμα πιο σκανδαλώδης και στο πολύ σημαντικό τμήμα της ραδιοτηλεοπτικής προεκλογικής προβολής των κομμάτων που καλύπτεται με τα προεκλογικά διαφημιστικά μηνύματα τους. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, διαδίκτυο βομβαρδίζονται ασταμάτητα από τα με πληρωμή προεκλογικά διαφημιστικά μηνύματα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυρίως της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία πληρώνονται κυρίως από τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο αντλούν τεράστια ποσά για την προεκλογική εκστρατεία τους. Για να γίνει πιο απτά αντιληπτό αυτό, σημειώνουμε πως με την απόφαση Αριθμ. 36491/28.4.2023 του Υπ. Εσωτερικών για την «κατανομή ποσοστού 50%+10% της εκλογικής χρηματοδότησης στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023» χορηγείται στα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜέΡΑ25 συνολικό ποσό κρατικής εκλογικής χρηματοδότησης ύψους 2.940.000 ευρώ, το 77% του οποίου το παίρνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ! Με την απόφαση (Αρ. Α/307/29.4.2023) χορηγείται στα ίδια κόμματα για την μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων στην ΕΡΤ Α.Ε., στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας καθώς και στους αδειοδοτημένους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κρατική χρηματοδότηση 4.988.821 ευρώ, το 77% του οποίου το παίρνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αθροιστικά για την προεκλογική εκστρατεία τους τα παραπάνω κόμματα έχουν κρατική χρηματοδότηση 7.928.821 ευρώ. Το 86% το μοιράζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ( ΝΔ 3.454.712 ευρώ, ΣΥΡΙΖΑ 2.656.389 ευρώ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 733.442ευρώ), το ΚΚΕ παίρνει 489.399 ευρώ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 355.723 ευρώ, το ΜέΡΑ25 208.316 ευρώ. Τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης αυτών των κομμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερα αν λάβουμε υπόψη ότι παίρνουν επιπλέον ετήσια τακτική κρατική χρηματοδότηση, που είναι ίση με το «0,5‰ επί των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους»! Μέσω μιας παχυλής κρατικής χρηματοδότησης τα κυρίαρχα αστικά κόμματα έχουν παγιώσει ένα σύστημα προκλητικά άνισης προβολής των κομμάτων τους στις εκλογές, έτσι ώστε να μονοπωλούν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και να διεξάγουν δαπανηρές προεκλογικές εκστρατείες, με χρήματα που πληρώνει με τους φόρους του ο ελληνικός λαός. Αυτό το αντιδημοκρατικό σύστημα στηρίζει και η ηγεσία του ΚΚΕ, με την ενσωμάτωσή της σε αυτό και με την πολιτική τού να αποδέχεται την κρατική χρηματοδότηση, που οδηγεί και σε ανάλογη εξάρτηση από το αστικό κράτος, που κατά το άλλα το καταγγέλλει με βροντερά λόγια.

Αυτό το αντιδημοκρατικό σύστημα, που πνίγει τις φωνές των μικρότερων κομμάτων, το καταγγέλλει χρόνια τώρα το Μ-Λ ΚΚΕ, που αρνείται να πάρει κρατική χρηματοδότηση. Στηριγμένο στις δικές του οικονομικές δυνατότητες, που προέρχονται από τις ενισχύσεις των μελών και φίλων του, δίνει μια σκληρή μάχη για να ξεπεράσει τους φραγμούς και τους αποκλεισμούς που θέτει το θεσμοποιημένο σύστημα άνισης προβολής των πολιτικών κομμάτων. Οι φραγμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη μεγάλη δυσκολία να έχει πρόσβαση η φωνή του Μ-Λ ΚΚΕ στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης ,άλλα και με τα εμπόδια που θέτουν κρατικές απαγορεύσεις σε άλλα πιο απλά μέσα διάδοσης των θέσεων των πολιτικών κομμάτων, όπως οι αφίσες και τα πανό. Σε εμπόδια, όπως αυτό που συναντήσαμε για μια απλή τοποθέτηση αφίσας του εκλογικού συνδυασμού του Μ-Λ ΚΚΕ σε βιτρίνες σε στάσεις λεωφορείων που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, για την οποία ζητήθηκε μια πρωτοφανής τιμή από συνεργαζόμενη εταιρεία του Δήμου!

Επίσης, είναι κραυγαλέα η συνεχής προβολή κατ΄ επιλογήν ορισμένων ανώδυνων για το αστικό σύστημα συνδυασμών [βλ. Πλεύση], δήθεν αντισυστημικών, ώστε να θολώσουν το κριτήριο μερίδας πολιτών και να τους στρέψουν σε λύσεις απολύτως ενσωματωμένες στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Τέλος, δεν έφθαναν όλα αυτά, μας προέκυψαν και τα πρόστιμα του Μπακογιάννη, που ενώ έχει μετατρέψει την Αθήνα σε μια βρώμικη σκαμμένη πόλη, υποκριτικά ενοχλήθηκε από την αφισορύπανση!

Ενάντια σε όλα αυτά τα εμπόδια το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους φίλους και τους οπαδούς του να δυναμώσουν την κινητοποίησή τους ώστε να διαδοθούν οι πολιτικές θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ, για να κερδηθεί η στήριξη της ψήφου των εργαζομένων στις 25 Ιουνίου 2023 και, πάνω απ’ όλα, με τη συστράτευση στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter