Μαφία φυλακών: Ο κύκλος του αίματος

Μαφία φυλακών: Ο κύκλος του αίματος

Δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί, κλοπές και ληστείες. Τρεις ανθρωποκτονίες και μία απόπειρα δολοφονίας συνδέονται με τη μαφία των φυλακών και τη δράση της, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για τη δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου το 2014 καθώς και τη δολοφονία του Αρμπερ Μπάκο μέσα στις φυλακές, όπως και ενός ακόμη κρατούμενου. Ο κύκλος αίματος βέβαια στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν κλείνει εκεί. Ο Αρμπερ Μπάκο είχε πρωταγωνιστήσει το 2014 στο περιβόητο «μακελειό στο Μικρολίμανο», καθώς και σε άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, κλοπές και ληστείες. Πλούσιο ποινικό παρελθόν φαίνεται όμως ότι έχει και ο Κλοντιάν Λεγκοτσάι, o φερόμενος ως εγκέφαλος της μαφίας των φυλακών αλλά και ο Ολντι Ντούτσε.

Μια ληστεία με παρ’ ολίγον φονικό

Το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2014 ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος ξεκίνησε από το σπίτι του προκειμένου να ακολουθήσει το συνηθισμένο του δρομολόγιο για το δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Ή τουλάχιστον έτσι περίμενε. Εξω από το σπίτι του δύο εκτελεστές περίμεναν να βγει. Μόλις τον είδαν, τον πλησίασαν και με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιού του ζήτησαν να τους παραδώσει όσα χρήματα είχε μαζί του. Ο Γ. Αντωνόπουλος τους έδωσε ένα τσαντάκι με 30.000 ευρώ και προσωπικά έγγραφα. Στη συνέχεια ο ένας τον πυροβόλησε μία φορά με πιστόλι με σιγαστήρα. Η σφαίρα τραυμάτισε τον δικηγόρο στο αριστερό μέρος του λαιμού κοντά στον λάρυγγα. Οι δύο δράστες θεωρώντας ότι είναι νεκρός επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.

Ο Γ. Αντωνόπουλος, αν και βαριά τραυματισμένος, κατάφερε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και να μεταβεί σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Ενάμιση μήνα πριν από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, είχε συμβεί ένα περίεργο περιστατικό. Αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο στο Χαλάνδρι ενώ οδηγούσε. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Γ. Αντωνόπουλος είχε μέσα στο αυτοκίνητο όπλο με το οποίο… είχε πυροβολήσει και δολοφονήσει ένα άτομο στην οδό Μαυρομιχάλη. Η καταγγελία φερόταν να είχε γίνει από έναν άντρα με το όνομα «Κώστας Καραχάλιος» μέσω διαδικτυακής γραμμής, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν από την Κύπρο. Οι αστυνομικοί εξέτασαν το αυτοκίνητο και δεν βρήκαν το παραμικρό. Η καταγγελία αποδείχτηκε ψευδής, με τον δικηγόρο να υποστηρίζει ότι όλα έγιναν προκειμένου να γίνει γνωστό εάν ο ίδιος οπλοφορεί, ώστε σε πιθανή εγκληματική ενέργεια να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα από τους δράστες. Υποστήριξε επίσης ότι ήταν υπό παρακολούθηση, καθώς την ημέρα εκείνη πράγματι δεν είχε ακολουθήσει το συνηθισμένο του δρομολόγιο και αντί της οδού Χαριλάου Τρικούπη που διέσχιζε καθημερινά πήγε από την οδό Μαυρομιχάλη λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Για την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε τους Ολ. Ντούλτσε και Αρ. Μπάκο σε κάθειρξη 23 και 22 ετών αντίστοιχα, ως φυσικούς αυτουργούς της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οτι δηλαδή οι δυο τους εκτέλεσαν πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου στο πλαίσιο της αντιδικίας που είχε η ΛΑΓΗΕ με την Energa. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε επίσης και τον Αρη Φλώρο σε κάθειρξη 13 ετών, με την κατηγορία ότι αυτός ήταν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία Αντωνόπουλου. Μάλιστα στον Αρ. Φλώρο χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η επίθεση στο Μικρολίμανο και η δολοφονία στη φυλακή

Λίγες μέρες μετά, συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου 2014, ο Μπάκο πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό. Μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς του διασκέδαζε στο μπαρ Ετσι Απλά στο Μικρολίμανο. Το ενδιαφέρον του κακοποιού κέντρισε μία από τις χορεύτριες του μαγαζιού, την οποία προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά. Εκείνη μαζί με μια φίλη της απέρριψαν διακριτικά το φλερτ του Μπάκο. Ο ίδιος εκνευρίστηκε. Οι δύο φίλοι του προσπάθησαν να τον πάρουν από το κλαμπ και να φύγουν. Ο Μπάκο δεν φαινόταν όμως διατεθειμένος να αποδεχτεί την απόρριψη. Κάποια στιγμή έφυγε για να επιστρέψει λίγο μετά κρατώντας στα χέρια του ένα καλάσνικοφ. Ξαφνικά ο Αρ. Μπάκο άνοιξε πυρ την ώρα που ο κόσμος διασκέδαζε στο μαγαζί. Περί τα δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν και ο δράστης έφυγε ανενόχλητος σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Δύο εβδομάδες μετά συνελήφθη από αστυνομικούς στα Σεπόλια και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Τον περασμένο Γενάρη ο Αρ. Μπάκο δολοφονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού δεχόμενος αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι από ομοεθνή του. Η δολοφονία καταγράφηκε μάλιστα σε βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό φαινόταν ο Μπάκο να προσπαθεί να προστατευτεί από τα χτυπήματα που δεχόταν αλλά μάταια. Λίγο μετά μεταφέρεται αιμόφυρτος στο νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της δικογραφίας ο Λεγκοτσάι εμφανίζεται να συνομιλεί μία μέρα μετά, στις 15 Ιανουαρίου, με τον ομοεθνή του Μικέλα Κάστριοτ. Είναι το πρόσωπο το οποίο φέρεται να διέπραξε τη δολοφονία. Ο Λεγκοτσάι τον επιπλήττει και εμφανίζεται να είχε δώσει ο ίδιος την εντολή για τον θάνατο του Μπάκο.

Κλ. Λεγκοτσάι: «Σου είπα εκατό φορές να το κάνεις μέσα στο δωμάτιο, εκατό φορές σου είπα να το κάνεις μέσα στο δωμάτιο, κάνε το μέσα στο δωμάτιο το γαμημένο».

Μ. Κάστριοτ: «Δεν γινόταν. Με ποιον να το έκανα, με αυτόν τον μαλάκα που δεν μπορεί; Πώς να το έκανα μέσα στο δωμάτιο που με κοίταζε; Αυτός με κοίταζε. Πώς να το έκανα εγώ, περίμενα πώς να γυρνούσε λίγο ο γαμημένος…».

Για τη δολοφονία του Αρ. Μπάκο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο άτομα. Το ένα είναι ο Μ. Κάστριοτ και ένα ακόμη πρόσωπο ελληνικής καταγωγής. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, η δολοφονία του Μπάκο πραγματοποιήθηκε «κατόπιν προτροπής και υπόδειξης, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο διάπραξής της από τους Κλοντιάν Λεγκοτσάι και ένα ακόμη πρόσωπο ιρακινής καταγωγής».

Η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Τον Οκτώβριο του 2017 ο δικηγόρος Μιχ. Ζαφειρόπουλος δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento λίγα μόλις 24ωρα μετά τη στυγερή δολοφονία, οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή είχαν στρέψει τις υποψίες τους στους Αλβανούς κακοποιούς και στην πιθανή σύνδεση της υπόθεσης με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου. Για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου τελικά αποδόθηκαν κατηγορίες μετά την έρευνα αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών σε πέντε άτομα. Πρόκειται για τους Μ. Κάστριοτ, Αλέξανδρο Μάτα, Κλ. Λεκοτσάι, Αρ. Μπάκο και Ολ. Ντούλτσε. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ οι υπόλοιποι φέρονται ότι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας.

Η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Ο Μ. Κάστριοτ παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι πυροβόλησε τον δικηγόρο, υποστήριξε όμως ότι το αδίκημα που έχει διαπράξει δεν είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως έχει εισαχθεί, καθώς δεν υπήρχε δολοφονική πρόθεση από μέρους του. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που δολοφόνησε τον Αρ. Μπάκο μέσα στον Κορυδαλλό.

«Αποδέχομαι την κατηγορία αλλά δεν πήγα με αυτό τον σκοπό» ανέφερε ο Κάστριοτ. Οπως ισχυρίστηκε ο συνήγορός του, ο κατηγορούμενος δεν επιθυμούσε τον θάνατο του δικηγόρου, αλλά μόνο τον τραυματισμό του.

Η σχέση με νεκρό κρατούμενο

Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται επίσης να γνώριζε και έναν ακόμη ομοεθνή του ο οποίος βρέθηκε νεκρός στα τέλη του Ιανουαρίου 2019 μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις 28 Ιανουαρίου 2019 ο Λεγκοτσάι τηλεφωνεί σε δικηγόρο της Αθήνας και του ζητεί να τον επισκεφτεί στις φυλακές. Ο έγκλειστος αναφέρει ότι ο λόγος της επίσκεψης έχει να κάνει με τον θάνατο του συγκεκριμένου κρατούμενου και υποστηρίζει πως ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση και σχετίζεται με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα ήταν μάρτυρας στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου. Οπως υποστηρίζει μάλιστα ο Λεγκοτσάι, ο ίδιος είχε στην κατοχή του το δηλητήριο με το οποίο είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν και τον ίδιο στο παρελθόν, υποδεικνύοντας τον Φλώρο ως υπεύθυνο για την απόπειρα δηλητηρίασής του. Κάτι ανάλογο υποστήριξε ο Λεγκοτσάι και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γ. Αντωνόπουλο στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Μέχρι στιγμής βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί και εξακολουθεί να διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Οι αρχές πάντως εκτιμούν ότι τον συγκεκριμένο κρατούμενο ενδέχεται να δολοφόνησαν οι ίδιοι οι πρώην συνεργοί του στην εγκληματική οργάνωση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε έναν ακόμη εκβιασμό.

Πλούσιο ποινικό παρελθόν

Τα μέλη της μαφίας των φυλακών φαίνεται ότι είχαν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε κλοπές, ληστείες αλλά και συμβόλαια θανάτου για λογαριασμό άλλων ποινικών. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Ολντι Ντούτσε φέρεται να συμμετείχε στην ανθρωποκτονία 43χρονου ιδιώτη σε καφέ μπαρ στην περιοχή των Αθηνών, επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και σε τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανταλλακτήριο χρημάτων επί της οδού Ψαρών στην Αθήνα.

Ο Λεγκοτσάι είχε συλληφθεί για κλοπές ανήλικος ακόμη το 1997. Το 2005 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αστυνομικές πηγές, να πυροβόλησε με πιστόλι και να τραυμάτισε στην κοιλιά ομοεθνή του. Εναν χρόνο μετά μαζί με ακόμη δύο ομοεθνείς του φέρονται να μαχαίρωσαν στον λαιμό και στα πλευρά άλλους συμπατριώτες τους. Είχε συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές το 2013 και εξέτισε ποινή κάθειρξης στις φυλακές Κέρκυρας, από όπου είχε πάρει άδεια δίχως να επιστρέψει ποτέ.

Με τη μαφία των φυλακών φέρεται να συνδέεται επίσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του 45άχρονου ποινικού Μιχάλη Καραγιάννη μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Καραγιάννης δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Παλαιό Φάληρο. Επρόκειτο για έναν από τους σκληρούς της νύχτας τον οποίο οι αστυνομικοί υποπτεύονταν ότι κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Στεφανάκου, με τον οποίο είχαν για χρόνια μεγάλη αντιπαλότητα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter