Μαγιορκίνης: Όχι γενικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων

Μαγιορκίνης: Όχι γενικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων

Δεν πρόκειται να υπάρξει γενικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων ξεκαθάρισε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega.

«Eμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ όσο γνωρίζω, διότι πρόκειται για ένα αναδυόμενο νόσημα. Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, αυτό να το τονίσουμε, γιατί ακούγονται διάφορα. Όχι, δεν προβλέπεται εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Αυτό που προβλέπεται είναι να προσφερθεί εμβόλιο στις στενές επαφές και στις επαφές των επαφών, αυτό λέγεται δακτυλιοειδής ή δακτυλίδι εμβολιασμός. Δηλαδή, δημιουργείται μια ανοσία γύρω από κάθε κρούσμα για να σταματήσει το κύμα που μπορεί να προκληθεί, δηλαδή η μετάδοση από ένα κρούσμα στην περιφέρεια. Αυτό είναι που εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανό να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει υποχρεωτικό», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση στην υποχρεωτική χρήση μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, σημείωσε: “Δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια τάση προς το παρόν. Ξέρετε, είναι μια δυναμική κατάσταση, αλλά σε αυτή τη φάση με όλα αυτά που γνωρίζουμε τόσα χρόνια για αυτόν τον ιό, δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια τάση για να μπει μάσκα για λόγους ευλογιάς“.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η ευλογιά των πιθήκων δεν προκαλεί φόβο ότι θα δημιουργήσει μια κατάσταση αντίστοιχη με την Covid-19 και δεν θα χρειαστεί να κλειστούμε στα σπίτια μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter