Μαγνήτης και ορμητήριο επιθέσεων η συμφωνία για τις βάσεις

Μαγνήτης και ορμητήριο επιθέσεων η συμφωνία για τις βάσεις

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας για τις βάσεις αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τον λαό μας. Πρόκειται για συμφωνία πολλαπλασιασμού των αμερικανονατοϊκων βάσεων, αναβάθμισης της Σούδας, δέσμευσης λιμανιών και αεροδρομίων, παραχώρησης κρίσιμων υποδομών στο έδαφος της χώρας μας εντός 48ώρου με απόφαση των ΗΠΑ, η οποία υλοποιείται «κατά προτεραιότητα». Το δε ΝΑΤΟ εξετάζει εδώ και καιρό την επανενεργοποίηση της βάσης πυρηνικών στον Άραξο.

Αυτή η συμφωνία προετοιμάστηκε και μπήκε στις ράγες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή άλλωστε αναβάθμισε την εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, παρέχοντας βάσεις, διευκολύνσεις και καλώντας η ίδια το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επικαλούμενη μάλιστα τότε «λόγους» όπως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και η άμεση παρακολούθηση της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ, με στόχο να πάρει αυτό ξεκάθαρη στάση ενάντια στις παραβιάσεις της κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτοί οι ισχυρισμοί και τα προσχήματα σήμερα μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν…

Με τις βάσεις εγκατεστημένες ανά την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την ευρωσυνοριοφυλακή – ακτοφυλακή της ΕΕ στο Αιγαίο, η χώρα γίνεται πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιείται ο λαός. Η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζοντας τα δυνατά της να ξεπεράσει τα «έργα και ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνει τη συμφωνία και ανάβει το φιτίλι επικίνδυνων για τον λαό εξελίξεων με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας ως συνοδείας σε γαλλικό αεροπλανοφόρο και την προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και στα στενά του Ορμούζ, όπως επίσης και πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Ολα τα παραπάνω μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων αφού, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, ως απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ θα στρέψουν τα πυρά τους σε στόχους αμερικανονατοϊκών συμφερόντων.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η παρουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σημαίνει «ειρήνη και σταθερότητα» δεν αντέχει σε κριτική. Γιατί όλοι αυτοί –για να μην πάμε παλιότερα και μιλήσουμε για την εισβολή στην Κύπρο– έχουν βομβαρδίσει Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν. Με τη στάση τους έχουν δώσει το πράσινο φως σε τρεις εισβολές της Τουρκίας στη Συρία και ευθύνονται για τη διαλυτική κατάσταση στη Λιβύη, της οποίας προϊόν είναι και το αυθαίρετο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οι δε ελληνικές κυβερνήσεις παρέχουν κάθε διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια συμμετέχοντας στο σπιράλ των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα των «συμμαχικών υποχρεώσεων». Ο διαμελισμός της Λιβύης –και με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων– μας έφερε στο σημείο σήμερα οι κατά τα άλλα «σύμμαχες» ΗΠΑ να δηλώνουν ότι το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης «περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα».

Είναι ώρα ευθύνης και συμπερασμάτων για τον λαό μας. Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όχι μόνο δεν προστατεύουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά μας εμπλέκουν σε μεθοδεύσεις για συνδιαχείριση στο Αιγαίο που –ακόμη και αν επιτευχθούν με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών– θα οδηγήσουν σε προσωρινές «συμφωνίες» και θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις για νέα όξυνση –ακόμη μεγαλύτερη– αντιθέσεων και ανταγωνισμών, πιθανού θερμού επεισοδίου ή πολεμικής εμπλοκής.

Απαιτείται συναγερμός του λαού μας για να ακυρωθεί η συμφωνία, με νέα κινητοποίηση από φορείς και συνδικάτα όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Με ασίγαστη ένταση της λαϊκής πάλης για καμιά αλλαγή συνόρων, άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας και ενάντια σε όλες τις ξένες βάσεις, για να γυρίσουν όλοι, στρατιωτικοί και στρατιώτες, από το εξωτερικό. Για αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, με τη δική τους εξουσία, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Κώστας Παπαδάκης είναι ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter