«Μαϊμού» self test με προορισμό την Ελλάδα

«Μαϊμού» self test με προορισμό την Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

Στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί με τα self tests, εξαιτίας των διαγωνισμών-εξπρές για την προμήθεια τους, που επιφέρει στις μειοδότριες εταιρείες πολλά εκατομμύρια ευρώ, προστίθενται τώρα  και τα πλαστά self tests!

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, αλλά για αδιαμφισβήτητο γεγονός: Οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν self tests εγκεκριμένης εταιρείας, τα οποία προμήθευε  ενδιάμεσος εταιρεία με την οποία είχε  κλείσει συμφωνία η ελληνική Metron Healthcare.

Με αυτή την συμφωνία με την οποία η Metron Healthcare πήρε μέρος στον διαγωνισμό για την προμήθεια self tests  ανέλαβε να προμηθεύσει με 7.375.000 self tests την ελληνική αγορά -έναντι 2,14 ευρώ έκαστο-, ενώ έχει και δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει να προμηθεύσει με ακόμη 7.375.000 Self tests, δηλαδή συνολικά σχεδόν 15 εκατομμύρια τεμάχια.

Πως όμως αποκαλύφτηκε η υπόθεση για το μείζον αυτό ζήτημα, που άπτεται της δημόσιας υγείας, την ώρα μάλιστα που  εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των self tests έχουν μέχρι στιγμής κλείσει στην Ελλάδα 260 σχολεία και τμήματα σχολικών μονάδων;

Στο Documento έφτασαν πληροφορίες που μιλούσαν για μπλοκάρισμα παρτίδας self tests εταιρείας από τις κινέζικες αρχές, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες συμπλήρωναν μάλιστα πως προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των self tests που είχαν δηλωθεί και αυτών που πήγαν να περαστούν από το τελωνείο. Αυτός ήταν και ο τρόπος -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες-, που οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εργοστάσιο όπου φέρονταν να βρίσκονται πλαστά Self tests.Tα συγκεκριμένα test σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να προέρχονται από την κινεζική εταιρεία JOYSBIO, αλλά μέσα από άλλη κινέζικη εμπορική εταιρεία.

Απευθυνθήκαμε επισήμως στην JOYSBIO, θέτοντας το ερώτημα αν παρτίδες με self test του δικού της εμπορικού σήματος είχαν μπλοκαριστεί ως τέστ «μαϊμού» και αν πραγματικά υπήρχε έρευνα των κινεζικών αρχών. Ο διευθυντής της επιχειρηματικής εξέλιξης της εταιρείας, Rick Zhang, μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έρευνα από τις κινεζικές αρχές και πιο συγκεκριμένα ότι τεστ με τα δικά τους εμπορικά σήματα και με ενδιάμεσο τη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι πιθανώς πλαστά. Προσέθεσε μάλιστα, πως μολονότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει, η εταιρεία θορυβήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι η προσφορά έγινε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο αυτά τα τέστ να έχουν παραχθεί από το εργοστάσιό της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέγραψε στην απάντησή του ο Rick Zhang, «υπάρχει πιθανώς μια κινεζική εμπορική εταιρεία που προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή η τιμή και και οι όροι πληρωμής που προσέφεραν σε έναν πελάτη μας δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτοί από την JOYSBIO, η οποία αρχικά παρατηρήθηκε και αναφέρθηκε από εμάς και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Εθνική Διοίκηση Φαρμακευτικών Προϊόντων και την αστυνομία. Εντοπίσαμε ότι ένας πελάτης από την Ελλάδα έκλεισε συμφωνία με αυτή την εμπορική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, επομένως στείλαμε αμέσως ένα προειδοποιητικό γράμμα στον πελάτη και επιπλέον στην Πολιτική Προστασία της Ελλάδας». Έπειτα από δεύτερη επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με τον Rick Zhang, μας απάντησε ότι «η εταιρεία που έκλεισε συμφωνία με την εταιρική εταιρεία είναι η Metron Healthcare», επισημαίνοντας πως η επίμαχη κινεζική εμπορική εταιρεία είναι η Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co.

O Rick Zhang προσέθεσε μάλιστα πως «στην πραγματικότητα η Metron Healthcare επίσης συνομίλησε με τον εκπρόσωπο πωλήσεών μας αλλά επέμειναν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την εμπορική εταιρεία επειδή η τιμή που του προσφέρθηκε από εμάς ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που του προσφέρθηκε από την εμπορική εταιρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που εντοπίσαμε ότι έχουν κλείσει συμφωνία με κάποιον που ενδεχομένως προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή ποτέ δεν θα προσφέραμε τόσο χαμηλές τιμές σε οποιονδήποτε πελάτη».

Η κινέζικη εμπορική εταιρεία Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, που φέρεται να επιχείρησε να διακινήσει τα πλαστά self test, τυγχάνει να είναι η εταιρεία προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας Metron Healthcare, η οποία όπως προαναφέρθηκε κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των 7.375.000 self test. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν αποδέκτης και χρήστης πλαστών self tests αν δεν υπήρχε το μπλοκάρισμα πριν αυτά εξαχθούν από την Κίνα. Κυριότερα όμως, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Rick Zhang, αν όλα αυτά ήταν εις γνώση του Έλληνα εισαγωγέα, αφού οι τιμές ήταν πολύ κάτω του πραγματικού κόστους.

Επικοινωνήσαμε με τον CEO της Metron Healthcare, Δημήτρη Παπαδήμα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα παρτίδων self tests, τα οποία πιθανολογείται ότι είναι πλαστά. Ακόμη δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και το ότι όλο ζήτημα είναι θέμα εμπορικής αντιπαλότητας. Σημειωτέον ότι η Metron Healthcare -όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδήμας-, έχει ήδη προμηθεύσει από τον Οκτώβριο την ελληνική αγορά με self tests, μέσω της κινέζικης εμπορικής εταιρείας Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, η οποία ερευνάται για τα πλαστά τεστ. Το να υπάρχουν ήδη στην αγορά πλαστά self tests όμως, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από το αποδεδειγμένα μεγάλο ποσοστό  αναξιοπιστίας τους, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να το αποκλείσει, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε  “η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς”, αλλά τόνισε  πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη. Η συνομιλία που είχαμε με τον κ. Παπαδήμα, -ο οποίος ήταν πρόθυμος να δώσει απαντήσεις-, αφήνει τελικώς πολλά κενά για τον τρόπο που γίνεται η προμήθεια των self test από την Κίνα και φυσικά όχι μόνο από τη δική του εταιρεία.

«Το πρόβλημα αυτό ήταν εν αγνοία μου»

O Δημήτρης Παπαδήμας, επικεφαλής της METRON HEALTHCARE

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Documento ο Δημήτρης Παπαδήμας, «είχα έρθει σε επαφή με την Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, τον Οκτώβριο του 2020. Υπέβαλα τα χαρτιά μου στον ΕΟΦ, αφού μου υπέδειξαν ότι έχουν συνεργασία ως εμπορικοί αντιπρόσωποι η  Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co με την JOYSBIO. Όλη η διαδικασία διεκπεραιώθηκε μέσω της Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co. Έφτασαν τα χαρτιά στον ΕΟΦ, έγινε η εισαγωγή κανονικότατα. Εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω, με την έννοια ότι έγινε η εισαγωγή και πουλήθηκαν τα προϊόντα κανονικά. Και τώρα ρώτησα αν ισχύει η συνεργασία τους και μου επιβεβαίωσαν ότι ισχύει και μου έστειλαν τα χαρτιά που είχαν στείλει και τότε και μου είπαν ότι συνεχίζουμε κανονικά. Υπέβαλα προσφορά την προηγούμενη Κυριακή όπως όριζε ο διαγωνισμός –εμπρόθεσμα-, σε πολύ χαμηλή τιμή και έκτοτε, σύμφωνα με αυτά που προκύπτουν, υπάρχει ένα πρόβλημα στη σχέση των δύο πλευρών στην Κίνα, επειδή λένε ότι διερευνούν κάποιες πιθανές παρτίδες να έχουν ξεφύγει από το εργοστάσιο». Ο ίδιος, όπως ανέφερε, ενημερώθηκε γι’ αυτό «επισήμως μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία. Δεν με είχε ενημερώσει κανείς για κανένα λόγο. Ενημερώθηκα αρμοδίως από την υπηρεσία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι απέστειλε «τώρα» email στην JOYSBIO, η οποία «μου απάντησε ότι μου είχαν στείλει ένα μήνυμα στο Whatsup, μετά τον διαγωνισμό, το οποίο προφανώς και προσπέρασα ως μη ιδιαίτερα σημαντικό. Εφόσον βγήκαν αυτά τα θέματα, το αξιολόγησα ως σημαντικό και άρχισα να το διερευνώ».   

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμας δήλωσε ότι «έχουμε αντικαταστήσει την εταιρία που συνεργάζεται απευθείας και έχει την εξουσιοδότηση με μια εταιρεία που είναι trader και έχει καλύτερη τιμή. Είναι εμπορικά τα θέματα. Δεν μπορώ να την κατονομάσω, είναι επιχειρηματικά ευαίσθητα δεδομένα, έχει ενημερωθεί η επιτροπή του διαγωνισμού. Είναι κλεισμένη η συμφωνία με την trader η οποία έχει λάβει χαρτί από την JOYSBIO. Η τιμή παραμένει στα 2,14 ευρώ γιατί είναι η συμβατική μου υποχρέωση. Αυτή η τιμή παραμένει ίδια όχι μεταξύ μου και του trader. Εγώ απλά σας λέω για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη, ότι το πρόβλημα αυτό ήταν εν αγνοία μου. Γιατί να πάω με αυτή την εταιρεία, αφού υπάρχουν τόσες άλλες; Δεν το γνώριζα, δεν όφειλα να γνωρίζω τα ενδοεταιρικά τους, είναι λογικό αυτό που σας λέω και προφανές».

«Η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς»

Αναφορικά με την εξέλιξη των ερευνών από την Κίνα, ο κ. Παπδήμας σχολίασε ότι «δεν γνωρίζω την εξέλιξη των ερευνών, δεν με ειδοποιούν εμένα. Αυτό όμως δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι ότι υπάρχει ο οίκος JOYSBIO, που ένα κανάλι του φαίνεται να είναι προβληματικό. Κι εμείς ως οφείλαμε βρήκαμε το plan b και βάλαμε άλλο κανάλι και υπάρχει η πιθανότητα να το κάνουμε αυτό και απευθείας μαζί τους. Είναι θέμα ωρών, ημερών. Παίζονται όλα. Αυτό που είναι καθησυχαστικό είναι ότι είναι αυθεντικά τα προϊόντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη υπόθεση «είναι θέμα ανταγωνιστών που δημιουργούν προβλήματα επειδή προσέφερα χαμηλή τιμή. Όπως μου είπε ένας δημοσιογράφος, πιάστηκε γενικώς και αορίστως μια παρτίδα με κάποια πλαστά. Η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς. Και γι αυτό είπαν να κάνουμε κι εμένα σημαία και προκάλεσαν αυτό το θέμα. Η JOYSBIO είπε ότι η Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co., πιθανώς να εμπλέκεται, δεν είπε ότι την έπιασαν».

Η διαφορά της τιμής μεταξύ της JOYSBIO και της Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co., αφορά σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμα «μερικά λεπτά του ευρώ. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Τα τεστ θα είναι γνήσια εννοείται, θα ελεγχθούν από οποιονδήποτε θέλει, τα χαρτιά είναι ξεκάθαρα. Ποιος θα πάει να κοροϊδέψει το ελληνικό Δημόσιο; Όταν έχω ια έγκριση στα χέρια μου που μου λένε ότι έχουν συνεργασία με αυτή την εταιρεία, εγώ να ρωτήσω μήπως δεν είναι όντως συνεργάτες; Μήπως διακινείτε πλαστά self tests; Δεν γίνονται αυτές οι έρευνες όπως καταλαβαίνετε. Έχω στοιχεία, έχω αλληλογραφία, έχω απόλυτη τεκμηρίωση. Ας τα βρουν μεταξύ τους, εμένα το όνομά μου ανακινήθηκε από ανταγωνιστή. Αυτός θα έχει τις νόμιμες συνέπειες γιατί θέλησε να με καταστρέψει».

Σχετικά με το αν υπάρχει η πιθανότητα η παρτίδα self test που η εταιρεία του έφερε τον Οκτώβριο του 2020 να ήταν πλαστά ο κ. Παπαδήμας απάντησε: «που να ξέρω. Είχαν σύμβαση όμως αυτοί οι δύο, εγώ δεν μπορώ να εμπλακώ σε αυτό». Απάντησε τέλος, ότι η Πολιτική Προστασία, «ήρθε αρμοδίως σε επαφή μαζί μου. Μου έκανα ερωτήσεις και τους απάντησα με τον κατάλληλο κα προσήκοντα τρόπο».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter