«Mαϊμούδες», μπανάνες και… Μπέοι

«Mαϊμούδες», μπανάνες και… Μπέοι

Το ρατσιστικό παραλήρημα του δημάρχου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος σε βάρος του Ανδρέα Τετέι δεν ήταν το πρώτο στα ελληνικά γήπεδα

«Και να ήθελα να είμαι ρατσιστής, δεν μπορώ να είμαι. Από το 1999 είμαι ιδιοκτήτης ομάδας και μέσα σε αυτές τις ομάδες έχουμε πολλούς έγχρωμους ποδοσφαιριστές κι είμαι δίπλα τους» δήλωνε πριν από λίγους μήνες ο Αχιλλέας Μπέος, σε μια φτηνή προσπάθεια να… ξεπλύνει τον εαυτό του από τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και φασιστικές απόψεις και πράξεις του εντός κι εκτός γηπέδων.

Δείτε επίσης: Στη ΓΑΔΑ ο Τετέι – Κατέθεσε για τη ρατσιστική επίθεση από τον Αχιλλέα Μπέο

Τελευταίο ρατσιστικό… σόου του δημάρχου Βόλου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος ήταν εκείνο της περασμένης Κυριακής στο γήπεδο της Καισαριανής, στον αγώνα της ομάδας του με την Κηφισιά, όπου αποκάλεσε τον Ανδρέα Τετέι, ποδοσφαιριστή της αθηναϊκής ομάδας, «μαϊμού», κάτι που κατήγγειλε ο ίδιος ο παίκτης μετά τη λήξη του αγώνα χωρίς να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή ότι εκείνος που τον αποκάλεσε έτσι ήταν ο Μπέος.

Οταν η καταγγελία του Τετέι άρχισε να παίρνει διαστάσεις στα ΜΜΕ ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βόλος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να υποβαθμίσει το συμβάν, αναφέροντας φτηνά και κουτοπόνηρα ότι «κάποιος από τον πάγκο της ομάδας μας φώναξε στον διαιτητή για φάουλ-μαϊμού και δεν αποκάλεσε έτσι τον ποδοσφαιριστή». Μνημείο θρασυδειλίας…

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η ΠΑΕ Κηφισιά με ένα αποκαλυπτικό βίντεο που ανέβασε στα social media κρέμασε τον ρατσιστή παράγοντα του Βόλου στα… μανταλάκια: ο ίδιος ο Μπέος που καθόταν στον πάγκο της ομάδας του φώναξε στον ρέφερι «μόνος του έπεσε, η μαϊμού» κι αυτό ακούγεται και φαίνεται πεντακάθαρα στο βίντεο!
Πέραν αυτού, βέβαια, ο δήμαρχος Βόλου επιδόθηκε λίγο αργότερα σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα κι έχει αναγάγει σε… επιστήμη στα ελληνικά γήπεδα αλλά και στην κοινωνία. Σε ένα ρεσιτάλ χυδαιότητας και ψευτομαγκιάς, με υβρεολόγιο νύχτας, δείχνοντας on camera το αντριλίκι του σε όσους ήταν γύρω του κι ενώ είχε ήδη αποβληθεί από τον διαιτητή του αγώνα.

Ρατσισμός στα ελληνικά γήπεδα

Ρατσιστικές συμπεριφορές βέβαια σαν αυτήν του ιδιοκτήτη του Βόλου έχουν υπάρξει κατά καιρούς στα ελληνικά γήπεδα, ευτυχώς όχι σε βαθμό τέτοιο όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως συμβαίνουν και θα συμβαίνουν όσο το κακό δεν κόβεται από τη ρίζα.
Το 2005 ο Κόφι Αμπονσά έπεσε θέμα ρατσιστικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του αγώνα Αιγάλεω – Ηρακλής. Ο Γκανέζος αμυντικός πριν από το Αιγάλεω είχε αγωνιστεί σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ήταν αγαπητός στους φιλάθλους.

Λίγο καιρό αργότερα ο Σωτήρης Νίνης του Παναθηναϊκού σε παιχνίδι της εθνικής Ελλάδας άκουσε το ντροπιαστικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ».
Σε παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακός στο Ηράκλειο ο Μαζουακού των «ερυθρολεύκων» κάθε φορά που άγγιζε την μπάλα άκουγε ήχους μαϊμούς από την εξέδρα, προκαλώντας δυσφορία σε πολλούς φιλάθλους που ήταν στο γήπεδο.

Θύμα ρατσιστικών επιθέσεων έπεσε και ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ο Τζιμπρίλ Σισέ. Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος, δέχτηκε ρατσιστική επίθεση όσο αγωνιζόταν στην Ελλάδα τόσο σε ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό το 2011 στο Καραϊσκάκη από οπαδούς των «ερυθρολεύκων» όσο και στο γήπεδο του Βόλου από οπαδούς του τοπικού Ολυμπιακού. «Στην Ελλάδα δεν είχα ποτέ πρόβλημα, με εξαίρεση κάποια πράγματα που είχα ακούσει στο Καραϊσκάκη αλλά και στην έδρα του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν πιστεύω όμως ότι οι Ελληνες είναι ρατσιστές».

Ο Λόρενς Ντόε του Απόλλωνα Σμύρνης είχε γίνει δέκτης ρατσιστικών συνθημάτων σε αγώνα με τον Ηρακλή Ψαχνών, τον οποίο ο διαιτητής είχε διακόψει για δέκα λεπτά.
Σε αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός τη σεζόν 2013-14 ο Καμερουνέζος Γκαετάν Μπονγκ έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς της τοπικής ομάδας που κι αυτοί μιμούνταν ήχους μαϊμούς, που όπως φαίνεται αποτελούν το… πολεμοφόδιο των ρατσιστών. Μετά το ματς ο Μπονγκ έδωσε απάντηση μέσω Instagram: «Σήμερα άκουσα ήχους μαϊμούδων από το κοινό της Ξάνθης. Στο τέλος δυσκολευόμουν να τους ακούσω γιατί είχαν τις μπανάνες στο στόμα τους».

Ρατσιστικό επεισόδιο είχαμε την ίδια σεζόν και στην Τούμπα, στον ημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» Καζίμ Ρίτσαρντς και Σαλίνο κατήγγειλαν ρατσιστική επίθεση με… μπανάνες. «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μού πετούσαν μπανάνες. Μπορεί αυτό να ληφθεί ως ρατσιστική επίθεση, αλλά πολλοί γελούσαν. Αν οι μπανάνες είναι κίτρινες και σε καλή κατάσταση, μπορεί να τις φάω κιόλας, αν όμως είναι σάπιες, όπως ορισμένες που μου πέταξαν, τότε δεν τις τρώει ούτε μαϊμού» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντς.

«Μηδενική ανοχή» η ντιρεκτίβα της UEFA

Στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων, η UEFA διαθέτει σύστημα παρακολούθησης αγώνα. Οι εκθέσεις του FARE δεν αποτελούν μόνο βάση για την επιβολή κυρώσεων αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλα στοιχεία για να τεκμηριώσουν τον ενδεχόμενο έλεγχο της UEFA, των οργάνων δεοντολογίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου για να αρχίσουν έρευνα.

Από το 2013 το συνέδριο της UEFA ενέκρινε ψήφισμα που δείχνει τη δέσμευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για την καταπολέμηση του ρατσισμού:
01 Το καταστατικό της UEFA προβλέπει ότι βασικός στόχος είναι η προώθηση του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη με πνεύμα ειρήνης, κατανόησης, θεμιτού παιχνιδιού και χωρίς καμία διάκριση.
02 Ομοίως, οι έντεκα βασικές αξίες της UEFA περιλαμβάνουν δέσμευση ότι η UEFA θα υιοθετήσει προσέγγιση μηδενικής ανοχής προς τον ρατσισμό.
03 Αυτές οι ίδιες έντεκα αξίες δηλώνουν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Το ποδόσφαιρο ενώνει ανθρώπους και υπερβαίνει τις διαφορές. Επομένως, ο σεβασμός είναι βασική αρχή του παιχνιδιού.
04 Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ενωμένο στην πεποίθηση ότι ο ρατσισμός και άλλες μορφές διάκρισης πρέπει να εκμηδενιστούν από το ποδόσφαιρο μια για πάντα.
05 Η UEFA και οι ενώσεις μελών της αποφασίζουν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις για κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς που επηρεάζει το παιχνίδι.
06 Οι διαιτητές θα πρέπει να σταματούν, να διακόπτουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν έναν αγώνα εάν συμβούν ρατσιστικά επεισόδια. Υπάρχουν οι οδηγίες τριών βημάτων: Πρώτα, να διακοπεί ο αγώνας και να δοθεί δημόσια προειδοποίηση. Δεύτερον, ο αγώνας να διακοπεί για μια χρονική περίοδο. Τρίτον, και έπειτα από συντονισμό με τους αξιωματικούς ασφαλείας, ο αγώνας θα σταματήσει εάν δεν έχει παύσει η ρατσιστική συμπεριφορά. Σε τέτοια περίπτωση η υπεύθυνη ομάδα χάνει το παιχνίδι.
07 Οποιοσδήποτε παίκτης ή επίσημος υπάλληλος της ομάδας έχει κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί για τουλάχιστον δέκα αγώνες ή αντίστοιχη χρονική περίοδο για τους εκπροσώπους των συλλόγων.
08 Εάν οι φίλαθλοι μιας ομάδας ή μιας εθνικής ομάδας εκδηλώνουν ρατσιστική συμπεριφορά, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις (για πρώτο αδίκημα) με μερικό κλείσιμο σταδίου στο τμήμα όπου συνέβη το ρατσιστικό επεισόδιο. Για δεύτερο αδίκημα πρέπει να επιβληθεί πλήρες κλείσιμο σταδίου, καθώς και οικονομική ποινή. Επιπλέον, οι φίλαθλοι που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς πρέπει να απαγορεύεται να παρευρίσκονται στα γήπεδα στο μέλλον από τις κρατικές αρχές.
09 Οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύονται από πειθαρχικές κυρώσεις για οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά.
10 Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει επίσης να είναι πρωτοπόροι στην καταπολέμηση του ρατσισμού.
11 Η UEFA είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτές τις ισχυρές πολιτικές επιβολής κυρώσεων και ευαισθητοποίησης προς όλες τις ομοσπονδίες προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους εγχώριες περιστάσεις.

Τι προβλέπει ο ΚΑΠ

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου), που αναφέρεται στον ρατσισμό, προβλέπονται τα εξής:

1. Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, θα τιμωρείται:
– Αν είναι αξιωματούχος ομάδος, με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις (3) μήνες μέχρι ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου.

2. α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μιας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1, με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter