Μαίνεται για 8η μέρα η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο: Εκκενώνεται ο Μαλώνας – Καίγονται σπίτια στο Γεννάδι (Video)

Μαίνεται για 8η μέρα η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο: Εκκενώνεται ο Μαλώνας – Καίγονται σπίτια στο Γεννάδι (Video)

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές για 8η μέρα στη Ρόδο, ενώ επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή Μαλώνας καθώς η φωτιά πλησίασε σε απειλητικό βαθμό τα πρώτα σπίτια του χωριού. Την ίδια ώρα, στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στο Γεννάδι αλλά και το δημοτικό σχολείο σύμφωνα με τη rodiaki.gr. 

Κάτοικος στη Ρόδο ανέβασε βίντεο από τη φωτιά στο Γεννάδι. «Η απόλυτη φρίκη» σημειώνει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Νέα «πύρινα» δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για το επιτελικό μπάχαλο στη Ρόδο – «Απόδραση από την κόλαση» (Photos)

Παράλληλα, μάχη με τις φλόγες δίνεται και στο Βάτι είναι το δυσκολότερο μέτωπο αφού συχνά «ξεγελά» ότι τίθεται υπό έλεγχο, αλλά την επόμενη στιγμή αναζωπυρώνεται εκ νέου. Εκεί έχουν πέσει και οι περισσότερες δυνάμεις εθελοντών και πυροσβεστών, δίνοντας την γενναία μάχη για να κρατήσουν τις επιθετικές φλόγες έξω από το χωριό.

Δείτε επίσης: Ρόδος: Μια Δανή τουρίστρια διαψεύδει το αφήγημα του Μητσοτάκη

Μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει όμως αυτή την ώρα και στην περιοχή Εμφυλλές κοντά στη Μαλώνα λίγο πριν τον Αίθωνα. Στο σημείο υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής αλλά και ένα αεροσκάφος που πραγματοποιεί ρίψεις. Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη και πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προσπαθούν να μην επιτρέψουν να φύγει η φωτιά προς την κοιλάδα του Αίθωνα. Ισχυρές αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται και στο διπλανό χωριό Γεννάδι, όπου βρίσκεται το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Συνεχείς εκκενώσεις

Συνεχείς είναι οι εκκενώσεις στη Ρόδο. Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Βάτι δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για το Γεννάδι.  Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και το χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να αναχωρήσουν προς το χωριό Απολακκιά.

Δείτε επίσης: Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστική περιγραφή εθελοντή που μετέφερε κόσμο με το σκάφος του – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Συγκλονιστικό βίντεο με ρεπόρτερ και εθελοντές να τρέχουν να γλιτώσουν από τη φωτιά

Σοκαριστικές στιγμές κατέγραψε ο οπερατέρ της ΕΡΤ, ο οποίος με τον ρεπόρτερ Κώστα Νούση βρέθηκαν σε ένα από τα μέτωπα μαζί με εθελοντές και μέσα λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά φούντωσε και πέρασε τον δρόμο. Στο συγκλονιστικό βίντεο φαίνονται δημοσιογράφοι και εθελοντές να αρχίζουν να τρέχουν για να μην εγκλωβιστούν στις φλόγες.

Δείτε το βίντεο:

 

Στο νοσοκομείο αστυνομικός και πυροσβέστης

Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, που τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει.

Διαβάστε επίσης: Πύρινος όλεθρος στη Ρόδο: 147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – «Πρωτόγνωρες εικόνες»

Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης. Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Η δραματική εξέλιξη του πύρινου μετώπου αποτυπώνεται στους χάρτες που ακολουθούν, απ’ το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-3. Το Σάββατο μέσα σε μόλις μία νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 4 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις μέρες της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι την παραλία, καίγοντας σπίτια και οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε εκκένωση του νησιού. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται στα 147.000 στρέμματα.

Δείτε επίσης: Πυρκαγιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικό βίντεο με ρεπόρτερ και εθελοντές να τρέχουν να γλιτώσουν από τη φωτιά

Ταυτόχρονα και το σύστημα Copernicus έχει καταγράψει αποκαρδιωτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στο νησί. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Copernicus, έχει καταγράψει δορυφορικές εικόνες, στις οποίες και η έκταση του μετώπου, αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι φωτογραφίες του Copernicus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν ως την Κυριακή το μεσημέρι, είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο σμαραγδένιο νησί, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσει,ς ο απολογισμός δυστυχώς θα έχει ανέβει δραματικά.

Στάχτη πάνω από 144.000 στρέμματα γης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την Κυριακή ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter