Πύρινη λαίλαπα σε Μάνη, Ηλεία και Αρκαδία – Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους (Συνεχής ενημέρωση)

Πύρινη λαίλαπα σε Μάνη, Ηλεία και Αρκαδία – Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους (Συνεχής ενημέρωση)

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το μέτωπο της φωτιάς στην Αρκαδία, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά χωριά. Πρόκειται για το μέτωπο που μεταδόθηκε στην Αρκαδία από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Ηλεία έχει ξεσπάσει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του Λάλα. Στις περιοχές έχει δοθεί εντολή για εκκενώσεις σε 21 οικισμούς έως τώρα και στέλνονται συνεχώς ενισχύσεις, καθώς αναμένεται τη νύχτα να δοθεί μάχη στον Λάλα και στα χωριά της Γορτυνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στο χωριό Λιβαδάκι, ενώ έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί, οι ισχυροί άνεμοι και το θερμικό φορτίο δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των κατοίκων. Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και το στοίχημα που είχαν βάλει οι πυροσβέστες να την περιορίσουν στη μία πλευρά του δρόμου φαίνεται πως χάθηκε.

Oι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την απόγνωσή τους για την κατάσταση. «Θα καούμε, κοιτάξτε γύρω, καίγονται τα πάντα. Στείλτε μας κάτι. Μιλάμε για μέτωπο πάνω από 30 χιλιόμετρα».

Παράλληλα, εξακολουθεί να μαίνεται και το μέτωπο της φωτιάς στη Μάνη και συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, όπου επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία είναι πλέον 10 χιλιομέτρων, ενώ τόνισε ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα προς το Μαίναλο.

Αναζωπυρώσεις σε Αρχαία Ολυμπία

Νέες αναζωπυρώσεις  σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία ενώ εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Λάλα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω της αναζωπύρωσης που έχει σημειωθεί στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα και στα σημεία βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς, πριν επεκταθούν.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Γορτυνία

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 23 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Α/Φ της Γαλλίας, ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα Κέντρα Υγείας Τροπαίων, Δημητσάνας, το Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας- Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Γορτυνία»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει προληπτικές εκκενώσεις οικισμών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter