Μάκης Βορίδης: Θέλω μικρότερο, λιτό κι αποτελεσματικό κράτος – Στο τραπέζι και η συρρίκνωση δημόσιων δομών

Μάκης Βορίδης: Θέλω μικρότερο, λιτό κι αποτελεσματικό κράτος – Στο τραπέζι και η συρρίκνωση δημόσιων δομών

Χρειάστηκε μια μακρόσυρτη ανάλυση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη περί  νέων κανόνων που αναζητά η κυβέρνηση της ΝΔ στη διοικητική οργάνωση και κριτηρίων εξορθολογισμού του κράτους  για να αποφύγει να μιλήσει ευθέως για μείωση μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και για συρρίκνωση δημόσιων δομών ως πολιτική στόχευση της ΝΔ. Όμως, η κατακλείδα στην τοποθέτησή του σε ερώτηση του Documento,  κατά τη συνέντευξη τύπου (18.5.2022) για το «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής» ήταν χαρακτηριστική.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει γενική πολιτική εντολή για να ανοίξουν ή να κλείσουν δομές , ότι η δική του θέση επί της αρχής είναι «μικρότερο κράτος, λιτό και αποτελεσματικό»  αλλά ότι οι επιλογές δεν είναι μονοσήμαντες μια και είναι σύνθετης υφής και χρειάζεται για τις όποιες ανακατατάξεις μηχανισμός και κριτήριο ορθολογικής προσέγγισης…. Η ερώτηση του Documento  με δεδομένο ότι γίνεται λόγος για στοχοθεσία, διοικητικό μηχανισμό που θα επιχειρήσει να την προσεγγίσει, ήταν  αν πολιτικά παραμένει η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για μείωση δημόσιων οργανισμών, δημόσιων δομών και μείωση μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο ως στόχος… Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης δημόσιων δομών, ύστερα από μια λεκτική περιδίνηση ο Μάκης Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Η απάντηση “όχι” θα ήταν πιο εύκολο αλλά πάντα είναι πιο  σύνθετα τα πράγματα».

Διαβάστε επίσης: Ο Βορίδης αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους σαν να είναι προϊόντα

Στο ζήτημα των προσλήψεων, ο υπουργός Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι ακολουθείται ο κανόνας μια αποχώρηση-μια πρόσληψη (1:1) για  το μόνιμο προσωπικό, εστίασε στην πρόβλεψη ότι θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022 η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση κατά 10% του έκτακτου προσωπικού ενώ προανήγγειλε ότι σε 15 μέρες θα υπάρχει ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ο καθένας να βλέπει μέρα τη μέρα τις μεταβολές προσωπικού στον δημόσιο τομέα- έθεσε ως πρωτεύον το ζήτημα της ακρίβειας των αριθμών και της διαφάνειας στον έλεγχο των προσλήψεων.

Σε σχέση με τις δομές,  τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω πως υπάρχει μια γενική κατεύθυνση κλείστε κάτι ή ανοίξτε κάτι. Θα σας πω τι θέλω εγώ. Θέλω ο,τιδήποτε ανοίγει να υπηρετεί μια αντικειμενική λογική». Για να συμπληρώσει: «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που φιλοδοξούμε να κάνουμε και να εντάξουμε μέσα στο σχέδιο δράσης του 2023.  Δηλαδή τι; Συνδέεται λίγο με αυτή την κουβέντα για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Συνήθως αυτή η συζήτηση έρχεται από την τοπική Αυτοδιοίκηση σαν αίτημα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη δική μου την αντίληψη, η πολυεπίπεδη και αυτό είναι έργο που έχουμε αναλάβει να κάνουμε    μέχρι τον Οκτώβριο είναι  μια πολύ πιο σύνθετη διεργασία με την οποία αποκτάμε ένα κριτήριο και ένα ψηφιακό εργαλείο για να μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να κάνει τι στον ευρύτερο δημόσιο, αν πρέπει να την κάνει με μια άλλη μορφή ή αν η τοπική αυτοδιοίκηση κοκ  Χρειάζεται όμως ένα ορθολογικό κριτήριο».

Εξήγησε στη συνέχεια την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός που να κρίνει τις επιλογές μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική αυτοδιοίκηση ή προς την αποκεντρωμένη διοίκηση,  τη μορφή που μπορεί να έχει μια δομή για να είναι αποτελεσματική ή τη δημιουργία μιας εταιρείας ή νομικών προσώπων κοκ

Μάλιστα , ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι  «αυτή τη στιγμή που μιλάμε όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στο ελληνικό κράτος τέτοιος μηχανισμός για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση δεν υπάρχει. Αυτό συνδέεται με το ερώτημά σας -ενώ συνήθως η συζήτηση είναι μεγάλο κράτος, μικρό κράτος , πόσο θα είναι ή τόσο ή λιγότερο, η συζήτηση που αποκτά νόημα είναι η εξής:  πώς μπορείς να κάνεις αποτελεσματικότερα αυτό που καταλαβαίνεις ως θεμιτό στόχο του κράτους, αλλά έχοντας ένα αποτελεσματικό οργανικό σχήμα για να το κάνεις. Αυτό λοιπόν θα μας βγάλει από την κατ΄αρχήν συζήτηση “θέλω μεγαλύτερο κράτος ή θέλω μικρότερο κράτος”. Εγώ στην κατ΄αρχήν συζήτηση είμαι τοποθετημένος. Εγώ θέλω μικρότερο κράτος, λιτό και αποτελεσματικό κράτος. Όμως δεν ξέρω πώς μας διευκολύνει αυτή η κατ΄αρχήν τοποθέτηση να αποφασίζουμε για τα επιμέρους». Για να αναρωτηθεί αναφορικά με μεταφορά αρμοδιότητας: «Ερχεται κάποιος ζητά να φτιάξει μια καινούρια εταιρεία δημοσίου. Μας χρειάζεται;(…). Αυτό ποιος θα μας το απαντήσει; (…) Πρέπει να κάνουμε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , πρέπει να κάνουμε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, πρέπει να μην κάνουμε τίποτα και να τη στείλουμε στην αποκεντρωμένη; Ποιος θα μας  το απαντήσει αυτό;».

Ο  Μάκης Βορίδης τόνισε ότι  «υπάρχει ένας ορθολογικός τρόπος για να το απαντήσουμε. Αυτό λοιπόν προσπαθούμε να φτιάξουμε ώστε αυτά να λύνονται με μια υπαγωγή  σε συγκεκριμένους κανόνες ουσιαστικά της διοικητικής οργάνωσης. Αυτό μας λείπει και είναι ένα από τα προβλήματα της ανορθολογικής ανάπτυξης του (δημοσίου)». Και έκλεισε -πάντα απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης δημόσιων δομών- λέγοντας: «Σας κούρασα. Η απάντηση “όχι” θα ήταν πιο εύκολο αλλά πάντα είναι πιο σύνθετα τα πράγματα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter