Στο ναδίρ η δημοτικόητα του

Μακρόν: 20 σελίδες συνέντευξη - Ζητάει κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη για πιο εύκολο δανεισμό

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πτώση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζει στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της προεδρίας την «ανυπομονησία των πολιτών», όμως τονίζει ότι καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες και θέλει να κριθεί μακροπρόθεσμα, ενώ υπόσχεται μια βαθιά μεταρρύθμιση της χώρας αλλά και της ΕΕ.

Σε περισσότερες από 20 σελίδες ο Μακρόν παρουσιάζει λεπτομερώς στην εφημερίδα le Point τις φιλοδοξίες του για να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.

Φιλοδοξίες που έχουν στόχο η Γαλλία «να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα» και «να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας», όπως τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω στην ανοικοδόμηση ενός πολιτικού ηρωισμού, μια πραγματική φιλοδοξία για να πετύχουμε ακόμη και αυτά που χαρακτηρίζονται αδύνατα», υπογράμμισε ο Μακρόν, παρουσιάζοντας τη δική του επιτυχημένη πορεία ως ήττα «αυτού που χαρακτηρίζεται αδύνατο».

Δεν είναι δυνατό να κριθεί το έργο του μέσα σε 100 ημέρες, εκτιμά, διότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα σε 100 ημέρες», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος . Ωστόσο ο Μακρόν κατανοεί ότι πρέπει «να ζω επί μήνες με την ανυπομονησία του λαού».

Σε αυτή τη συνέντευξη-ποταμό, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται όλες τις αποφάσεις που έλαβε μετά την ορκωμοσία του, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που θα παρουσιαστεί σήμερα και η οποία έχει στόχο να μειώσει το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, αλλά και την αμφιλεγόμενη μείωση του επιδόματος στέγασης, ένα μέτρο το οποίο θέλει να προχωρήσει στο πλαίσιο μια πιο ευρείας μεταρρύθμισης.

Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει», τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Επίσης στόχος του είναι να πείσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να δανείζονται και να επενδύουν σε μεγάλη κλίμακα μεταξύ τους. Δεν διστάζει μάλιστα να καταγγείλει τις χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίες κατά τη γνώμη του «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.