Μακρόν: Δεν πρέπει να απομονώσουμε Τραμπ και Πούτιν

Μακρόν: Δεν πρέπει να απομονώσουμε Τραμπ και Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλούν τις δυτικές αξίες της ανεκτικότητας και της εξωστρέφειας, όμως η απομόνωσή τους από την Ευρώπη θα ήταν αντιπαραγωγική.

«Αν αποφασίσεις απλώς να τους απομονώσεις από την Ευρώπη και τις αξίες μας, λέγοντας “προδίδεις τις αξίες μας”, θα τους χάσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μακρόν από το Αμπού Ντάμπι όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Λούβρου.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δύση έχει κάνει το λάθος να εγκαταλείψει «το μεγάλο αφήγημα» σχετικά με τις αξίες και την ταυτότητά της και ότι η Γαλλία τις υπερασπίζεται στο εξωτερικό.

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό αφήγημα, έναν κοινό στόχο, κοινή φαντασία», εξήγησε ο Μακρόν. «Πιστεύω ότι ένα από τα προβλήματα της δυτικής κοινωνίας και των δυτικών κρατών στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν ότι εγκατέλειψαν τη φαντασία, τη φιλοδοξία, το όραμα», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν ερωτεύεται την ενιαία αγορά, τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή τις προοπτικές του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«(Οι άνθρωποι) κινητοποιούνται από ένα ισχυρό αφήγημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μακρόν «η παράνοια, η αίσθηση ότι απειλούνται και η επιθυμία τους να προστατεύσουν κάτι» είναι αυτά που κάνουν ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος να επιλέξουν έναν διαφορετικό δρόμο. Όμως πρόσθεσε ότι ο Πούτιν ξεχνά ότι μέρος του πολιτισμού της ίδιας του της χώρας είναι η εξωστρέφεια και ότι το μέλλον της συνδέεται άμεσα με αυτό της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter