Μακρόν για Brexit: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι «όμηρος» της βρετανικής κρίσης

Μακρόν για Brexit: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι «όμηρος» της βρετανικής κρίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι «διαρκώς όμηρος» της πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε πως ελλείψει παρουσίασης ενός «αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου έως τις 10 Απριλίου», τα Λονδίνο θα «έχει επιλέξει το ίδιο ντε φάκτο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία».

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι διαρκώς όμηρος της επίλυσης μιας πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ο οποίος μιλούσε δίπλα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, τον οποίο υποδέχθηκε για να εξετάσουν ενδεχόμενες συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Μία εβδομάδα πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις 10 Απριλίου, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη πως η Γαλλία και η Ευρώπη «δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί, την Ιρλανδία και τους Ιρλανδούς», υπογραμμίζοντας «πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία που θέτει για την Ιρλανδία» ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η απόρριψη τρεις φορές της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς και η απόρριψη σε αυτό το στάδιο κάθε εναλλακτικού σχεδίου μας θέτουν στον δρόμο μας εξόδου χωρίς συμφωνία».

Απουσία συμφωνίας, ή μιας μετάθεσης του Brexit, το σενάριο που θα ενεργοποιηθεί αυτόματα παραμένει μια έξοδος στις 12 Απριλίου, και μόνο η προοπτική της οποίας προκαλεί κρύο ιδρώτα στους οικονομικούς δρώντες.

«Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, που θα υποστηρίζεται από μια πλειοψηφία, έως τις 10 Απριλίου προκειμένου να αποφύγουμε» αυτό το σενάριο. Ελλείψει ενός τέτοιου σχεδίου «θα έχει επιλέξει ντε φάκτο το ίδιο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αποτυχία στη θέση του», επέμεινε.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Υπό ασφυκτική πίεση η Τερέζα Μέι μετά τις συνεχείς αποτυχίες

«Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι νέες εκλογές, ένα δημοψήφισμα, μια διαφορετική λύση όπως μια τελωνειακή ένωση; Δεν επαφίεται σε εμάς να το επιβάλουμε αλλά είμαστε ανοικτοί σε αυτό. Επαφίεται στο Λονδίνο να το πει και να το πει τώρα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως «μια μακρά παράταση» των διαπραγματεύσεων για το Brexit, «που συνεπάγεται μια συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές», δεν είναι «καθόλου προφανής ή αυτόματη».

«Έχουμε μια νέα σχέση να οικοδομήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένει ένας σημαντικός φίλος και σύμμαχος. Αλλά δεν μπορούμε να περάσουμε τους επόμενους μήνες διευθετώντας τους όρους του διαζυγίου μας και κλείνοντας το παρελθόν», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι «υπάρχει χρόνος για τη Βρετανή πρωθυπουργό προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις». «Πιστεύω πως οφείλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα φέρει», είπε, καλώντας το Λονδίνο να μεταβάλει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter