Μακρόν: Η Ευρώπη «χάθηκε» εάν το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες

Μακρόν: Η Ευρώπη «χάθηκε» εάν το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες

Η Ευρώπη «χάθηκε» εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματήσει να συνεδριάζει στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου μία φορά το μήνα και συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι με νύχια και με δόντια για την ιδέα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεδριάζει στο Στρασβούργο», δήλωσε ο Μακρόν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα αυτή.

«Αν δεχθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες, τότε χαθήκαμε, γιατί σε 10 χρόνια όλα θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και οι άνθρωποι θα μιλούν μεταξύ τους μόνο στις Βρυξέλλες. Όμως η Ευρώπη δεν είναι η ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους φοιτητές στο Βίλνιους, ο Μακρόν βεβαίωσε ότι μένει πιστός «πάρα πολύ» στην ιδέα της διεξαγωγής συνεδριάσεων σε διαφορετικές περιοχές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται διαφορετικές έδρες για τους θεσμούς της, είπε, υπερασπιζόμενος συγκεκριμένα το σχέδιο ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου.

Ο Μακρόν διαμαρτυρήθηκε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την απόφαση του σώματος να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις μόνο στις Βρυξέλλες επί του παρόντος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου συνέρχονται στο Στρασβούργο για μία εβδομάδα κάθε μήνα και στη βελγική πρωτεύουσα, στις Βρυξέλλες, για το υπόλοιπο διάστημα. Η μηνιαία δαπάνη κοστίζει στην ΕΕ 114 εκατομμύρια ευρώ (124 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, λένε ελεγκτές της ΕΕ.

Οι επικριτές ζητούν καιρό τώρα την κατάργηση της διευθέτησης αυτής, η οποία παραμένει σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό γιατί η Γαλλία θα ασκούσε βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της συνθήκης της ΕΕ. Άλλωστε, οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης θα απαιτούσε την έγκριση όλων των κρατών μελών.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι το Στρασβούργο, το οποίο συνορεύει με τη Γερμανία, είναι σύμβολο της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής συμφιλίωσης και ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται όλα σε μια πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter