Μακρόν και Όρμπαν, μια απίθανη συνεργασία για την Ευρώπη

Μακρόν και Όρμπαν, μια απίθανη συνεργασία για την Ευρώπη

Στην επίσκεψή του την Δευτέρα στην Βουδαπέστη, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Βίκτορ Όρμπαν παρά τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσέφερε κλάδο ελαίας πριν την επίσκεψη του Μακρόν, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις πολιτικές του Γάλλου προέδρου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, την γεωργία αλλά και για την περισσότερη αυτονομία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Παρίσι και Βουδαπέστη είναι στα μαχαίρια για μια σειρά από ζητήματα, από το κράτος δικαίου μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT. Όμως ο Μακρόν θέλει να συγκεντρώσει όσο περισσότερους υποστηρικτές γίνεται για τις πολιτικές της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά τη 1η Ιανουαρίου 2022. Ανάμεσα σε αυτές είναι η καλύτερη προστασία και ο έλεγχος των κοινοτικών συνόρων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης με την αντιπολίτευση που θα συγκρουστεί με τον Όρμπαν στις εκλογές του 2022, ενώ επίσης θα λάβει μέρος σε συνέδριο της ομάδας του Βίζεγκραντ.

Κοινά συμφέροντα

Οι δύο άνδρες έχουν πολλές διαφορές: ο Όρμπαν είναι ευρωσκεπτικιστής και σοβινιστής, ενώ ο Μακρόν υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας. Όμως, έχουν δύο κοινά σημεία: την πυρηνική ενέργεια και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Όρμπαν από το 2015 και την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος, δεν έχει δεχθεί ούτε έναν μετανάστη στο έδαφος της Ουγγαρίας. Έχει δηλώσει υπέρ μιας πρωτοβουλίας να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο Μακρόν θέλει να κάνει την προστασία των συνόρων από τις μεταναστευτικές ροές πρώτη προτεραιότητα για την γαλλική προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε μια ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα στο Facebook, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε ότι η πυρηνική ενέργεια, εκτός από το μεταναστευτικό ζήτημα, είναι θέμα στο οποίο Παρίσι και Βουδαπέστη συμφωνούσαν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο μέρη μιλάνε για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Μακρόν και Όρμπαν είχαν βρει κοινό έδαφος όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί το Παρίσι το 2019. Η συμφωνία έγκειται στην ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως σημαντικής στην πορεία της ΕΕ σε ένα πιο οικολογικά φιλικό μέλλον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter