Μακρόν κατά Αυστραλού πρωθυπουργού: Μου είπε ψέματα για τα υποβρύχια

Μακρόν κατά Αυστραλού πρωθυπουργού: Μου είπε ψέματα για τα υποβρύχια

Δριμύ κατηγορώ προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας τον ότι του είπε ψέματα σχετικά με την ακύρωση του συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζονται περισσότερα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο Μακρόν και ο Μόρισον βρέθηκαν στη Ρώμη για τη διάσκεψη της G20.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από τότε που η Αυστραλία ακύρωσε μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας αμυντικής ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η νέα συμμαχία αμυντικής ασφάλειας, η οποία είναι γνωστή ως AUKUS, εξασφαλίζει στην Αυστραλία πρόσβαση σε τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ αιφνιδίασε το Παρίσι, προκαλώντας την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, μετά από κατηγορίες ότι πρόδωσαν τη Γαλλία.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω μεγάλο σεβασμό και μεγάλη φιλία για το λαό σας. Αυτό που λέω είναι ότι όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είναι κανείς αληθινός και να συμπεριφέρεται ανάλογα και διαρκώς, σύμφωνα με την παραπάνω αξία» δήλωσε ο Μακρόν σε μία ομάδα Αυστραλών δημοσιογράφων που ταξίδεψαν προκειμένου να καλύψουν δημοσιογραφικά την G20.

Σε ερώτηση για το αν κατά την άποψή του ο Μόρισον του είπε ψέματα, ο Μακρόν απάντησε, «Δε νομίζω. Γνωρίζω».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, παράλληλα με την επικριτική τοποθέτησή του για τον Αυστραλό πρωθυπουργό, εξέφρασε εμμέσως αμφιβολίες για το αν το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα δει σύντομα πρόοδο στο ζήτημα των πυρηνικών υποβρυχίων. «Με τη γαλλική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, η Αυστραλία εξασφάλιζε την επιλογή παραγωγής εντός των συνόρων της, και θα αποκτούσε τα υποβρύχια, τα συμβατικά υποβρύχια, εντός σαφούς και αξιόπιστου χρονικού περιθωρίου. Τώρα θα πρέπει να περάσουν 18 μήνες μέχρι να λάβετε μια έκθεση. Καλή τύχη», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Ο Μόρισον, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες στη Ρώμη, δήλωσε ότι δεν είπε ψέματα και ότι είχε προηγούμενα εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πλέον τις αμυντικές ανάγκες της Αυστραλίας. Ο ίδιος είπε ότι η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχέσεων έχει αρχίσει.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως κατά την άποψή του η Γαλλία είχε πληροφορηθεί για την ακύρωση του συμβολαίου πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, κάνοντας λόγο για αδέξια διαχείριση του όλου ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS τον περασμένος Σεπτέμβριο προκάλεσε ένα αρκετά μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Μακρόν-Μόρισον, με τη Γαλλία να κατηγορεί την Αυστραλία ότι παραβίασε την εμπιστοσύνη της.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter