Μακρόν: Θα εξαλείψουμε τους μαχαιροβγάλτες

Μακρόν: Θα εξαλείψουμε τους μαχαιροβγάλτες

Μεγαλύτερη εμπλοκή στην Αφρική, για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών και την απελευθέρωση των ομήρων τους προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία «θα αφιερώσει όλη την ενέργειά της στην προσπάθεια να εξαλείψει» τους υπευθύνους για την απαγωγή μιας Γαλλίδας ομήρου η οποία εμφανίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ από μια μαχητική οργάνωση που συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Η οργάνωση με την ονομασία JNIM έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ ένα βίντεο που φέρεται ότι εικονίζει έξι δυτικούς ομήρους που έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική. Μεταξύ των εικονιζομένων ομήρων περιλαμβάνεται η Σοφί Πετρονέν, η οποία απήχθη τον Δεκέμβριο στην πόλη Γκάο του Μαλί.

Ένας αφηγητής που μιλάει στα αγγλικά λέει πως στο 17λεπτο βίντεο εμφανίζονται όμηροι από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Το βίντεο φέρει την ονομασία της μαχητικής οργάνωσης JNIM, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων ούτε το πότε βιντεοσκοπήθηκαν.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Ρουμάνος που εμφανίζεται στο βίντεο, ο Ιούλιαν Γκέργκουτ, είχε απαχθεί τον Απρίλιο 2015 από ένα ορυχείο στην Μπουρκίνα Φάσο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε πως γνωρίζει για το βίντεο και ζήτησε την απελευθέρωση του Ελβετού πολίτη.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως μέσα σε μερικές εβδομάδες θα είναι επιχειρησιακή η δυτικοαφρικανική περιφερειακή δύναμη που θα αναλάβει να καταπολεμήσει τους μαχητικούς ισλαμιστές και τους εγκληματίες στην περιοχή του Σαχέλ. Η δήλωση αυτή έγινε κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του Μαλί Μπαμακό.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Sahel) –Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ– αναμένεται να εγκαινιάσουν κατά τη σύνοδο αυτή μια νέα πολυεθνή δύναμη που θα έχει στόχο να καταπολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές και την παράνομη δραστηριότητα σ’ αυτή τη μεγάλη άνυδρη ζώνη.

«Καθημερινά πρέπει να πολεμάμε τρομοκράτες, μαχαιροβγάλτες, φονιάδες … τους οποίους πρέπει να ξεριζώσουμε μαζί με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στο Μαλί από τον Μάιο που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα.

Μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ορισμένες με σχέσεις με την αλ-Κάιντα, πήραν τον έλεγχο του ερημικού βόρειου Μαλί το 2012.

Ενώ απωθήθηκαν από τις μεγάλες πόλεις έναν χρόνο αργότερα χάρη σε μια στρατιωτική επέμβαση υπό τη Γαλλία, συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων του ΟΗΕ, στρατιωτών του Μαλί και αμάχων.

Η βία έχει επεκταθεί σε γειτονικές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής και το Παρίσι έχει αναπτύξει χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών στο πλαίσιο μιας διασυνοριακής επιχείρησης με την ονομαχία Barkhane.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
01/12/2023, 06:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter