Μακρόν: «Οι 3.000 αστυνομικοί θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρειαστεί»

Μακρόν: «Οι 3.000 αστυνομικοί θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρειαστεί»

Οι αστυνομικές ενισχύσεις θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρόνο χρειάζεται, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επιθεώρησε τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές ταραχές.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματιστούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά.

Με το νησί – υπερπόντια κτήση της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα επιπλέον 3.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας που έχουν σταλεί στο νησί θα παραμείνουν, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εφόσον χρειαστεί.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιήθηκε μετά τα βίαια γεγονότα που ξέσπασαν εξαιτίας μιας επίμαχης εκλογικής μεταρρύθμισης, οι οποίες άφησαν πίσω τους 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πριν από πάνω από μία εβδομάδα προκλήθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και επιχειρήσεων, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο χωροφυλάκων και τον τραυματισμό 86 αστυνομικών και χωροφυλάκων.

Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα social media για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία, θα αμβλύνει την επιρροή στις εκλογές των αυτοχθόνων Κανάκ, οι οποίοι αποτελούν το 40% των 270.000 κατοίκων του νησιού, ενώ θα δυσχεράνει επίσης τη διεξαγωγή οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Η μεταρρύθμιση απαιτεί για να εγκριθεί συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε σήμερα στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο η συνεδρίαση αυτή να καθυστερήσει.

Τουρίστες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα

Εν τω μεταξύ, στην απομάκρυνση περίπου 100 τουριστών προχώρησαν η Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την Νέα Καληδονία την Τρίτη (21/5), λόγω των πολιτικών ταραχών που έχουν ξεσπάσει στο γαλλικό αρχιπέλαγος.

Οι δύο χώρες προγραμμάτισαν πτήσεις επαναπατρισμού υπηκόων τους που παγιδεύτηκαν εκεί όταν ξέσπασαν τα επεισόδια.

«Περίπου εκατό τουρίστες πλέον επέστρεψαν στις πατρίδες τους χάρη σε πτήσεις μισθωμένων αεροσκαφών που οργάνωσαν οι αρχές (των χωρών) τους», ανέφερε ο Ύπατος Επίτροπος της Δημοκρατίας Λουί Λεφράν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter