Μακρόν: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες θα υποστούν τις συνέπειες

Μακρόν: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες θα υποστούν τις συνέπειες

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνουν ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά γυρίζουν τις πλάτες τους στις αρχές της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν «τις πλήρεις πολιτικές συνέπειες» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οχτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Guardian, η γαλλική Le Figaro, η ισπανική El País και η ελβετική Le Temps, ο Μακρόν τόνισε πως υπάρχουν εντάσεις μεταξύ κρατών της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας του γεωπολιτικού υπόβαθρου, αλλά όχι σύγκρουση.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΕ για περισσότερο από ένα χρόνο για μια σειρά μεταρρυθμίσεων της Βαρσοβίας, που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα μέσα δημοκρατικού ελέγχου.

Παράλληλα, τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Βουδαπέστη κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επικρίνουν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η προσέγγιση της χώρας με τη Μόσχα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πλήρεις πολιτικές συνέπειες», τόνισε ο Μακρόν στην συνέντευξη, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που περιήλθε σε γνώση του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ θα αποδυναμωθεί αν επιτρέψει στα κράτη μέλη της να αψηφούν κανόνες.

«Υπάρχει μια διπλή προδοσία. Αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις αρχές τις ΕΕ, να στρέψουν την πλάτη στην Ευρώπη και τηρούν μια κυνική προσέγγιση στην Ένωση που τους χορηγεί χρήματα, χωρίς να σέβονται τις αξίες της», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Στην συνέντευξη, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα στον Μακρόν για την Ευρώπη, για ζητήματα ασφάλειας, την μάχη εναντίον ισλαμιστικών μαχητικών οργανώσεων τον πόλεμο στην Συρία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χαρακτήρισε «απρόβλεπτη» την χάραξη πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εντούτοις, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα αλλάξει γνώμη. Επειδή όλα συνδέονται. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία, χωρίς να λάβουμε δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Μακρόν.

Η Ευρώπη, όπως τόνισε, χρειάζεται να υιοθετήσει μια γνήσια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας ώστε να μπορέσει να προστατεύσει καλύτερα τον εαυτό της.

Επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η νομισματική ένωση θα αποδυναμωθεί χωρίς αυτόν και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Γερμανία δεν θα εναντιωθεί πλήρως στην ιδέα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter