Μαλαισία: Στη φυλακή πρώην πρωθυπουργός για σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιου χρήματος

Μαλαισία: Στη φυλακή πρώην πρωθυπουργός για σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιου χρήματος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, έχασε την Τρίτη την τελική έφεση που είχε ασκήσει εναντίον της 12ετούς ποινής φυλάκισης σχετικά με το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο 1MDB. Το πενταμελές ομοσπονδιακό δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και θα ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του αμέσως. Ο Ραζάκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που θα φυλακιστεί στη χώρα.

Μέγα σκάνδαλο

Ο 69 ετών Ραζάκ αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σε σχέση με το σκάνδαλο 1MDB , ή το 1Malaysia Development Berhad, ένα κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο και διοχετεύθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες. Το 2015, η δημοσιογραφική έρευνα τοπικών Μέσων αλλά και της Wall Street Journal, αποκάλυψε ότι ο Ραζάκ είχε φυγαδεύσει 700 εκατομμύρια δολάρια από το 1MDB στον προσωπικό του λογαριασμό. Το σκάνδαλο ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ραζάκ και προκάλεσε έρευνες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Αμετάκλητη καταδίκη

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ραζάκ κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος για παράνομη λήψη περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων από την SRC International, μια πρώην μονάδα του κρατικού ταμείου 1MDB. Ο Ραζάκ είχε δηλώσει αθώος, αλλά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και πρόστιμο 210 εκατομμυρίων ρινγκίτ (47 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την προσπάθειά του να εισαγάγει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάληψη δίκης για ισχυρισμούς μεροληψίας από τον δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου που τον καταδίκασε το 2020. Ο Ραζάκ αντιμετωπίζει πέντε ξεχωριστές δίκες που σχετίζονται με το 1MDB. Η σύζυγός του, Ροσμά Μανσόρ, δικάζεται επίσης για διαφθορά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter