Μάλι: Ο στρατός διαψεύδει ότι δυνάμεις του εκτέλεσαν αμάχους

Μάλι: Ο στρατός διαψεύδει ότι δυνάμεις του εκτέλεσαν αμάχους

Το στρατιωτικό καθεστώς στο Μάλι διέψευσε τις κατηγορίες ότι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες στο κεντρικό τμήμα της χώρας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης ακολουθεί την απόφαση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα του Σαχέλ να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων στην αγροτική κοινότητα Ντιαμπαλί.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει δεκάδες ανθρώπους που εκτελέστηκαν, κάποιους με πολύ άσχημα εγκαύματα, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια. Ορισμένοι φέρουν τραύματα στο πίσω μέρος των κεφαλιών τους.

Αξιωματούχος στο κεντρικό Μάλι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης και πιστεύεται για ανθρώπους που είχαν συλληφθεί από τον στρατό, κάποιοι την 20ή Φεβρουαρίου και κάποιοι την 1η Μαρτίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταγγελίες πως ο στρατός εκτέλεσε αμάχους απόλυτα ψευδείς. «Αυτή η ενέργεια δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις μας», διαβεβαίωσε, αναγγέλλοντας πως αρχίζει με τη σειρά της να διενεργεί έρευνα.

Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι για εκτελέσεις αμάχων και φερόμενων ως τζιχαντιστών με συνοπτικές διαδικασίες τη δεκαετία που πολεμούν εναντίον οργανώσεων οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είτε στην Αλ Κάιντα.

Ο στρατός έχει αναγνωρίσει πως δυνάμεις του ενεπλάκησαν σε ορισμένες εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστοι στρατιωτικοί έχουν αντιμετωπίσει διώξεις για υποθέσεις αυτής της φύσης στο Μάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter