«Μαλλιά κουβάρια» στη ΝΔ για τα γεγονότα του Έβρου

«Μαλλιά κουβάρια» στη ΝΔ για τα γεγονότα του Έβρου

Αμηχανία στο επιτελικό κράτος. Παναγιωτόπουλο δείχνει ο Δένδιας για να βγει από την δύσκολη θέση

«Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει στη ΝΔ λόγω της αδυναμίας να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η νέα πρόκληση των Τούρκων στον Έβρο με αφορμή την εποχική αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Τις επικρίσεις δέχονται οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος που όπως λέγεται «δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εθνική γραμμή της ΝΔ», ενώ φυσικά στα δύσκολα είναι απών το επιτελικό κράτος.

Οι μέχρι τώρα χειρισμοί, προκαλούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς έχουν εξανεμίσει τα επικοινωνιακά οφέλη από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προηγούμενης πρόκλησης Ερντογάν με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Συνολικότερα όμως αναδεικνύουν την έλλειψη στρατηγικής -πέραν του αδιέξοδου κατευνασμού-, για την αντιμετώπιση της ποιοτικά αναβασθμισμένης τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων -σφοδρών στο παρασκήνιο-, είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λόγω της τουλάχιστον ατυχούς δήλωσής του ότι «Δεν μου αρέσει να δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες που είναι σύμμαχοι. Μπορούν να γίνουν μετρήσεις. Μιλάμε για μερικές δεκάδες μέτρα». Την δήλωση του αυτή ανέδειξε η φιλο-νεοδημοκρατική Ομάδα Αλήθειας με το εξής ερώτημα: «Πριν 2 μήνες στον Έβρο ο Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε ένα εκατοστό να παραβιάστουν τα σύνορα από την επίθεση της Τουρκίας μέσω του μεταναστευτικού. Τι νόημα έχει τώρα αυτή η απαράδεκτη δήλωση κύριε Δένδια;».

Στο επικοινωνιακό επίπεδο ο κ. Δένδιας είναι ο κατ εξοχήν υπεύθυνος καθώς οι αρχικές του δηλώσεις όπως και το διάβημα που έκανε προς την Τουρκία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «Τούρκοι μπήκαν στο ελληνικό έδαφος». Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δικές του δηλώσεις, ο κ. Δένδιας στράφηκε εναντίον των ΜΜΕ και των κομμάτων που ασκούν κριτική καταγγέλοντας «fake news». Ωστόσο δεν απάντησε ούτε ο ίδιος, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί οι εργασίες για τον φράχτη σταμάτησαν και ενώ δεν έδωσε στην δημοσιότητα τα πειστήρια ότι ως υπουργός έπραξε αυτά που έπρεπε. Αντίθετα προσπάθησε να εκθέσει τον υπουργό Αμύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως σήμερα το μεσημέρι στο μπρίφινγκ δήλωσε ότι καμία ξένη δύναμη δεν έχει πατήσει σε ελληνικό έδαφος και ότι η κοίτη του Έβρου μπορεί να αλλάζει, τα σύνορα δεν αλλάζουν. Απέφυγε όμως να καλύψει τον υπουργό Εξωτερικών για την δήλωσή του, λέγοντας ότι έχουν δωθεί εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και από τον ίδιο τον υπουργό. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών κατά την προσφιλή του συνήθεια πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτοπούλου, λέγοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έκανε άψογη δουλειά» αφήνοντας υπόνοιες για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ερώτηση για το τι έγινε στον Έβρο ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι «παρατηρητής της συνοριακής γραμμής», αλλά υπουργός Εξωτερικών που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητας του. Παρέπεμψε δε σε «ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ξεκαθαρίζουν απόλυτα τα περί του εδάφους».

Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Απρίλιο την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έργα στο δικό της έδαφος για τον φράχτη. Και αφού το έκανε γιατί από κοινού με το υπουργείο Αμύνης δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα καθώς γνώριζαν την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας. Όπως λένε παρατηρητές “η ελληνική πλευρά έπεσε στη παγίδα που της έστησε η Τουρκία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο, ιδιαίτερα το νότιο κομμάτι που προχωράει τώρα. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδόχου, επομένως θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα…Πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος, είναι ξεκάθαρο και έχει τονιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και του υπουργείο Άμυνας…Εμείς συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα». Ωστόσο δεν διευκρίνησε ούτε ο ίδιος ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί εάν οι εργασίες θα συνεχιστούν στο ίδιο σημείο που έγινε η “κατάληψη” από τις δυνάμεις της τουρκικής στρατοφυλακής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter