Μαλλιά κουβάρια η ΝΔ

Μαλλιά κουβάρια η ΝΔ

Η διαγραφή Μπογδάνου έκανε μαλλιά κουβάρια τη ΝΔ, ανέδειξε τις βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές στην κυβερνητική παράταξη, προκάλεσε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ ακροδεξιών και κεντροδεξιών και επιβεβαίωσε τον Νίκο Δένδια ως υπ’ αριθμόν δύο του κόμματος.

Νεομητσοτακικοί με τις μεταγραφές από τον εκσυγχρονιστικό και κεντρώο χώρο, σαμαρικοί με επί μέρους ομαδοποιήσεις, καραμανλικοί δίχως δεσπόζουσα προσωπικότητα ανάμεσά τους ερίζουν γύρω από την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ, σε συνδυασμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες και ατζέντες.

Προς το παρόν η συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία, ωστόσο οι φυγόκεντρες τάσεις προϊόντος του χρόνου ενισχύονται, γεγονός που οφείλεται στη συμπεριφορά της ηγεσίας που περιφρονεί την παραδοσιακή ΝΔ.

Το ερώτημα ανέδειξε καθοριστικά ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του όταν είπε: «Η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι, η μετατόπιση στο κέντρο προκαλεί το ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά και κεντροδεξιά τι θα γίνει;». Το ότι στον χώρο της ακροδεξιάς υπάρχουν εκλογικό κοινό και προσωπικότητες που αναζητούν πολιτικό φορέα παράγει αποτελέσματα και εντός της ΝΔ. Αλλωστε πολλοί από αυτούς προέρχονται από τη ΝΔ και έχουν πάντα ανοιχτούς διαύλους.

Προς δημιουργία φορέα κινείται ο Μπογδάνος

Το τελευταίο επεισόδιο άνοιξε με τις αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Βουλή. Με τις επαναλαμβανόμενες ακραίες δηλώσεις του επιδίωκε την επανεκλογή του στην Α΄ Αθήνας στον δύσκολο ανταγωνισμό με τέσσερις υπουργούς και υφυπουργούς (Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Αγγελο Συρίγο και Κυριάκο Πιερρακάκη) και την απρόσβλητη Ολγα Κεφαλογιάννη. Το να προσεταιριστεί το κοινό του Ηλία Κασιδιάρη και μάλιστα ανταγωνιστικά με τον Θ. Πλεύρη ήταν αναγκαστική κίνηση, πέρα από το ότι αυτές είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είχε κινηθεί, σε συνεργασία με τον έτερο νέο βουλευτή που κινδυνεύει Κωνσταντίνο Κυρανάκη, για τη συγκρότηση εσωκομματικής ομάδας. Μετά τη διαγραφή του όμως θα αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη, πιθανόν σε συνεργασία με τους Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη ώστε έτσι να αποκτήσει ο φορέας τους κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο Κων. Μπογδάνος θα μπορούσε να είχε εκφράσει το αντικομμουνιστικό του παραλήρημα στα ΜΜΕ ή τα social media και το θέμα να ξεχνιόταν. Η αγόρευσή του όμως από το βήμα της Βουλής έδωσε την ευκαιρία στον Ν. Δένδια να κάνει ηγετική εμφάνιση, αποδοκιμάζοντας έντονα τον βουλευτή.

Ήταν το δεύτερο βήμα του μετά τις δηλώσεις στην Αγκυρα που τον καθιερώνει ως υπ’ αριθμόν δύο του κόμματος και πιθανό διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από ήττα σε εκλογές ή και πριν εάν η συγκυρία επιβάλλει το σενάριο της αλλαγής εν κινήσει. Είναι σαφές ότι ο Ν. Δένδιας θέλει να ηγηθεί της ακέφαλης καραμανλικής πτέρυγας που αποστρέφεται τα άκρα. Δεν είναι δίχως σημασία ότι έχει προσεγγίσει και τον Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο είχαν μακρά αν και τυχαία συζήτηση προ μηνός κατά την επιστροφή τους από τη ΔΕΘ.

Οι βουλευτές της ΝΔ πάντως είναι διχασμένοι. Ορισμένοι στρέφονται κατά του Ν. Δένδια και όχι κατά του Κων. Μπογδάνου. Εις εξ αυτών έλεγε σε δημοσιογραφικό-πολιτικό πηγαδάκι στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη: «Το ζήτημα δεν το δημιούργησε ο Μπογδάνος αλλά ο Δένδιας. Αν δεν αποδοκίμαζε με τόσο έντονο τρόπο τον Μπογδάνο, το θέμα σε δέκα λεπτά θα είχε ξεπεραστεί σαν ένα ακόμη κοινοβουλευτικό επεισόδιο».

Τι καταλογίζουν στον Κων. Μπογδάνο; Οχι τις ακραίες αναφορές του, τις οποίες θεωρούν αναμενόμενες, ούτε την παρουσία του στη γιορτή μίσους στον Γράμμο, αλλά ότι σε ένα θέμα προνομιακό για τη ΝΔ, τη συμφωνία με τη Γαλλία, έδωσε τη δυνατότητα στους πολιτικούς τους αντιπάλους να αλλάξουν την ατζέντα. Ορισμένοι εκ των σαμαρικών, πάλι, πρόσθεταν ότι «φάνηκε η έλλειψη καθοδήγησης της κοινοβουλευτικής ομάδας ακόμη και σε κρίσιμες συνεδριάσεις».

Σε δύο βάρκες πατάει ο Μητσοτάκης

Η σκληρή τοποθέτηση Δένδια ανάγκασε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και να διαγράψει τον βουλευτή προκειμένου να μην επιτρέψει στον δελφίνο του να διεκδικήσει τη μετριοπαθή κεντροδεξιά πτέρυγα του κόμματος. Η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για τον Ν. Δένδια αυξήθηκε.

Το Μαξίμου όμως ανησυχεί από την αντίδραση όχι μόνο των κομματικών στελεχών, αλλά και για το ενδεχόμενο η διαγραφή να στείλει «λάθος μήνυμα» στη μάζα των δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων. Οι ακροδεξιοί, πάλι, εντός του κόμματος δεν θέλουν να χάσουν μία μάχη, έστω και αν στο επίκεντρο ήταν η αβελτηρία του Μπογδάνου. Κάπως έτσι στον Ν. Δένδια απάντησε ο Αδωνης Γεωργιάδης λέγοντας ότι «κανείς δεν υποκαθιστά τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε για να δηλώσει ότι «ο κ. Μπογδάνος δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα και η επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ανοικτή». Την ίδια ώρα άλλα στελέχη του Μεγάρου έλεγαν παρασκηνιακά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής».

Η δήλωση Γεραπετρίτη ήταν για το παιχνίδι των εντυπώσεων, ώστε αφενός να μην αποξενωθεί μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων με αντικομμουνιστικά αισθήματα και αφετέρου η πιθανή προσχώρηση Μπογδάνου σε άλλο κόμμα να χρεωθεί αποκλειστικά στον ίδιο. Ο υπουργός Επικρατείας ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να τον αδειάσει ο πρωθυπουργός του από το βήμα της Βουλής δύο ημέρες μετά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ενδιαφέρον η εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 47 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της ΝΔ την προσεχή Τετάρτη. Βασικός ομιλητής επρόκειτο να είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως επιδίωξε να είναι και αυτός ομιλητής σε μια συμβολική ενέργεια προς την καραμανλική βάση και ενώ αμφισβητείται από τον Αντ. Σαμαρά στα εθνικά θέματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι Καραμανλής και Σαμαράς συμπίπτουν στα ελληνοτουρκικά ότι «πιέσεις και υποχωρήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές», όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για «μεγάλες διαφορές που θα γεφυρωθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Καραμανλής και Σαμαράς επίσης συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για την παράταξη και τη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter