Μάλτα-κορονοϊός: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα

Μάλτα-κορονοϊός: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της χώρας αποτελούν αντικείμενο ποινικών ερευνών μετά τις κατηγορίες μιας ΜΚΟ ότι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε πως η αστυνομική καταγγελία άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σε βάρος του ιδίου, του ταξίαρχου Τζέφρι Κούρμι και του πληρώματος ενός περιπολικού σκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας.

Η Μάλτα διακήρυξε την περασμένη εβδομάδα πως τα λιμάνια της δεν είναι ασφαλή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τα έκλεισε — η κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να σπεύσει για βοήθεια πλεούμενων σε κίνδυνο.

Η ΜΚΟ, Repubblika, κατέθεσε δύο ξεχωριστές αστυνομικές αναφορές που αφορούν δύο περιστατικά με μετανάστες στη θάλασσα.

Η πρώτη, αφορά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αφέθηκε να πλέει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας προτού επιστραφεί στη Λιβύη αυτή την εβδομάδα. Άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με επιζώντες.

Η δεύτερη, διατυπώνεται έπειτα από ισχυρισμούς μια ΜΚΟ που διαχειρίζεται μια γραμμή βοήθειας για περιστατικά έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, την Alarm Phone, σύμφωνα με τους οποίους πλήρωμα των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας προκάλεσε δολιοφθορά σε ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες. Οι μετανάστες αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια.

Η Repubblika κάλεσε την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Αμπέλα, του Κούρμι και του πληρώματος του στρατιωτικού σκάφους.

Ο Αμπέλα κατηγόρησε τη ΜΚΟ –καθώς και έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης που ανήκει στην ομάδα των δικηγόρων της– ότι αποσπά τη Μάλτα από την εργασία της για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα προκειμένου να προστατεύσουμε τη χώρα μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας κλείσουν στη φυλακή για όλη μας τη ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter