Το πλοίο Conscience που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα βομβαρδίστηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ισραήλ, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Μάλτας το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα έχει διακοπεί εξαιτίας του ολικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ από τις 2 Μαρτίου και τα τρόφιμα των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν εξαντληθεί σύμφωνα με αναφορές από υπηρεσίες αρωγής και τον ΟΗΕ.
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις διεθνών ΜΜΕ προς το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό δεν έχει απαντήσει αν φέρει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του πλοίου, αλλά, εκτός από τις άμεσες κατηγορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (The Freedom Flotilla Coalition), που οργάνωσε την αποστολή, παρατηρητές πτήσεων και τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροπλάνο έκανε κύκλους πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν το πλοίο και δεν προσγειώθηκε στη Μάλτα.
Η μαλτέζικη κυβέρνηση δήλωσε ότι το σκάφος και το πλήρωμα ήταν ασφαλή τις πρωινές ώρες σήμερα αφότου κοντινό ρυμουλκό βοήθησε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ωστόσο η ΜΚΟ και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσαν ότι το σκάφος συνεχίζει να κινδυνεύει.
Η Τούνμπεργκ είπε στο Reuters ότι βρισκόταν στη Μάλτα και ότι επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης κίνησης της Freedom Flotilla σε ένδειξη υποστήριξης της Γάζας, η οποία τελεί υπό αποκλεισμό και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.
«Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές πρέπει να κληθούν και να απαντήσουν στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού (της Γάζας) και του βομβαρδισμού του πολιτικού μας σκάφους σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η ΜΚΟ.
BREAKING: At 00:23 Maltese time, a #FreedomFlotilla ship was subjected to a drone attack. The front of the vessel was targeted twice, resulting in a fire and a breach in the hull. The ship is currently located in international waters near #Malta. An #SOS distress signal was sent. pic.twitter.com/J6oEQafuOb
— Freedom Flotilla Coalition (@GazaFFlotilla) May 2, 2025
Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, από σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων, στο οποίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, και το οποίο ανέφερε πυρκαγιά. Δήλωσε ότι κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας. Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος και το πλήρωμά του είναι πλέον ασφαλή, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.
Τι χτυπήθηκε
Η Freedom Flotilla ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ότι οι επιθέσεις με drone, τις οποίες καταγγέλλει, προκάλεσαν «σημαντικό ρήγμα στο κύτος». «Το πλήγμα με drone φαίνεται ότι στοχοθέτησε εσκεμμένα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ηλεκτροδότηση, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο το σκάφος να βυθιστεί», δήλωσε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Freedom Flotila η επίθεση συνέβη καθώς το πλοίο ετοιμαζόταν για τη μετεπιβίβαση ακτιβιστών από άλλο σκάφος. H μετεπιβίβασή τους θα γινόταν εν πλω, αντί του να πάει το σκάφος σε κάποιο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους.
Δηλώσεις Τούνμπεργκ
Η Τούνμπεργκ δήλωσε ότι με βάση τα όσα γνώριζε, το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση και συνεχίζει να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. «Η επίθεση αυτή προκάλεσε έκρηξη και μεγάλη ζημιά στο σκάφος, το οποίο κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής».
«Ήμουν μέλος της ομάδας που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος σήμερα για να συνεχίσει τον πλου προς τη Γάζα, που είναι μια από τις πολλές προσπάθειες να ανοιχτεί ανθρωπιστικός διάδρομος και να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε η ίδια. Η Τούνμπεργκ και η ΜΚΟ δήλωσαν ότι στο σκάφος επέβαιναν 30 άνθρωποι, όχι 16 όπως δήλωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση.
Η συμμαχία των ακτιβιστών κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και οργάνωσε τη μη βίαιη κινητοποίηση χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τα των διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δολιοφθορές.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει θανάσιμη επίθεση κατά σκάφους διεθνούς στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια που προερχόταν από την Τουρκία και προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στη Γάζα.
Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό στα ανοικτά της Μάλτας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «πειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία».
Διαβάστε επίσης:
Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία
Ο Τραμπ επιχειρεί να λογοκρίνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και κόβει τη χρηματοδότηση
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόστιμο 530 εκατ. € στο TikTok για «διαρροή» δεδομένων στην Κίνα