Μάνια Μπικώφ: «Ο Πετρούνιας είπε τη συγγνώμη για να μην χάσει τους χορηγούς του»

Μάνια Μπικώφ: «Ο Πετρούνιας είπε τη συγγνώμη για να μην χάσει τους χορηγούς του»

Η πρώην διεθνής πολίστρια, Μάνια Μπικώφ (από τις πρώτες που κατήγγειλαν δημοσίως σεξουαλική παρενόχληση, την περίοδο που ήταν αθλήτρια), με δηλώσεις της στο SDNA, τόνισε πως νιώθει προσβεβλημένη, όχι μόνο για τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια, αλλά και από την συγγνώμη του, την οποία θεωρεί υποκριτική.

«Οι δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια δεν είναι από μόνες τους σοκαριστικές. Είναι όλα όσα θα έλεγε η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών στη χώρα μας. Είναι ο ορισμός της παγιωμένης πατριαρχικής αντίληψης» δήλωσε η Μπικώφ και πρόσθεσε:

«Χθες, όταν τις είδα ομολογώ ότι σοκαρίστηκα, διότι προέρχονται από ένα ολυμπιονίκη, ο οποίος αποτελεί ίνδαλμα για τη νέα γενιά. Και δεν σοκαρίστηκα μόνο, αλλά προσβλήθηκα κιόλας. Αρχικά μου έστειλαν τις δηλώσεις και τις διάβασα, όμως δεν έδωσα σημασία γιατί σκέφτηκα καλοπροαίρετα ότι μπορεί να έχουν παραποιηθεί. Όταν όμως είδα το θέμα να παίρνει διαστάσεις και μπήκα και είδα το βίντεο, έμεινα άναυδη. Δεν ήταν μόνο τα λόγια του μία μομφή προς όλα τα θύματα που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία, αλλά το ύφος του και η έκφραση το προσώπου του. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι απευθύνεται προσωπικά σε εμένα και με μέμφεται επειδή βγήκα και μίλησα, χωρίς να έχω καταφέρει να πάρω ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή μου έλεγε εκείνη την ώρα ο Λευτέρης Πετρούνιας ότι δικαίωμα να μιλούν έχουν μόνο όσοι είναι διακεκριμένοι, οι υπόλοιποι πρέπει να σιωπούμε, διότι αν μιλήσουμε το κάνουμε από ζήλια ή άλλα ταπεινά κίνητρα και όχι επειδή έχουμε μία ανοικτή πληγή».

Η Μάνια Μπικώφ σχολίασε και τον τρόπο που προσπάθησε ο Πετρούνιας να ανασκευάσει:

«Η προσπάθεια του να μαζέψει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν ήταν χειρότερες και από την ίδια τη δήλωση. Αντί να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη και να δείξει μεταμέλεια για τα όσα κατάπτυστα πρεσβεύει, προσέβαλε τη νοημοσύνη μας λέγοντας μας ότι δεν καταλάβαμε τι είπε. Μία χαρά καταλάβαμε και δεν ήταν κακιά στιγμή. Κακιά στιγμή είναι να κάνεις ένα σαρδάμ, κακιά στιγμή είναι να προχωράς στο δρόμο και να σταβοπατήσεις, το να αναπτύξεις μία ολόκληρη σκέψη, στην οποία γίνεται σαφές ότι θέση σου είναι ότι οι διακεκριμένοι αθλητές είναι ανώτεροι, λυπάμαι αλλά δεν είναι κακιά στιγμή, ήταν μία στιγμή ειλικρίνειας, η οποία δεν φαντάστηκε την έκταση που θα έπαιρνε και όταν το κατάλαβε προσπάθησε ατυχώς να ανασκευάσει».

Όσο για τη συγγνώμη του Ολυμπιονίκη δήλωσε: «Έχω μάθει στη ζωή μου να λέω τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν φοβήθηκα ποτέ την αλήθεια και πλήρωσα το τίμημα των επιλογών μου. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και εν προκειμένω ένας ολυμπιονίκης, που σε στηρίζουν πολύ μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν «επενδύσει» στο πρόσωπο σου, αλλά ταυτοχρόνως έχουν πάρει και ξεκάθαρη θέση για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα το να σου ζητούν δημοσίως να ανασκευάσεις και να το κάνεις αμέσως μετά, δεν είναι οκ, oύτε για τις εταιρείες, ούτε για εσένα τον ίδιο. Είναι μία σολομώντειος λύση…

Πιστεύω λοιπόν ότι το συγγνώμη το είπε για να μην χάσει τους χορηγούς και λυπάμαι για τους χορηγούς που τη δέχτηκαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι εταιρείες κολοσσοί έχον τη δύναμη να δίνουν το σωστό παράδειγμα, όχι τραβώντας «αυτιά». Εγώ δεν θα κρίνω τον Πετρούνια, ούτε ως σύζυγο, ούτε ως πατέρα, τον κρίνω ως αθλητή που αναπαράγει βαθιά ριζωμένες απόψεις που παλεύουμε να ξεριζώσουμε».

Τέλος επεσήμανε πως «το ελληνικό metoo έγινε αφορμή να ανοίξουν στόματα και να αποκαλυφθούν αποτρόπαια εγκλήματα, χάρη στο θάρρος που πήραμε από την Σοφία Μπεκατώρου η οποία έκανε την αρχή. Στο αντίποδα οι δηλώσεις του Πετρούνια, προκαλούν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργούν προϋποθέσεις για να φιμωθούν τα θύματα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter