Μανιαδάκης, το κλειδί της Novartis που της άνοιξε τις πόρτες στους πολιτικούς

Μανιαδάκης, το κλειδί της Novartis που της άνοιξε τις πόρτες στους πολιτικούς

Ο διαχρονικός σύμβουλος των υπουργών Υγείας. Το Documento έχει αποκαλύψει με έρευνες επί σειρά ετών τον ενεργό ρόλο που είχε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκος Μανιαδάκης σε ό,τι αφορά το φάρμακο. Οι αποκαλύψεις βέβαια δεν ήταν αρκετές για το Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο με βούλευμα που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2021 απάλλαξε τον Ν. Μανιαδάκη από τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βάραιναν σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, με βασικό σκεπτικό ότι ο άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας δεν διορίστηκε επισήμως σε θέση συμβούλου υπουργού.

Βέβαια, ο Ν. Μανιαδάκης –βάσει του απαλλακτικού βουλεύματος εξακολουθούσε να ερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία για συνέργεια σε δωροδοκία τρίτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος– δεν θα μπορούσε να είχε διοριστεί επισήμως ως σύμβουλος αφού είχε την ιδιότητα του υπαλλήλου ως καθηγητής της ΕΣΔΥ. Ακόμη χειρότερα, όπως έχει αποδειχτεί βάσει σωρείας στοιχείων, ο Ν. Μανιαδάκης ήταν ο «στενός σύμβουλος» των υπουργών Υγείας. Το ομολογεί άλλωστε η ίδια η Novartis.

Από το 2012 οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Τότε το περιοδικό Hot Doc δημοσίευσε μια έρευνα για τον Ν. Μανιαδάκη, που ήταν τότε σύμβουλος του πρώην υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και φερόταν βάσει του επίμαχου ρεπορτάζ να είχε μια εταιρεία, διαχειρίστρια της οποίας εμφανιζόταν η σύζυγός του Χριστίνα Φαρμάκη. Η επίμαχη εταιρεία φερόταν να εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες. Δηλαδή την περίοδο που ο Ν. Μανιαδάκης ήταν διαπραγματευτής του δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκου η οικογενειακή του εταιρεία εισέπραττε χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες. Μετά το δημοσίευμα του Hot Doc o Μ. Σαλμάς απέπεμψε τον Ν. Μανιαδάκη.

Η Χρ. Φαρμάκη

 

«Απέκρυπτε την αλήθεια για να καλύψει πρόσωπα»

Στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης Novartis συμπεριλαμβάνεται πληθώρα στοιχείων, βάσει των οποίων ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε ιδιαιτέρως «στενός σύμβουλος», μεταξύ άλλων, των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Αδωνη Γεωργιάδη. Οταν ανακοινώθηκε πως ο Ν. Μανιαδάκης απαλλάχτηκε από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ο Αδ. Γεωργιάδης σχολίασε περιχαρής ότι απαλλάχτηκε ο «συνεργάτης» του.

Ο Ν. Μανιαδάκης που συνελήφθη στο αεροδρόμιο στις 31 Δεκεμβρίου 2018, όταν επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό με την οικογένειά του και όλη τους την οικοσκευή, διατείνεται πλέον ότι «πιέστηκα να πω για Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Στουρνάρα». Κι ας είχε πει ξεκάθαρα στον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη –όπως αποκάλυψε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου– ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον κάλεσε στον γραφείο του και του είπε: «Ή θα είσαι μαζί μας ή όταν γίνουμε κυβέρνηση θα αλλάξουμε το νομικό καθεστώς και θα σε γαμήσουμε».

Κι ας είχε παραδεχτεί στους πρώην εισαγγελείς διαφθοράς –όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει σε επιστολή που απέστειλαν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη στις 14 Μαΐου του 2020– ότι ο Ν. Μανιαδάκης εμφανίστηκε μπροστά τους έντρομος λέγοντάς τους ότι ο Γ. Στουρνάρας τον απείλησε ότι ο ίδιος «από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».

Αντίστοιχη αναφορά υπάρχει και στις έγγραφες εξηγήσεις του πρώην επίκουρου εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Στέλιου Μανώλη προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου στις 14 Μαΐου 2020, στις οποίες μεταξύ άλλων αναγράφεται ότι ο Μανιαδάκης «έδειχνε με την όλη στάση και συμπεριφορά του ότι γνώριζε πολλά για την ερευνώμενη υπόθεση, αλλά απέκρυπτε επιμελώς την αλήθεια, προκειμένου αφενός να καλύψει πρόσωπα που σχετίζονταν με την υπόθεση, με τα οποία είχε σχέσεις και διατηρούσε επικοινωνία μαζί τους όσο κατέθετε ενώπιόν μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εν γένει συμπεριφορά του και αφετέρου να καλύψει τον εαυτό του όπως εκ των υστέρων απεδείχθη».

«Ελάχιστο παράνομο προνόμιο για υπηρεσίες του»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν αναφερθεί αναλυτικά στις καταθέσεις τους σε «δώρα» που φέρεται να έδινε η Novartis στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο. Φέρεται να τα έδινε ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης, ο οποίος –σύμφωνα με την παραγγελία που είχε οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του– παρακρατούσε το 10-20% του ποσού, που «αποτελεί το ελάχιστο παράνομο δικό του αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του».

Πρόκειται άλλωστε για κάτι που –σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία– οδήγησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών να αναφέρει ότι «προκύπτουν συναφώς ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος προέβη στις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις», δηλαδή ότι ανέλαβε «τη χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας… προς τον σκοπό της προώθησης των συμφερόντων της Novartis».

«Δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» είχε αναφερθεί σε εικονικά τιμολόγια μέσω των οποίων –σύμφωνα πάντα με τον ίδιο– γινόταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: «Οσον αφορά τη διαφήμιση του γηπέδου, μόνο μία φορά τέθηκε μια διαφημιστική πινακίδα στο γήπεδο του ΑΟ Βριλησσίων, φωτό την οποία έστελνε επανειλημμένως ο Βουλκίδης στο λογιστήριο της Novartis για να καλυφθεί το εικονικό τιμολόγιο. Ο Φρουζής και σε αυτή την περίπτωση μου είπε ότι έδωσε τα χρήματα στον Μανιαδάκη για να τα δώσει περαιτέρω στον Λοβέρδο».

Σε άλλο σημείο ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε: «Το ποσόν των 90.000 που φέρεται ότι δόθηκε στον Ν. Μανιαδάκη ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του Gilenya. Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στον Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο του ποσού». Είχε μάλιστα προσθέσει ότι «για τη χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στρατολογήθηκε από τη Novartis ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος τελικά ανέλαβε και τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους υπουργούς Υγείας για την προώθηση των συμφερόντων της…».

«Υπερτιμολογήσεις που ευνοούσαν τη Novartis»

Ακόμη και ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης είχε παραδεχτεί ότι ήταν στενός σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου», ο οποίος όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν ο Ν. Μανιαδάκης, είχε παραδεχτεί για τον ίδιο –προφανώς για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του– ότι ήταν μεταξύ των τεσσάρων πλέον άμεσων συνεργατών τού τότε υπουργού Αδ. Γεωργιάδη: «Απ’ όσα γνωρίζω και γράφεται στα ΜΜΕ, ο κύκλος των στενών συνεργατών του αποτελείται […] και ο από πολλά έτη συνεργάτης του ο Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής της ΕΣΔΥ, σύμβουλός του σε θέματα τρόικας και πολιτικής υγείας».

Στην ίδια κατάθεση ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε αναφερθεί και στο «Harvard Project» «καρφώνοντας» τον Αδ. Γεωργιάδη, του οποίου ήταν τότε στενός σύμβουλος: «η υλοποίηση μιας τέτοιας πρακτικής θα ωφελούσε οικονομικά τη Novartis καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης και αποζημίωσης… Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά και ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές του 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, όπως αυτό περιγράφεται στην εταιρική παρουσίαση».

Ο Ν. Μανιαδάκης ως «Ιωάννης Αναστασίου» είχε αναφερθεί και σε σκιώδεις διαδικασίες στην τιμολόγηση των φαρμάκων που ευνόησαν τη Novartis: «…υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις ευνοώντας τη Novartis…».

«Τα mails από τον Moneydakis στον Γεωργιάδη»

Η δικογραφία εμπεριέχει πλείστα άλλα στοιχεία σχετικά με τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος σύμφωνα με τον «Μάξιμο Σαράφη» είχε το ψευδώνυμο «Moneydakis», γεγονός που –βάσει και του βουλεύματος που επικαλείται την επίμαχη κατάθεση– τόνιζε την ιδιαίτερη σχέση του καθηγητή με τα χρήματα. Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται 16 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εμπεριέχονται στο πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Υγείας και δείχνουν ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεν λειτουργούσε απλώς ως άτυπος σύμβουλος.

Οπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στο επίμαχο πόρισμα, «βρέθηκαν 16 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορες ημερομηνίες από 22.12.2013 μέχρι 4.6.2014, το περιεχόμενο των οποίων ήταν ως επί το πλείστον σχέδια υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και φαρμακευτικής πολιτικής. Τα αποστέλλει ο Ν. Μανιαδάκης από την ηλεκτρονική διεύθυνση nm…, ο οποίος δεν είχε οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το υπουργείο Υγείας και παραλήπτης ήταν η ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργού, από την οποία προωθούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου προς έκδοσή τους».

Προσχέδια τιμολόγησης με αποστολέα τον Μανιαδάκη

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017 η Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας είχε αποστείλει έγγραφο προς το γραφείο του υπουργού Υγείας, στο οποίο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ενημέρωνε ότι «ανέτρεξε στο farmaka@yyka.gov.gr που είναι το παλιό mail του Α΄ Τμήματος της Διεύθυνσης Φαρμάκων που απασχολείται με την τιμολόγηση και βρέθηκαν σε Η/Υ της Διεύθυνσης Φαρμάκων και εκτυπώθηκαν και υποβλήθηκαν τα εν λόγω 16 μηνύματα με τις εκτυπώσεις συνημμένων αρχείων που περιλαμβάνονταν με αποστολέα ή αποδέκτη τον Ν. Μανιαδάκη και αφορούν σε διατάξεις τιμολόγησης ΜΗΣΥΦ, ογκολογικά και clawback».

Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την επίμαχη εμπλοκή του Ν. Μανιαδάκη είχε επιβεβαιώσει σε κατάθεση που έδωσε στις αρχές στις 11 Ιανουαρίου 2019 και ο τότε επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας από τον Ιούλιο του 2013 έως και τα μέσα του Ιουνίου 2014. Στην κατάθεσή του ο Στ. Ευαγγελάτος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας. Ερχόταν στην υπηρεσία είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως με εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο το σχέδιο της υπουργικής απόφασης…».

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο συντάκτης του σχεδίου της εκάστοτε υπουργικής απόφασης, ο Στ. Ευαγγελάτος είχε αναφέρει: «Από όσο θυμάμαι, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο συνόδευε την εντολή του υπουργού Υγείας είχε προηγούμενο αποστολέα προς το γραφείο του τον κ. Μανιαδάκη Νικόλαο».

Μανιαδάκης έστελνε, Γεωργιάδης προωθούσε

Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης απέστειλε μήνυμα στο mail του υπουργού Υγείας, που εκείνη την περίοδο ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Το μήνυμα –εμπεριέχεται στη δικογραφία– περιείχε ως επισυναπτόμενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα «Διατάξεις αποζημίωσης φαρμάκων» και ειδικότερα την «αποζημίωση» των ογκολογικών φαρμάκων. Στο μήνυμά του ο Ν. Μανιαδάκης επισήμαινε χαρακτηριστικά: «Να πάει στον Ευαγγελάτο για προετοιμασία υπογραφής». Το μήνυμα αποστέλλεται στις 3.26. Στις 3.29 προωθήθηκε από το mail του υπουργού το επισυναπτόμενο αρχείο, μαζί με την επισήμανση του Ν. Μανιαδάκη, στην αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων.

Στις 23 Απριλίου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης απέστειλε ακόμη ένα mail –επίσης εμπεριέχεται στη δικογραφία– με θέμα «clawback» και ως επισυναπτόμενο αρχείο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα «Μηχανισμός αυτομάτων επιστροφών (clawback) έτους 2014». Στο μήνυμά του με ώρα αποστολής 10.58 ο Ν. Μανιαδάκης επισήμαινε προς τον υπουργό: «Να τη δει ο ΕΟΠΠΥ και ο Σταύρος». Στις 11.06, οχτώ λεπτά μετά, από το mail του υπουργού Υγείας προωθήθηκε προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων το συνημμένο αρχείο που είχε αποστείλει ο Ν. Μανιαδάκης.

«Κι εγώ σε αγαπάω πολύ»

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Μανιαδάκης έστελνε sms –συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης– προς τον Αδ. Γεωργιάδη όπου και αποτυπώνονταν οι πολύ καλές μεταξύ τους σχέσεις.

Στις 9 Ιουνίου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης απέστειλε sms στον πρώην πλέον υπουργό Υγείας αναφέροντας: «Εύχομαι από καρδιάς να πάρεις αυτό που σου αξίζει. Ωστόσο, άσχετα από το τι θα γίνει, ήσουν μακράν ο καλύτερος υπουργός από το 2002 που ήρθα». Ο Αδ. Γεωργιάδης του απάντησε: «Ευχαριστώ φίλε». Στη συνέχεια ο Ν. Μανιαδάκης επανήλθε: «Θα είμαστε για πάντα μαζί. Ησουν σε όλα τα επίπεδα ο καλύτερος και είναι τιμή μου που σε γνώρισα και ήμουν κοντά σου».
Μία ημέρα μετά οι δυο άντρες ανταλλάσσουν πληθώρα μηνυμάτων. Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 εκφράζουν ο ένας προς τον άλλο την αγάπη τους: «Σ’ αγαπάω πολύ. Είσαι αληθινός και ειλικρινής» έγραφε ο Ν. Μανιαδάκης, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης του απάντησε: «Κι εγώ ρε σε αγαπάω πολύ».

«Ο πιο κοντινός σύμβουλος του υπουργού»
Υπάρχουν κι άλλα εσωτερικά έγγραφα της Novartis που εμπεριέχονται στη δικογραφία και αναφέρονται στον Ν. Μανιαδάκη. Σε πολλά από αυτά εμπεριέχεται η φωτογραφία του Μανιαδάκη μαζί με το… βιογραφικό του. Ενα από αυτά, που φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2013, έχει τίτλο «Workshop 2 – Παρέχοντας φροντίδα υγείας στην περίοδο της κρίσης: Η ελληνική υπόθεση». Στο επίμαχο έγγραφο αναγράφεται ότι «ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι αυτήν τη στιγμή ο πιο κοντινός σύμβουλος του υπουργού Υγείας για φαρμακευτικά ζητήματα. Διατηρεί τη θέση του ως διάμεσος/διαπραγματευτής με την τρόικα ακόμη και μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Θεωρείται ότι συμμετέχει ενεργά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα φαρμακευτικά».

Αξιο αναφοράς είναι και ότι στα έγγραφα του FBI που είχαν σταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπάρχει αναφορά στον Νίκο Μανιαδάκη ως σύμβουλο υγείας. Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Ιδιοκτήτης της Ethos Media ήταν ο Κωνσταντίνος Ουζούνης. Η Ethos Media ήταν μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος υγείας, πρότεινε η Novartis να συνεργαστεί με την Ethos Media».

Μετά το σκάνδαλο: «Καμία επαφή με Μανιαδάκη»

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στα εσωτερικά έγγραφα της Novartis ο Ν. Μανιαδάκης είναι πλέον… κόκκινο πανί για τον φαρμακευτικό κολοσσό, αφού σε ένα από αυτά (10.2.2017), που φέρει τον τίτλο «Novartis Public Affairs Strategy», το όνομα του καθηγητή της ΕΣΔΥ είναι κοκκινισμένο και συστήνεται από τη φαρμακευτική να μην υπάρξει «καμία επαφή» μαζί του επειδή «φέρεται να εμπλέκεται».

Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Μανιαδάκη εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον ειδικό πραγματογνώμονα τρεις πιστώσεις από τη Novartis στον καθηγητή της ΕΣΔΥ, συνολικού ύψους 2.880,78 ευρώ. Η εταιρεία Φαρμάκη & ΣΙΑ ΕΕ που ίδρυσε ο Ν. Μανιαδάκης μαζί με τη σύζυγό του έλαβε πιστώσεις από το 2009 έως το 2012 από τη Novartis ύψους 110.510 ευρώ. Η εταιρεία Evroston EE, στην οποία ο Μανιαδάκης συμμετείχε ως ετερόρρυθμος εταίρος έως το 2018, έλαβε από τη Novartis –σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα– 77.232,24 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017.

«Αναληθείς οι εξηγήσεις Μανιαδάκη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη που φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου 2020 και με το οποίο ζητούσε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων συνεργατών της ζητείται η «διερεύνηση για τυχόν διάπραξη από μέρους του μάρτυρος Νικολάου Μανιαδάκη του Γεωργίου του ποινικού αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης». Κι αυτό γιατί ο Ν. Μανιαδάκης στην εξέτασή του στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν γνωρίζω οτιδήποτε σχετικό με χρηματισμό πολιτικού προσώπου καθόσον η ενασχόλησή μου δεν εμπλέκεται σε οικονομικές συναλλαγές με οποιονδήποτε τρόπο ούτε υπήρξα ποτέ στενός συνεργάτης υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου».

Εξηγήσεις που σύμφωνα με τον Λ. Σοφουλάκη ήταν «αναληθείς», διότι ο Ν. Μανιαδάκης ως «Ιωάννης Αναστασίου» «αυτοβούλως καταθέτει» μεταξύ άλλων ότι ήταν στενός σύμβουλος του Αδ. Γεωργιάδη και πως «ο Μάριος Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter