Μανίας στην Προανακριτική: Ζημία 65 εκατ. από τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 – Παράνομα στην αγορά το Gilenya

Μανίας στην Προανακριτική: Ζημία 65 εκατ. από τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 – Παράνομα στην αγορά το Gilenya

Ο «κλειδοκράτορας» του μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου κατέθεσε στην Προανακριτική ότι το φάρμακο της Novartis, Gilenya, για το οποίο διώκεται ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ για δωροληψία, εισήχθη παράνομα στην αγορά, ενώ υποστήριξε πως από την τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 προέκυψε διαφορά 65 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν αποτέλεσμα του «εναλλακτικού» σεναρίου που υιοθετήθηκε έναντι όσων ρητά ο νόμος ορίζει.

Ο Νίκος Μανίας, πρώην συνεργάτης του υπουργείου Υγείας με κομβικό ρόλο στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, ξεκίνησε την κατάθεσή του δηλώνοντας απερίφραστα πως επιβεβαιώνει τις καταθέσεις του στην πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Αναγνώρισε δε την κατάθεση του σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος, κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να υπολογίσει τις τιμές των με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε διαφορά 65 εκατομμυρίων μεταξύ του σεναρίου που προβλέπει ο νόμος και του σεναρίου που τελικά επελέγη και υπεγράφη στην σχετική Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου.

Υποστήριξε ακόμα πως δεν θα μπορούσε να μπει στην αγορά το φάρμακο, Gilenya, αν δεν είχε χαρακτηρισθεί «ορφανό». Κατέθεσε ακόμα ότι η δημοσιογράφος, Έλενα Φυντανίδου, είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθεί με τον έτερο δημοσιογράφο, Νίκο Χασαπόπουλο, ο οποίος είναι κουμπάρος του Αν. Λοβέρδου, στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη», με σκοπό να του αγοράσουν το μηχανογραφικό σύστημα για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο μάρτυρας της Προανακριτικής είπε, επίσης, ότι πιέστηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και την Μαρία Παπασπύρου να καταθέσει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τον Αν. Λοβέρδο. Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας δεν θα μπορούσε να παρέμβει στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών φαρμάκων.

Οι καταθέσεις Μανία στη ΓΕΔΔ





Εκτός από τους ισχυρισμούς του περί αλλοίωσης της «αναγγελίας αξιόποινων πράξεων» ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και τη διάψευση από την υπηρεσιακή αναφορά των Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλη και Χρ. Ντζούρα που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή, ο μάρτυρας χαρακτήρισε «εκτός νόμου» την τιμολόγηση φαρμάκων που επέφερε 65 εκατ. ευρώ ζημιά στο Δημόσιο.

Ακολουθεί ο φερόμενος διάλογος ανάμεσα στον μάρτυρα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση:

Ραγκούσης: Πως μπορεί η τιμή σε ένα φάρμακο να είναι εκτός νόμου και να λέτε ότι αυτό είναι εύλογο;

Μανίας: Δεν είπα αυτό. Εγώ υπολόγισα την τιμή μέσω του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο. Οι υπουργικές αποφάσεις ήταν εκτός νόμου.

Ραγκούσης: Κι από εκεί προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο 65 εκατομμύρια, άρα δεν ήταν εύλογη η διαφοροποίηση

Μανίας: Ναι, άλλωστε και στην κ. Παπασπύρου κατέθεσα για διαφοροποιήσεις επί της νόμιμης τιμής σε 40 φάρμακα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter