Μανιφέστο Λοβέρδου με προειδοποιήσεις κατά μετώπου ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Μανιφέστο Λοβέρδου με προειδοποιήσεις κατά μετώπου ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Όχι  μόνο την κάθετη αντίθεσή του στο να υπάρξει μέτωπο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προειδοποίηση ότι «θα μπει στη μέση», αν τυχόν διαμορφωθεί τέτοια «γραμμή» μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνει με ηχηρό τρόπο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος με δημόσια παρέμβασή του, στη σκιά των εξελίξεων με την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός διατυπώνει την άποψη ότι  το ζήτημα των συμμαχιών πρέπει να ξεκαθαρισθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη,  όχι τώρα , που, κατά την άποψή του,  προέχει ως κάλεσμα προς τον κόσμο να  ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών του, αλλά   από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, όποτε κι αν γίνει αυτό. Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι  μια εν ευρεία εννοία προεκλογική περίοδος   μπορεί να εκκινεί  με την  αλλαγή του εκλογικού νόμου, ιδιαίτερα αν αυτό γίνει τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου,  οπότε και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αλλαγή τακτικής από το ΠΑΣΟΚ και   συγκεκριμένες απαντήσεις περί συνεργασιών.

Κρίνει ότι είναι λάθος η αλλαγή του εκλογικού νόμου , σημειώνοντας ότι δυο αλλαγές του εκλογικού νόμου στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο είναι η φωτογραφία του «αλλάζω τον εκλογικό νόμο καθ΄όπως με συμφέρει». Όμως, παράλληλα ο Ανδρέας Λοβέρδος θέτει ως κρίσιμο στοιχείο για την χώρα τη σταθερότητα, συγκλίνοντας με τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί κινδύνου αστάθειας που διαμορφώνει η απλή αναλογική.

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτυπώνονται σε   συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση της Βουλής. Μίλησε εφ΄όλης της ύλης στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» την οποία παρουσιάζουν ο Λάμπρος Πέγκος και η Λουκία Γκάτσου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και στην στάση της κυβέρνησης  ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Επιδοκιμάζω απόλυτα την άρνηση του να πάει να ενημερωθεί από ιθυνοντες, ΕΥΠ κλπ. (…)Το ίδιο θα έκανα. Δεν θα καταδεχόμουν. Και πολυ καλά κάνει ο κ. Ανδρουλάκης που δεν καταδέχεται να πάει να του πουν. Τι να του πούν; Δεν υπάρχει κάτι να του πουν».

Ως προς την ένταση με την οποία ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή ανέφερε ότι έτσι γίνεται στις εξεταστικές και  ότι μετά τις εντάσεις αρχίζει το εξεταστικό έργο που έχει να κάνει με μάρτυρες , έγγραφα με κάθε λογής άλλη απόδειξη. Μάλιστα με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αναρωτήθηκε αν θα σταματήσει  κάποτε η πρακτική των χωριστών πορισμάτων που οδηγεί σε ένα ουσιαστικό αδιέξοδο ή θα συνεχιστεί και σε αυτή την περίπτωση.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν δημιουργείται μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής:

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συγκλίσεων με την έννοια του μετώπου, αλλά συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, πάντα σχεδόν,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενίοτε να συμπίπτουν. Συμπίπτουμε  και με το ΚΚΕ  που και  εκείνοι λένε και εμείς λέμε ότι είμαστε αντιδιαμετρικά αντίθετοι.  Αλλά οι αντιπολιτεύσεις είναι λογικό σε ορισμένα θέματα να συγκλίνουν και στις ψηφοφορίες και στην στάση σε ορισμένες διαδικασίες, όπως η εξεταστική επιτροπή.

Αν από κει , το πράγμα πάει σε κάτι άλλο εγώ μπαίνω στη μέση γιατί υπάρχει μια πρακτική πολλών ετών  διαμορφωμένη που έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ από τη μια και με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, που σε θέματα δημοκρατίας, δημοκρατικής λειτουργίας δεν συμπίπτουν».

-Όταν λέτε “μπαίνω στη μέση” τι εννοείτε;

«Η άποψη η δική μου είναι “όχι” . Με αυτή την έννοια “μπαίνω στη μέση” δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Φορέας άποψης είμαι, πολιτική κάνουμε (…) Υποστηρίζω τις απόψεις μου . Όταν διαμορφώνεται μια γραμμή την ακολουθείς, αλλά μέχρι να διαμορφωθεί μιλάς. Κι εγώ δεν συζητώ με κριτήριο ότι υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί τέτοιο μέτωπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί τέτοιο μέτωπο εκτιμώ εγώ ως βουλευτής και ως  πολιτικός».

-Άρα είναι κάτι που θα εξαντληθεί στην εξεταστική;

«Ναι βεβαίως. Δεν είναι κακό. Και με τη ΝΔ συμπίπταμε και με άλλα κόμματα συμπίπταμε και με τον κ. Βελόπουλο είχαμε συμπέσει στην προανακριτική για τη Νοβάρτις. Ουκ έστιν τέλος σε ό,τι αφορά  στις συγκλίσεις μέσα στις εξεταστικές ή προανακριτικές. Για θέματα που δεν σχετίζονται με άμεση πολιτική αλλά με θέματα αρχών διαφορετικών για κάθε κόμμα έχουμε συμπέσει και με το ΜέΡΑ25 στην επιτροπη δεοντολογίας ψηφίζουμε και τα δυο κόμματα το ίδιο. Τι πάει να πει; Ότι εμείς θα κάνουμε συμμαχία με το ΜέΡΑ25; Απλώς  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  αξιωματική αντιπολίτευση και έχει βάλει ο ίδιος το θέμα του μετώπου και γεννιέται εύλογα το ερώτημα μα τι γίνεται εκεί. Ε δεν γίνεται αυτό. Σας διαβεβαιώ. Και φέρτε έναν συνάδελφό μου από το ΠΑΣΟΚ που να σας πει ότι γίνεται. Δεν νομίζω ότι θα έρθει κανείς να σας το πει αυτό (…).

Στην πολιτική  η πείρα λέει ότι διαμορφώνονται κοινές τάσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα και από κει αρχίζει μια φιλολογία (…). Δεν έχω ακούσει έναν συνάδελφό μου να λέει “μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ”, ακόμα κι αυτούς που είναι πιο προχωρημένοι αντιπολιτευτικά. Κανένας δεν το έχει πει».

Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει  μια μεταστροφή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ  σημείωσε: «ναι είναι μια μεταστροφή που έχει αρχίσει από το 2019 όχι τώρα. από τον καιρό που βρεθήκαμε και οι δυο στην αντιπολίτευση έχει αρχίσει αυτό. Οταν ο αρχηγός του προτείνει συνεργασία ανοιχτά, μάλιστα και στις εσωκομματικές μας εκλογές παρενέβαινε. Ηθελε να μην βγω εγώ. Γιατί ήθελε να προωθηθούν πρόσωπα που οι πολιτικές τους είναι μετωπικές. Ετσι έλεγε . Και παρενέβαινε στα εσωτερικά μας . Ήταν καθαρός όμως ο κ. Τσίπρας. Δεν κρυβόταν. Το πρότεινε. Και από το 2019 το κάνουνε συστηματικά. Δικαίωμά τους είναι».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε να απαντά διευκρινίζοντας ότι νοεί ως προεκλογική περίοδο τυπικά την ημέρα που ο πρωθυπουργός εισηγείται στον πρόεδρο της Βουλής πρόωρη διάλυση.    Για να συνεχίσει τονίζοντας ότι  «Πολύ καλά κάνουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε προοπτική συνεργασιών κλπ. (…).  Δεν είναι λογικό σε αυτή την πορεία μέσα χωρίς να έχουν προκηρυχθεί εκλογές να μιλάμε για συμμαχίες. Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να μας ενισχύει . Διανύουμε αυτή την περίοδο. Θεωρώ σωστή την τακτική να μην ξεκαθαρίζουμε πράγματα τώρα.   Αλλά λέω συχνά ότι από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές  αυτή η πολιτική δεν φτουράει πια. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Αρα, καλώς πορευόμαστε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Οταν στον πολίτη τεθούν τα θέματα τι θα γίνουν την επομένη των εκλογών , τότε πρέπει να ξέρει τι θα κάνουμε κι εμείς (…). Εγώ δεν θα το έκανα  ποτέ να λέω από τώρα τι θα κάνω. “Ησυχάστε, εδώ είμαι εγώ, παιδί για  όλα τα θελήματα τι θελετε άλλο να σας κάνω”. Οχι. Κανένας δε μας σεβάστηκε όταν σηκώναμε την πατρίδα στην πλάτη μόνοι μας . Τωρα εμείς ζητάμε τη ραγδαία αύξηση των εκλογικών μας ποσοστών . Σπεύδω όμως να σας πω γιατί δεν αποφεύγω τα ερωτήματα, ότι αυτή η πολιτική ορθότητα εξαντλείται την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών . Μετά ο πολίτης πρέπει να ξέρει».

Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρώην υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυο αλλαγές του εκλογικού νόμου στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο είναι η φωτογραφία του “αλλάζω τον εκλογικό νόμο καθ΄όπως με συμφέρει”. Είναι λάθος». θύμισε ότι το 2019, όταν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, ήταν από εκείνους που έλεγαν   οπωσδήποτε να αλλάξει «γιατί η απλή αναλογική είναι ο εκλογικός νόμος της απολύτου καταστροφής».

Όπως σημείωσε «και  ως καθηγητής του συνταγματικού δικαίου και ως πολιτικός είμαι  εναντίον της απλής αναλογικής . Είναι λάθος εκλογικό σύστημα. Όχι μόνο γενικά και αόριστα που είναι αλλά και ειδικά για την Ελλάδα. Είμαι υπέρ της επιστημονικής και πολιτικής άποψης ότι ισουψές αγαθό με τη δημοκρατία, με τη δημοκρατική λειτουργία είναι και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η ύπαρξη κυβέρνησης . Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση ροκανίζεται η Δημοκρατία και ο λαός λέει τι γίνεται , και αρχίζει να ακούει και φωνές περιοριστικές της Δημοκρατίας. Έτσι, ξεκινάμε -είναι και συνταγματική αρχή- από την λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα μέσα στους αιώνες έχει κερδίσει μια ύψιστη θέση στα πολιτεύματά μας, η κυβερνητική σταθερότητα. να έχω κυβέρνηση και να την αλλάζω. Οχι να μην έχω τίποτα και να βουλιάζω . Γιατί δεν φέρανε το νόμο Παυλόπουλου πάλι το 2019, που έγινε κυβέρνηση και ο κ Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής. Όλοι έχουν γίνει πρωθυπουργοί με αυτόν τον εκλογικό νόμο». Για να συμπληρώσει ότι η επαναφορά του ζητήματος για αλλαγή νόμου είναι  «είναι λάθος τους και προδίδει φόβο. Θα βρουν να τον ντύσουν πολλά επιχειρήματα, από τον Ερντογάν μέχρι την κυβερνητική αστάθεια, που κι εγώ ανέφερα.(…) ».

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε έμφαση στο χρόνο που θα επιλεγεί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν γίνει. Επεσήμανε ότι «αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος πριν τελειώσει η εξεταστική, το θεωρώ λίγο πονηρό που ούτως ή άλλως είναι πονηρό, αλλά προσλαμβάνει μια περαιτέρω διάσταση.  Αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου νομίζω είναι ανοιχτές οι εκλογές μετά (…). Τότε θα είμαστε στο εξάμηνο πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, της  θητείας της βουλής.  Ποιος θα   αιφνιδιαστεί από πρόωρες (…) Αρα, αν πραγματοποιηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου τότε ανοίγει   μια εν  ευρεία εννοία προεκλογική περίοδος που θα αρχίσουν τα  διλήμματα να μπαίνουν αμείλικτα και στον καθένα να τίθενται ερωτήσεις ανάγκης πλήρους οριοθέτησης. Δεν ξέρω. Αφήσετε να δούμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter