Μάννα εξ ουρανού για τον Νετανιάχου η σύγκρουση με τη Χαμάς

Μάννα εξ ουρανού για τον Νετανιάχου η σύγκρουση με τη Χαμάς

Σημαντική για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου φαίνεται να είναι η σύγκρουση με τη Χαμάς. Από τις 23 Μαρτίου, όταν και διεξήχθησαν οι εκλογές στο Ισραήλ, δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ισραήλ. Νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα από την έναρξη των εχθροπραξιών, αναφορές στο διεθνή Τύπο έκαναν λόγο για συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το κεντρώο Γες Ατίντ, καθώς έχει τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο Ριβλίν. Αυτό θα άφηνε τον Νετανιάχου έξω από την κυβέρνηση του Ισραήλ μετά από 12 χρόνια.

Μερικές μέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Ο πρώην υπουργός άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου άφησε να κλιμακωθεί η σύγκρουση όχι μόνο για να επανορθώσει το κύρος του ως ηγέτης της χώρας αλλά και να σαμποτάρει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του Γες Ατίντ. Αν ισχύουν οι αιτιάσεις αυτές, γίνεται φανερή η κυνικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού που μπροστά σε σχεδόν 200 θανάτους παλαιστινίων, οι μισοί εκ των οποίων γυναικόπαιδα – αλλά και 10 ισραηλινών- υπολογίζει μόνο το πολιτικό όφελος που μπορεί να αποκομίσει.

Η προσπάθειά του φαίνεται να έχει μικτά αποτελέσματα. Ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, έχει αποδεχθεί την πρόταση του Λαπίντ για σχηματισμό κυβέρνησης, ο επικεφαλής ενός συντηρητικού κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και αρχικά επικριτής της κυβέρνησης, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε πως όσο κρατάει η κρίση με τους παλαιστίνιους δε θα κινηθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα περιλαμβάνει το Νετανιάχου, ενώ ξεκίνησε επαφές μαζί του.

Ο Νετανιάχου δεν είχε μια εύκολη χρονιά. Πριν τις συγκρούσεις με την Χαμάς, έπρεπε να αναχαιτίσει ένα από τα πιο επιθετικά τρίτα κύματα πανδημίας που καταγράφηκαν παγκοσμίως. Παρόλο που ακολούθησε μια από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμών, αυτό δεν ήταν αρκετό να σώσει το κύρος του καθώς η πολύχρονη παρουσία του από τη μία πλευρά και οι κατηγορίες διαφθοράς που τον βαραίνουν από την άλλη, τον τραβούσαν προς το πολιτικό του τέλος. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Μένει να δούμε μέχρι ποιου σημείου θα έχει τη δυνατότητα να επιμηκύνει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter