Μάντσεστερ: Μακελειό με 22 νεκρούς σε συναυλία – Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

Μάντσεστερ: Μακελειό με 22 νεκρούς σε συναυλία – Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς το βράδυ της Δευτέρας μετά τη λήξη συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Στην ανακοίνωση του ISIS, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στην οργάνωση, διευκρινίζεται πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος», κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν την ευθύνη του Isis

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, ανέφερε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

“Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση” είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

https://twitter.com/ShirazMaher/status/866988753432268800

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε πως ένας 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης νύκτας στη Manchester Arena, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι συλλάβαμε έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ», ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης στον λογαριασμό της στο Twitter, ενώ προχώρησε και σε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε άλλο σημείο της πόλης.

Οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον συλληφθέντα. Ανέφεραν μόνο ότι εκτέλεσαν εντάλματα στις συνοικίες Γουόλεϊ Ρέιντζ και Φάλοουφιλντ, όπου έγινε και μια ελεγχόμενη έκρηξη. 

Η αστυνομία παράλληλα διευκρίνισε ότι μία άλλη σύλληψη που έγινε νωρίτερα στο εμπορικό κέντρο Arndale Centre στο κέντρο του Μάντσεστερ δεν συνδέεται με την επίθεση.

Το χρονικό

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, με νεότερο θύμα την οκτάχρονη Saffie Rose Roussou, κυπριακής καταγωγής.

https://www.youtube.com/watch?v=NMrF1gvVBNY

«Πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες από το στάδιο είναι συγκλονιστικές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τερέζα Μέι: Είναι μία φριχτή τρομοκρατική επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005, όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

https://www.youtube.com/watch?v=KbfNOrhiqn8

https://twitter.com/RT_com/status/866868440786771968

“Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν”, είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Συγκλονισμένη η Αριάνα Γκράντε

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια.”

https://twitter.com/ArianaGrande/status/866849021519966208

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα ύποπτο για τρομοκρατία.

Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας έχει τεθεί νοσοκομείο στο Μάντσεστερ

Τα στοιχεία των θυμάτων από την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ έχουν γίνει γνωστά, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών. 

Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ ( Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε “σκηνή εγκλήματος” σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο.

Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.

https://twitter.com/RT_com/status/866871590478376960

Κινητοποίηση των κατοίκων του Μάντσεστερ για βοήθεια 

Όπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ έχουν κινητοποιηθεί μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο και προσφέρουν την βοήθεια τους, για την μεταφορά τραυματιών.

Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter.

Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση του εκλογικού μανιφέστου του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας επρόκειτο ν’ ανακοινώσει το εκλογικό του μανιφέστο σήμερα, ενώ προχωρεί σε αναβολή της ανακοίνωσης αυτής, μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι σκέψεις της, είναι με τις οικογένειες όσων έπεσαν θύματα αυτής της βαρβαρικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Μάντσεστερ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε 50 σε μουσική συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Το υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι “δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ.”

“Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων,” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter