Μάντσεστερ Σίτι: Μισό δισ. ευρώ ζημιά αλλά και παράπλευρες απώλειες

Μάντσεστερ Σίτι: Μισό δισ. ευρώ ζημιά αλλά και παράπλευρες απώλειες

Η πανίσχυρη πρωταθλήτρια Αγγλίας ετοιμάζεται να πληρώσει βαρύ τίμημα επειδή μαγείρευε τα λογιστικά βιβλία της σε βάθος τετραετίας

Η Μάντσεστερ Σίτι κατακεραυνώθηκε από την UEFA επειδή αγνόησε τον οικονομικό κανονισμό, οπότε το ποδοσφαιρικό στερέωμα βοά. Τι πιθανότητες επιβίωσης έχουν τα πονηρά μικρά ψάρια όταν το αραβικό θωρηκτό τορπιλίζεται με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμα-μαμούθ; Πολλοί προφητεύουν ότι η ποινή θα «πέσει» στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο (CAS), ωστόσο οι αρμόδιες αρχές εμφανίζονται ανένδοτες απέναντι στην αμετανόητη και διόλου συνεργάσιμη πρωταθλήτρια Αγγλίας. Το Documento επιχειρεί να απαντήσει συνοπτικά σε όλες τις απορίες.

Ποιο ήταν το έγκλημα της Σίτι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου;

Το συστηματικό μαγείρεμα των λογιστικών βιβλίων της. Ο κανονισμός του οικονομικού fair play (FFP) προβλέπει ένα πλαφόν χασούρας από τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας. Για τα έτη 2012 και 2013 το όριο ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Σίτι υπολογίστηκε ότι μπήκε μέσα 180 εκατομμύρια ευρώ. Η κραυγαλέα παρασπονδία καλύφθηκε με εικονικές χορηγίες στο Αμπου Ντάμπι (π.χ. της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Εtihad και του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Εtisalad), οι οποίες αποτελούσαν στην πραγματικότητα συγκοινωνούντα δοχεία με το θησαυροφυλάκιο του πορφυρογέννητου σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Οι παρατυπίες αφορούν την τετραετία 2012-16, ενώ διερευνώνται τα πεπραγμένα των ετών που ακολούθησαν.

Γιατί τώρα; Γιατί μόνο η Σίτι;

Η UEFA καταλογίζει στους ιδιοκτήτες της διαρκή περιφρόνηση των κανονισμών και έλλειμμα συνεργασίας στα όρια του σαμποτάζ. Η Παρί Σεν Ζερμέν (συμφερόντων Κατάρ) βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος το καλοκαίρι που αγόρασε Νεϊμάρ και Εμπαπέ, αλλά διέφυγε με επιδέξιες ντρίμπλες. Αλλες ομάδες με ποικίλα ιδιοκτησιακά καθεστώτα τιμωρήθηκαν για παραβάσεις του FFP (Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης κ.ά.), αλλά οι Αραβες ένθεν κακείθεν της Μάγχης έχουν μπει στο μάτι της UEFA επειδή συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει. Η Σίτι πέρασε στα χέρια των μεγιστάνων από τα Εμιράτα το 2008 με τιμή αγοράς 250 εκατομμύρια ευρώ.

Θα αντέξουν οι ποινές στο CAS ή θα καταρριφθούν πανηγυρικά;

Φαίνεται ότι η υπόθεση είναι δεμένη γερά, με πρόσθετο «κάβο» την οργή της UEFA. Ο διετής αποκλεισμός της Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενδέχεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, αλλά δύσκολα θα απαλειφθεί. Το ίδιο ισχύει για το πρόστιμο των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Πρέμιερ Λιγκ, που καλείται να αποφασίσει αφαίρεση βαθμών στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Κινδυνεύει η Σίτι να απολέσει κάποιον από τους τίτλους που κέρδισε;

Εάν της αφαιρεθούν βαθμοί αναδρομικά, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες υποθέσεις στη Β΄ Αγγλίας (Φούτμπολ Λιγκ), μπορεί να αλλάξει άρδην η κατάταξη της περιόδου 2013-14, όταν η Σίτι πήρε το πρωτάθλημα με διαφορά δύο βαθμών από τη Λίβερπουλ. Για το 2018 (+19 από τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ), για το 2019 (+1 από τη Λίβερπουλ) και για το 2012 (ευνοϊκή ισοβαθμία με τη 2η Γιουνάιτεντ) δεν υπάρχουν ακόμη ενοχοποιητικά στοιχεία. Η Πρέμιερ Λιγκ διστάζει να ανοίξει τέτοια σφηκοφωλιά, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται. Αν αποφασιστεί αφαίρεση βαθμών, θα αφορά πιθανότατα τη φετινή ή την επόμενη σεζόν, οπότε θα είναι «ανώδυνη» για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Πόση οικονομική ζημιά θα υποστεί η Σίτι από την καραντίνα;

Η συνολική απώλεια από τα χαμένα μπόνους του Champions League και τις υπόλοιπες εμπορικές συμφωνίες που θα ακυρωθούν υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται παράπλευρες απώλειες, όπως η πιθανή αποχώρηση κορυφαίων παικτών (Ντε Μπρόινε, Αγουέρο κ.ά.) ή του Πεπ Γουαρδιόλα, ο οποίος δήλωσε πάντως ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σκάφος.

Πότε υπολογίζεται να τελεσιδικήσει η υπόθεση;

Το CAS επισπεύδει τις διαδικασίες όταν υπάρχει χρονικό αδιέξοδο, οπότε αναμένεται να εκδικάσει τις εφέσεις μέχρι τον Ιούνιο και πάντως πριν ξεκινήσουν οι προκριματικοί γύροι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με τα τωρινά δεδομένα, η θέση της Μάντσεστερ Σίτι στο επόμενο Champions League περνάει στον 5ο της τελικής κατάταξης στην Αγγλία, ενώ κατεβαίνει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα και ο «κόφτης» για το Europa.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις;

Το αρμόδιο όργανο της UEFA για την τήρηση του οικονομικού fair play απαρτίζεται από τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ, τον Ισπανό οικονομολόγο και πολιτικό Χάκομπο Μπελτράν, τον Ελβετό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Εγκον Φρανκ, τον Ρώσο καθηγητή Οικονομικών στο Σικάγο Κονσταντίν Σόνιν, τη Σλοβένα δικαστίνα Πέτρα Μπόσνιακ και τον Ελβετό μετρ του αθλητικού δικαίου Ιβ Βέρλι. Σε προηγούμενη υπόθεση η πάμπλουτη Σίτι εμφανίστηκε στο CAS με οκτώ μεγαλοδικηγόρους, ενώ η πτωχή πλην τίμια UEFA κατέβασε μόλις δύο.

Τι απέγινε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τα ενοχοποιητικά e-mails;

Ο Πορτογάλος χάκερ Ρούι Πίντο κρατείται σε φυλακή της Λισσαβώνας από τον Μάρτιο του 2019. Κατηγορείται για 90 πράξεις πλαστογραφίας, απάτης και υποκλοπής, ενώ εξετάζεται αν επιχείρησε να εκβιάσει τις αρμόδιες αρχές και μέσα ενημέρωσης (όπως το «Der Spiegel» που αποκάλυψε το θέμα) προκειμένου να θησαυρίσει. Ο δαιμόνιος «Τζον», όπως ήταν το κωδικό του όνομα, αποκάλυψε από τον καναπέ του σπιτιού του 70 εκατομμύρια έγγραφα και 3,4 terrabytes δεδομένων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter