Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η πολιτική σταθερότητα δεν συνεπάγεται κυβερνητική συνεργασία»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η πολιτική σταθερότητα δεν συνεπάγεται κυβερνητική συνεργασία»

Το ΚΙΝΑΛ ζητάει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη ώστε να αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο στη συντηρητική ατζέντα της ΝΔ δηλώνει στο Documento ο γραμματέας του κινήματος

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλά στο Documento για τους εκλογικούς στόχους του κόμματος και τις προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Επιμένει στον στόχο της τρίτης διερευνητικής εντολής για το ΚΙΝΑΛ, εκτιμά όμως ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει την παράταξη στη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

– Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και, μάλιστα, μιλά για την ανάγκη μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Ωστόσο παραμένει πρόταγμα του κόμματος η εξασφάλιση της τρίτης θέσης και της τρίτης διερευνητικής εντολής.

Με τη θέση που είχαμε διατυπώσει αμέσως πριν από τις ευρωεκλογές ξεκαθαρίζαμε ότι για μας προϋπόθεση για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία ήταν να πάρει το Κίνημα Αλλαγής διερευνητική εντολή. Κι αυτό για να μπορέσουμε να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα, στη βάση του δικού μας προγράμματος. Ομως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτύπωσε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό, με την ηττημένη πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται, δυστυχώς, ο καλύτερος χορηγός της επερχόμενης κυριαρχίας του Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται επιτακτική ανάγκη την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών να μας έχει δοθεί η δύναμη για να αποτελέσουμε ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο στη βαθιά συντηρητική ατζέντα της ΝΔ. Να ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο και να εγγυηθούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων. Κι αυτό είναι για μας το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.

– Αν τελικά συμφωνήσετε σε κάποια συνεργασία πώς θα εξασφαλίσετε τον σεβασμό του εταίρου ή των εταίρων σας στο πρόγραμμά σας; Στη συγκυβέρνηση του 2012 η ΝΔ αιφνιδίαζε συχνότατα το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας αρκετές αποφάσεις μονομερώς.

Το έχουμε διατυπώσει με τον πλέον καθαρό τρόπο: ότι ακόμη και η απαίτηση διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, την οποία εμείς ως πολιτικός χώρος έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούμε να εγγυηθούμε, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται για εμάς κυβερνητική συνεργασία. Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, εξάλλου, προβλέπουν ποικίλους τρόπους για τη διασφάλισή της. Το θέμα σεβασμού του μείγματος εφαρμοζόμενης πολιτικής στο πρόγραμμά μας, αλλά κυρίως στο κοινωνικό πρόσημο το οποίο οραματιζόμαστε για τη διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα μπορεί να το εγγυηθεί μόνο ο ελληνικός λαός δίνοντάς μας τη δύναμη, μέσα από την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους Ελληνες που φοβούνται σήμερα τον χάρτη που είναι μπλε.

– Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υποστήριζε ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει πλέον να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. Τον τελευταίο καιρό, όμως, λέτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συναίνεση στο θέμα. Τι άλλαξε;

Τίποτε απολύτως. Είναι ένα από τα θέματα στα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν η συναίνεση και η εθνική συνεννόηση χάριν της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο, μέσα από την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας που πράγματι θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και τη δημοκρατική παράταξη. Τέτοιο πάντως θα είναι το πρόσωπο της δικής μας πρότασης. Και αν θέλουν, ας συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στον ίδιο ή σε νέο εκπρόσωπο του καραμανλισμού που τους ενώνει.

– Η απώλεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποδόθηκε από το ΚΙΝΑΛ στον «άκομψο εναγκαλισμό» του υποψηφίου σας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι τη μεγαλύτερη… ζημιά την έκανε ένα στέλεχος που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ! Αποδίδετε ευθύνες για την υποψηφιότητα και τη στάση Σπηλιόπουλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Ως παράταξη ποτέ δεν μπήκαμε στη λογική της εσωκομματικής συνωμοσιολογίας. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε καθαρά να στηρίξουμε εκ νέου τον εκλεγμένο περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας, προερχόμενο από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Δεν εκτιμώ εκ του αποτελέσματος ότι η πιθανή μη κάθοδος του κ. Σπηλιόπουλου θα επέφερε διαφορετικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του, τη δεύτερη Κυριακή, συντάχθηκε με την κομματική μας επιλογή. Δυστυχώς, πολύ περισσότερο φάνηκε πως ό,τι ακουμπάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο χρυσός δεν γίνεται! Η «ατσούμπαλη» στάση του να χρεώσει στελέχη μας ως δικά του έγινε τροφή σε ένα συνολικότερο πολιτικό ρεύμα καταδίκης της δικής του πολιτικής πρακτικής. Με αποτέλεσμα μια ευγενική χορηγία στα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, ακόμη και αν υστερούσαν μακράν σε ποιότητα, πρόγραμμα και σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Πώς θα προβληθείτε ως ο μόνος προοδευτικός πόλος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η διαφορά στα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι μεγάλη;

Για να ήταν η κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο αντικείμενο σύγκρισης εκλογικών συσχετισμών θα προϋπέθετε την ύπαρξη δύο πολιτικών δυνάμεων με προοδευτικές αναφορές. Για να είσαι όμως προοδευτική δύναμη δεν φτάνει απλώς να αυτοπροσδιορίζεσαι έτσι. Και όταν επιλέγεις τον δρόμο της αποθέωσης του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της δημαγωγίας, του κρατισμού, των καθεστωτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, του διχασμού των Ελλήνων, της απαξίωσης των θεσμών και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, των πολιτικών συναλλαγών, όταν ακόμη και την τελευταία μέρα κοιτάς να βολέψεις συγγενείς και φίλους, ευτελίζεις ο ίδιος την επίκληση των προοδευτικών σου αναφορών. Ο προοδευτικός χώρος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που απομένει στις εκλογές είναι η αποτύπωση μιας ενισχυμένης δυναμικής, ώστε η προοδευτική μας ατζέντα, το σχέδιο, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας να δώσουν εμπράκτως λύσεις στους Ελληνες και στα καθημερινά προβλήματά τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter