Μαραθώνιος και ζέστη: Οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες

Μαραθώνιος και ζέστη: Οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες

Η διατήρηση του ρυθμού κατά το δεύτερο μισό ενός μαραθωνίου δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Σε κάθε μαραθώνιο άλλωστε που παίζει μεγάλο ρόλο ο καιρός, η διατήρηση του ρυθμού στο δεύτερο ρυθμό του αγώνα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμη και στις πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Αν μάλιστα υπάρχει και ζέστη, η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, οι γυναίκες είναι καλύτερες σε αυτόν τον τομέα από τους άνδρες.

Οι γυναίκες την… παλεύουν με τη ζέστη 

Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science & Sports, η οποία αξιολόγησε 167 δρομείς εκ των οποίων οι 123 ήταν γυναίκες και οι 44 ήταν άνδρες. Οι ερευνητές προσανατολίστηκαν στο να εξετάσουν τον βαθμό επιβράδυνσης (χρόνος πρώτου μισού ενός αγώνα έναντι του δεύτερου μισού) στον μαραθώνιο μεταξύ των δύο φύλων και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μαραθωνίων: ο ένας σε δροσερές συνθήκες και ο άλλος σε θερμές συνθήκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός επιβράδυνσης διέφερε μεταξύ ψυχρών και θερμών καιρικών συνθηκών και μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες επιβραδύνουν περισσότερο από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και ο ζεστός καιρός οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό επιβράδυνσης και στους δύο -αν και περισσότερο στους άνδρες.

Επίσης, μια παλιότερη μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: οι άνδρες είναι πιο πιθανό να επιβραδύνουν κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου από ό,τι οι γυναίκες.

Διαπίστωσε ότι η μέση μεταβολή του ρυθμού ήταν 15,6% στους άνδρες έναντι 11,6% στις γυναίκες – οι γυναίκες ήταν 1,46 φορές πιο πιθανό από τους άνδρες να διατηρήσουν το ρυθμό τους. Αν και η μεγαλύτερη εμπειρία σχετιζόταν με μικρότερη επιβράδυνση, ο έλεγχος των μεταβλητών της εμπειρίας δεν εξάλειψε τη διαφορά φύλου στους ρυθμούς.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα: «Η διαφορά φύλου στον βηματισμό είναι ισχυρή. Μπορεί να αντανακλά διαφορές φύλου στη φυσιολογία, στη λήψη αποφάσεων ή και στα δύο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter