Μαρέβα Μητσοτάκη: Απέκρυψε την παραδείσια offshore

Μαρέβα Μητσοτάκη: Απέκρυψε την παραδείσια offshore

Οι αποκαλύψεις του Documento αναφορικά µε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους συνεχίστηκαν στο φύλλο της 12ης Φεβρουαρίου 2017. Τότε το Documento αποκάλυψε ότι µετά τη δήλωση πόθεν έσχες του 2006, πριν από τη διάσταση του ζεύγους, την τελευταία που κατέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην οποία συµπεριέλαβε τη Μ. Γκραµπόφσκι, η ίδια φαίνεται ότι είχε εκτεταµένη επιχειρηµατική δραστηριότητα.

Τόσο εκτεταµένη που, όπως αποδείχθηκε, έφτασε µέχρι… τα Νησιά Κέιµαν, όπου η Μ. Γκραµπόφσκι ίδρυσε offshore εταιρεία. Και ήταν αυτή η offshore που οδήγησε στην αποκάλυψη του ονόµατός της στα Paradise Papers.

Μόνο που η ίδια ως σύζυγος πρωθυπουργού –και νωρίτερα αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης– νοείται βάσει της σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών κατά της ∆ιαφθοράς ως Πολιτικώς Εκτεθειµένο Πρόσωπο (ΠΕΠ), όπως ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σηµαντικό δηµόσιο λειτούργηµα, οι άµεσοι στενοί συνεργάτες τους, τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους, καθώς και οι άµεσοι στενοί συγγενείς, όπως η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Η Μ. Γκραµπόφσκι ως ΠΕΠ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο για τη συµµετοχή της σε αυτή την offshore. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρότι απέκρυπτε την εµπλοκή της στην επίµαχη offshore.

Πώς… συκοφαντήθηκε

Η Μ. Γκραµπόφσκι γράφει στο βιογραφικό της ότι το 2010 ίδρυσε την «Eternia Capital, µια εταιρεία asset management µε ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Βάσει έρευνας που πραγµατοποίησε η εφηµερίδα, προέκυψε ότι πρόκειται για την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors, που εγγράφηκε στο Επιµελητήριο της Γενεύης στις 22 Νοεµβρίου 2010. Μέτοχος της εταιρείας –παρά τα όσα δηλώνει στο βιογραφικό της η Μ. Γκραµπόφσκι– ήταν ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, στον οποίο ανήκει η αλυσίδα των ηλεκτρονικών καταστηµάτων e-food. Η εταιρεία έπαψε να λειτουργεί από το 2013. Οπως µάλιστα είχε δηλώσει και ο ίδιος στο Documento, «η Eternia Capital Advisors είναι µια συµβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική µου».

Αναζητώντας απάντηση στο ερώτηµα γιατί η Μ. Γκραµπόφσκι παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτρια εταιρείας που κάποιος άλλος εµφανίζεται να κατέχει, εντοπίσαµε µια άλλη εταιρεία, την Eternia Capital Management. Η συγκεκριµένη offshore διαγράφηκε από τις λίστες εταιρειών στις 30 Ιανουαρίου 2015, σύµφωνα µε την «Cayman Islands Gazette». Αυτή η εταιρεία εντοπιζόταν στα µητρώα των offshore εταιρειών των Νησιών Κέιµαν. Κι εκεί άρχισαν οι… συµπτώσεις. Οι δυο επίµαχες εταιρείες είχαν γραφεία στην ίδια διεύθυνση στη Γενεύη, στην οδό Rue du Parc 3 bis.

Παράλληλα, ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για hedge funds (επενδυτικά σχήµατα µεγάλου επενδυτικού ρίσκου) έδιναν κοινή καταχώρηση για την Eternia Capital Advisors και την Eternia Capital Management στην προαναφερθείσα διεύθυνση στη Γενεύη. Οι δυο εταιρείες εµφανίζονταν δηλαδή ως ιδίων συµφερόντων. Οι… συµπτώσεις κατά τη δηµοσιογραφική έρευνα συνεχίστηκαν: η Ιφιγένεια Στάθη δήλωνε στο Linkedin ότι εργαζόταν στην Eternia Capital Management από τον Σεπτέµβριο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010.

Η ίδια όµως είχε εργαστεί και στην MG Capital Advisors, την οποία είχε ιδρύσει η Μ. Γκραµπόφσκι και στο ∆Σ της οποίας είχε βρεθεί και ο γνωστός για την εµπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers Σταύρος Παπασταύρου.

Πληροφορίες από τα Νησιά Κέιµαν είχαν αναφέρει στο Documento ότι ως εκπρόσωπος της offshore εµφανιζόταν ο Κ. Κυρκίνης. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Documento είχε αρνηθεί κάθε σύνδεση µε την επίµαχη offshore, αναφέροντας µάλιστα πως δεν την ξέρει. Η Μ. Γκραµπόφσκι σε αντίστοιχο ερώτηµα που της τέθηκε από το Documento προτίµησε µέσω του συνηγόρου της να µη δώσει ουσιαστική απάντηση και να απειλήσει µε προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη.

Στα Paradise Papers

Λίγο καιρό µετά, τον Νοέµβριο του 2017, η Μ. Γκραµπόφσκι αναγκάστηκε να αλλάξει πρακτική. Αιτία ήταν η αποκάλυψη των Paradise Papers και η εµπλοκή της σε αυτά. Τα Paradise Papers ελήφθησαν από τη γερµανική εφηµερίδα «Süddeutsche Zeitung», η οποία µοιράστηκε τα στοιχεία µε τη ∆ιεθνή Σύµπραξη Ερευνητών ∆ηµοσιογράφων (ICIJ). Στην Ελλάδα δηµοσιεύθηκαν από την εφηµερίδα «Εθνος», η οποία αποκάλυψε ότι η Μ. Γκραµπόφσκι εµφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers ως µέτοχος κατά 50% της offshore εταιρείας Eternia Capital Management την περίοδο που ήταν σε διάσταση µε τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριµένα, όπως αποκαλύφθηκε από τα Paradise Papers, η Μ. Γκραµπόφσκι «και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank» ήταν οι βασικοί µέτοχοι της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφηκε στα µητρώα των Κέιµαν στις 30 Μαρτίου 2010. Η offshore διαγράφηκε από τα εταιρικά µητρώα των Κέιµαν στις 30 Ιανουαρίου 2015.

Σε απάντηση που έδωσε προς την εφηµερίδα «Εθνος», η Μ. Γκραµπόφσκι δήλωσε: «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόµιµη επαγγελµατική δραστηριότητά µου στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα. Αυτό αναφέρεται και στο δηµόσια αναρτηµένο βιογραφικό µου, το οποίο είναι προσβάσιµο στον καθένα». Οπως προαναφέρθηκε, στο βιογραφικό της είχε αναφέρει µόνο την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι όπως αποκαλύφθηκε η Eternia Capital Management διαχειριζόταν το fund Voyager 360 Ltd, που ιδρύθηκε το 2010. Επειτα από ερώτηση που δέχτηκε από την εφηµερίδα «Εθνος» αναφορικά µε τη σχέση του µε την offshore, ο Στ. Παπασταύρου απάντησε ότι πρόκειται για εταιρεία πελάτη του. Τη διαχείριση του fund Voyager 360 Ltd από την Eternia Capital Management παραδέχτηκε και η Μ. Γκραµπόφσκι στους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ, οι οποίοι εντόπισαν µεταξύ των υπό έρευνα κινήσεων στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασµό της για τη χρήση 2010 και δύο πιστώσεις 50.000 και 7.635 ευρώ.

Αυτές οι πιστώσεις, όπως κατέθεσε η κ. Γκραµπόφσκι, αφορούσαν είσπραξη επιταγών από τον Γεώργιο Σπαή –εµφανίζεται ως µέτοχος της Eternia Capital Management και διευθυντής µαζί µε την ίδια– για τη σύσταση του Voyager 360 Ltd. Το συγκεκριµένο fund φέρεται να λάµβανε συµβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων από την Eternia Capital Management.

Ακόµη, ο Κ. Κυρκίνης εµφανιζόταν σύµφωνα µε το επίµαχο ρεπορτάζ σε αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby, η οποία φρόντισε για την ίδρυση της συγκεκριµένης offshore, ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ο Κ. Κυρκίνης είχε αντικαταστήσει στο ∆Σ της MG Capital Advisors τον Στ. Παπασταύρου.

Το Documento είχε επικοινωνήσει εκ νέου µε τον Κ. Κυρκίνη, που δήλωσε ότι «αυτό που είχα καταλάβει από την ερώτησή σας ήταν αν είναι δική µου η Eternia Capital Management… Είχα µια συνεργασία µε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και µου ζήτησαν, επειδή έκλεισε το fund, να κλείσουµε την εταιρεία που δεν είχε πια δραστηριότητα…».

Χορηγός της συζύγου ευνοημένος από την κυβέρνηση

Η παναμέζικη Velvet Success και ο κρυφός χρηματοδότης της Μαρέβας

Και έπειτα… η Zeus & Dione. Η εταιρεία που ίδρυσε η Μ. Γκραµπόφσκι –αποχώρησε προ ολίγων µηνών– έχει πραγµατοποιήσει δυσθεώρητες αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου παρότι είναι εταιρεία µε τεράστιες ζηµιές. Αποτελεί µετεξέλιξη της εταιρείας MG Capital Advisors, στο ∆Σ της οποίας η κ. Γκραµπόφσκι πλαισιωνόταν από τον Στ. Παπασταύρου και την εφοπλίστρια Μελποµένη Τραυλού.

Η τελευταία συµµετείχε στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου που έγινε στη Zeus & Dione καταβάλλοντας 140.020 ευρώ, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό της από 7% σε 7,56%. Αξίζει να σηµειωθεί ότι προ ολίγων µηνών εκδόθηκε από το Λιµεναρχείο Λαυρίου σήµα αναζήτησης για τη γνωστή εφοπλίστρια προκειµένου να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου επειδή, όπως αναφέρθηκε σε δηµοσιεύµατα, «όπως έχει συµβεί και µε άλλους εφοπλιστές στο παρελθόν, εµφανίζονται ως ναυτολογηµένοι σε πλοία για ασφαλιστικούς λόγους, αλλά όταν σε έλεγχο των αρχών διαπιστώνεται ότι απουσιάζουν αδικαιολόγητα διώκονται µε τη συνήθη διαδικασία».

Η σηµαντικότερη αύξηση µετοχικού κεφαλαίου όµως πραγµατοποιήθηκε στην ίδια τη γενική συνέλευση του ∆Σ το 2017 από την offshore Velvet Success µε έδρα τον Παναµά, η οποία συµµετείχε µε 799.918 ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 12,33% στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της Zeus & Dione.

Όλοι οι άνθρωποι του Λασκαρίδη

Παρά τις αποκαλύψεις, τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η σύζυγός του δεν δηµοσιοποίησαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της επίµαχης offshore, ο οποίος επιλέγει να είναι κρυφός χρηµατοδότης της εταιρείας της γυναίκας του πρωθυπουργού. Οπως όµως αποκάλυψε το Documento, στο ∆Σ της Velvet Success συµµετέχουν οι Μαρία-Ιφιγένεια Βαρβάρα Πρωτόπαπα, Ιωάννης Γιαννακάκης και Ελευθερία Καλλίνη, τρία πρόσωπα δηλαδή που εµφανίζονται σε πάµπολλες εταιρείες, είτε ελληνικές είτε του εξωτερικού, που φέρονται να είναι συµφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη, η οποία µεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

Ενδεικτικό του πώς οι χορηγοί της εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού αντιλαµβάνονται τον θεσµικό του ρόλο αποτέλεσε η πρόσφατη συνέντευξη του Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος δήλωσε µπροστά στην κάµερα ότι «οι εφοπλιστές χέζουν τον πρωθυπουργό».

Με 799.918 ευρώ είχε συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus & Dione –από την οποία η Μ. Γκραμπόφσκι αποχώρησε προ ολίγων μηνών– η offshore Velvet Success με έδρα τον Παναμά. Όπως αποκάλυψε το Documento, στο ΔΣ της παναμέζικης offshore συμμετέχουν τρία πρόσωπα που εμφανίζονται σε πάμπολλες εταιρείες συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη

Συµµέτοχος δικάζεται για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος

Μέτοχος στην τόσο προβεβληµένη επικοινωνιακά Zeus & Dione ήταν και η Γεωργία Ευσεβίου, σύζυγος του Νικόλαου Λάσκαρη, πρώην ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της κατηγορούνται για δύο βαρύτατα κακουργήµατα: το ένα αφορά υπεξαίρεση 54 εκατ. ευρώ και το άλλο ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος. Τα κακουργήµατα, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, φέρονται να τέλεσαν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και γι’ αυτό έχουν παραπεµφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθήνας.

Σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, η Γ. Ευσεβίου παρουσιαζόταν ως βιρτουόζος στη δηµιουργία πολύπλοκων συστηµάτων εταιρειών, ενώ φέρεται να συνδεόταν µε ένα πλέγµα offshore εταιρειών στις οποίες εµφανιζόταν ως διευθύντρια αλλά και ως δεξιοτέχνης στη νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα. Βάσει των κατηγοριών, µε όχηµα το πλέγµα των επίµαχων offshore εταιρειών και τρίτων εικονικών προσώπων διακινούνταν ή αποκρύπτονταν παράνοµα εκατοµµύρια ευρώ.

Το αξιοσηµείωτο είναι ότι οι επίµαχες αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου γίνονται σε µια εταιρεία µε τεράστια οικονοµικά προβλήµατα, αφού, όπως ανέφερε δηµοσίευµα του Documento, στον ισολογισµό της χρήσης 2016 «η εταιρεία εµφανίζει συσσωρευµένες ζηµίες 854.480 ευρώ, αυξηµένες σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά που ήταν 594.999 ευρώ (αύξηση 43%).

Οι δε ζηµίες υπερβαίνουν το σύνολο της καθαρής θέσης που διαµορφώνεται στις 772.674 ευρώ τη χρονιά εκείνη. Αν η εταιρεία ήταν εισηγµένη στο χρηµατιστήριο, οι εποπτικές αρχές θα την έθεταν κατευθείαν στην κατηγορία των υπό επιτήρηση, διότι οι ζηµίες είναι µεγαλύτερες από την καθαρή θέση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter