Μαργαρίτα Πέτροβα: «Η τέχνη λειτουργεί ιαματικά και λυτρωτικά»

Μαργαρίτα Πέτροβα: «Η τέχνη λειτουργεί ιαματικά και λυτρωτικά»
Mαργαρίτα Πέτροβα (photo: John Barel)

Η Γκαλερί “7” φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Πέτροβα με τίτλο “wallen lands” σε επιμέλεια Έφης Μιχάλαρου.  Η Πέτροβα μέσα από την καινούργια ενότητα έργων της, προτρέπει τον θεατή να την ακολουθήσει σε ένα προσωπικό ταξίδι- διαδρομή, νέων τόπων μέσα από την μετάλλαξη οικείων εικόνων. Τα ασπρόμαυρα τοπία του παρελθόντος, μέσα από την εικαστική επεξεργασία μετατρέπονται σε ρευστές ονειρικές-ποιητικές εικόνες, που δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα.

Πως προέκυψε η σειρά έργων “wallen lands”; Ποια ήταν η εφαλτήρια ιδέα;

Από το 2017 ξεκίνησα να πειραματίζομαι και να δημιουργώ αυτήν την σειρά έργων. Ονειρικούς τόπους μέσα από την διαδικασία του κολλάζ είχα δημιουργήσει και πιο παλιά, με άλλες τεχνικές σε διαφορετικούς χρόνους. Είναι κάτι που με γοητεύει και με αφορά. Στα συγκεκριμένα έργα εστίασα στην υλικότητά τους, στην γλυπτικότητα που προσδίδουν συνδυάζοντας το ρεαλιστικό στοιχείο της εικόνας με το φαντασιακό και προσωπικό της ζωγραφικής.

ΠΕΤΡΟΒΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
φωτο: Γιάννης Βαρελάς
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΒΑ
φωτο: Γιάννης Βαρελάς

Τι συμβολίζουν για εσένα τα ονειρικά τοπία που δημιουργείς;

Διάλεξα να είναι τόποι απόκοσμοι, καμπυλωτοί, ποιητικοί,  συγκεκριμένοι αλλά ταυτόχρονα υπερβατικοί. Με ενδιαφέρει η ένωση του ρεαλιστικού ορίζοντα με το συμπαντικό και το θεϊκό. Το σημείο που ο καθένας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη. Θα μπορούσε να είναι για τον καθένα μας και ένα συναίσθημα, ένα βίωμα, μια ευχή.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποίησες για τα συγκεκριμένα έργα;

Πρόκειται για έργα κολλάζ. Η έννοια του κολλάζ ως αποκοπή κομματιών και συγκόλλησης τους για την δημιουργία κάτι νέου με αφορά γενικότερα στην πορεία της δουλειάς μου. είτε στην μορφή που το παρουσιάζω τώρα ως ενώσεις χαρτιών και ζωγραφικών επιφανειών  είτε σε έργα μου που αφορούν το κέντημα, με το κόψιμό τους και την ένωσή τους μεταπλάθοντας την ίδια την ύλη. Αλλά ακόμα και  στην performance με την αποκοπή και την συρραφή κειμένων δημιουργώντας κάτι νέο στον λόγο. Στη σειρά έργων “ wallen lands” εκτός από το στοιχείο του κολλάζ χρησιμοποιώ και την τεχνική του σταξίματος χρώματος που εμπεριέχει  λάδι σε επιφάνεια νερού και την αποτύπωση τυχαίων αλλά και συνειδητών σχημάτων που δημιουργούνται και την απορρόφησή τους πάνω στο χαρτί.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΒΑ
Η Μ. Πέτροβα με τους ηθοποιούς: Μιχάλη Πανάδη και Δανάη Παπουτσή φωτο: Αλέξανδρος Μποτονάκης

Σημαντικό κομμάτι των έργων σου αποτελούν οι καρτ ποστάλ. Τι αναζήτησες σε αυτές;

Οι καρτ ποστάλ υπονοούν τον τόπο με μια αμεσότητα και μια καθαρότητα, προσδιορίζοντας το ρεαλιστικό στοιχείο με έναν τρόπο συναισθηματικό, αφηγηματικό, αντικειμενικό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ζωγραφική επιφάνεια όπου εκεί βρίσκεται το ονειρικό και υπερβατικό στοιχείο, που εμπεριέχει την έννοια του χάους και της αφαίρεσης.  Αυτή η αντίθεση είναι που με ενδιαφέρει να δώσω στο έργο μου.

Τι ρόλο θεωρείς ότι μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην καθημερινότητά μας και ειδικά σε περιόδους που κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί;

Το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης δουλειάς, καθώς και άλλα έργα, έγιναν μέσα στην δύσκολη περίοδο της καραντίνας. Ήταν για εμένα μια ευλογία η τέχνη που με κράτησε ζωντανή και δημιουργική σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Πιστεύω πως για όλους τους καλλιτέχνες ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος. Η τέχνη μέσα από κάθε μορφή της λειτουργεί για τον άνθρωπο ιαματικά και λυτρωτικά και η ιστορία μας έχει διδάξει πως στις δύσκολες και σκοτεινές περιόδους η τέχνη είχε κάτι να πει, να δείξει, να κρίνει, να οραματισθεί.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΒΑ
φωτο: Αλέξανδρος Μποτονάκης
φωτο: Αλέξανδρος Μποτονάκης

Info

Εως 25/06/2022

ΩΡΕΣ : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11-2μ.μ. & 6-9 μ.μ.

Τετάρτη, Σάββατο : 11-3 μ.μ.

Γιώργος Ρόρρης: «Δύσκολο και ανυπόφορο στη ζωγραφική είναι αυτό που δεν σου αρέσει»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter