Μαργαρίτης Σχοινάς: O… δεύτερος επίτροπος της Γερμανίας!

Μαργαρίτης Σχοινάς: O… δεύτερος επίτροπος της Γερμανίας!

Άνθρωπος των μηχανισμών που ονειρεύεται μια Ευρώπη της «χριστιανικής κουλτούρας»

Ο νέος μας επίτροπος στην Κομισιόν δεν είναι από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ο απερχόμενος Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά καριερίστας των Βρυξελλών. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν ο άνθρωπος τον οποίο «καμαρώναμε» στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, αλλά μας απογοήτευε όταν απαντούσε ουδέτερα επί θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Και αυτό, βεβαίως, επειδή ως γνήσιοι Ελληνες δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι τα ελληνικής καταγωγής στελέχη που εκπροσωπούν τέτοιους θεσμούς ουδεμία… σκασίλα έχουν για τα ελληνικά ζητήματα! Κάτι που γεύτηκε, εξάλλου, πρώτος πρώτος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ο κ. Σχοινάς τάχθηκε με το… καλημέρα σας υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κάποτε ο σημερινός πρωθυπουργός μας υποσχόταν να σαμποτάρει…

Στη θέση του Σαμαρά

Οι σπουδές Κοινοτικής Διοίκησης στο Κολέγιο της Ευρώπης στη βελγική Μπριζ τον ώθησαν να επιδιώξει ευρωπαϊκή καριέρα, ξεκινώντας το 1990 και υπηρετώντας σε ιδιαίτερα γραφεία ξένων επιτρόπων, για να καταλήξει το 2007 ευρωβουλευτής της ΝΔ, στη θέση (κοίτα πώς τα φέρνει η ζωή) του Αντ. Σαμαρά. Το 2009 επέστρεψε στην Κομισιόν και έγινε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του τότε πρόεδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει και κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και τον διόρισε τελικά εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως άνθρωπος του Γιούνκερ, συνδέθηκε επίσης –σε εργασιακό και φιλικό επίπεδο– με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα της ΕΕ Μάρτιν Σελμάιερ, του οποίου η ξαφνική προαγωγή το 2018 στο υψηλότερο πόστο του εκτελεστικού οργάνου της Ενωσης είχε προκαλέσει σάλο. Ο Γερμανός Σελμάιερ ήταν στενός συνεργάτης του Γιούνκερ προτού προαχθεί με τρόπο αδιαφανή και «πραξικοπηματικό» στη θέση αυτή. Τότε μάλιστα κάποιοι αποκάλεσαν την υπόθεση «Σελμάιεργκεϊτ», ενώ οι υπάλληλοι των Βρυξελλών αποκαλούσαν… «Μαρτινέτες» τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Μάρτιν Σελμάιερ, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι άνθρωπος της γερμανικής πολυεθνικής Bertelsmann και θεωρείται θεματοφύλακας της γερμανικής κυριαρχίας!

Επιπρόσθετα, ο κ. Σχοινάς είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερθέντες Αλβαργκονθάλεθ, επικεφαλής του γραφείου του Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων των Βρυξελλών, και οι δύο σύζυγοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που προωθούν την κυριαρχία της «χριστιανικής κουλτούρας» στην Ευρώπη! Μάλιστα η Ισπανίδα σύζυγος του Μαρ. Σχοινά λέγεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, ενώ κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι έχει καλές σχέσεις και με την οργάνωση Opus Dei!

Η θητεία του κ. Σχοινά στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, πάντως, χαρακτηρίστηκε αναμφίβολα από επιτυχία ως προς τους «εργοδότες» του, αλλά… δεν είχαν την ίδια γνώμη και οι δημοσιογράφοι! Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο Σελμάιερ έγιναν σημεία και τέρατα, όπως μας είπαν ξένοι δημοσιογράφοι. Ο λόγος ήταν ότι ο Μαρ. Σχοινάς ως επικεφαλής Τύπου της Κομισιόν «αρνούνταν τα πάντα, υποστήριζε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες», ενώ όπως μας είπαν χαρακτηριστικά «δεν απαντούσε ούτε πόσοι ήταν οι υποψήφιοι – πότε μας έλεγε πάνω από δύο και πότε… κάτω από τέσσερις»!

«Ο Σχοινάς βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα, έχει συνδέσει την καριέρα του με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» δήλωσε στο Documento o Γιώργος Βασσάλος, διδάσκων Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ και πρώην ερευνητής στο Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO). «Για μένα, είναι σαν να έχει δύο επιτρόπους η Γερμανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασσάλος! Και είναι γεγονός, όπως μας έλεγε Γερμανός δημοσιογράφος, ότι η γερμανική κυβέρνηση προτιμούσε τον Σχοινά από τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο κ. Σχοινάς είναι κοντά στη γερμανική χριστιανοδημοκρατία, και μέσω της γυναίκας του και μέσω του Σελμάιερ» εξήγησε…

Καβγάδες και ξεσπάσματα

Υπάρχουν περιστατικά πάντως που εμφανίζουν τον Μαρ. Σχοινά ως αντιπαθή στους δημοσιογράφους! «Εδωσε ρεσιτάλ κυνισμού τα τελευταία χρόνια ως εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν» μας είπε Γαλλίδα δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντάς μας δύο ασυνήθιστους για την ψύχραιμη ιδιοσυγκρασία του κ. Σχοινά καβγάδες. Το 2016, όπως έγραφαν πολλά ευρωπαϊκά έντυπα, ο «συνήθως εξαιρετικά ήπιος Σχοινάς εξεμάνη» όταν Ιταλός δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τον όρο «ευρωγραφειοκράτης» για να περιγράψει έναν συνεργάτη του Γιούνκερ! Ο Μαρ. Σχοινάς του απάντησε ειρωνικά αλλά σε έντονο ύφος: «Σας ευχαριστώ που επαναλαμβάνετε ότι είμαστε γραφειοκράτες κατά πρόσωπο! Κάθε φορά όμως που θα χρησιμοποιείτε τον όρο “γραφειοκράτης”, θα απαντώ ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για τα συμφέροντα και των 28 κρατών-μελών»! Δεν έπεισε ούτε τον Ιταλό, βεβαίως, ούτε και τους υπολοίπους…

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ένα δημοσίευμα του βρετανικού «Independent» στις15/6/2018, το οποίο περιγράφει πώς έφτασε στο σημείο μια δημοσιογράφος να… κατσαδιάσει τον κ. Σχοινά επειδή ουσιαστικά δεν απαντούσε στις ερωτήσεις σχετικά με τους ευρωπαϊκούς ελέγχους μετανάστευσης. «Σε ρωτάμε – τι στο διάβολο σημαίνει αυτό;» του είχε πει η δημοσιογράφος. «Γιατί πληρώνεσαι; Δεν δίνεις καμία απάντηση» του φώναξε, συμπληρώνοντας προτού αποχωρήσει από την αίθουσα: «Αν δεν απαντάς επειδή φοβάσαι τη Γερμανία, δεν μπορείς να είσαι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής! Δεν είσαι εδώ για να εκπροσωπείς τη Γερμανία. Είσαι η Επιτροπή! Τι στο διάβολο κάνεις εδώ;»!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter