Μαρία Παπάκου: Καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία 14 ετών από τον προπονητή της

Μαρία Παπάκου: Καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία 14 ετών από τον προπονητή της

Νέα, σοκαριστική καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης φέρνει σήμερα στο φως το MEGA. Πρόκειται για την υπόθεση της Μαρίας Παπάκου – αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής η οποία βίωσε τόσο την κακοποίηση ως ανήλικη, αλλά και την αποσιώπηση των όσων βίωνε από τον περίγυρο.

Η αθλήτρια περιγράφει πως στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, έζησε τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της ενόργανης.

«Σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να απλώνει τα χέρια του στο σώμα μου. Με αγκάλιαζε σφιχτά, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα. Ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα πάνω στα γεννητικά μου όργανα, την ώρα που κάναμε ευλυγισία», εξομολογείται και συγκλονίζει, η Μαρία Παπάκου.

«Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές αυτό. Κανένας δεν του είπε μία λέξη, κανένας δεν του έβαλε ένα όριο, ένα στοπ. Συνέβαινε σε πάρα πολλά κορίτσια της Εθνικής Ομάδας. Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο σε μένα».

Το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι ο αρχιπροπονητής της Εθνικής ομάδας της ενόργανης γυμναστικής κακοποιούσε συστηματικά και παρενοχλούσε σεξουαλικά καθημερινά τις αθλήτριές του, μικρά κοριτσάκια 11, 12 ετών.

«Μετά από πολύ καιρό έτυχε και βρέθηκα με την παλιά μου προπονήτρια και μου έκανε την εξής ερώτηση ‘τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε στρίμωξε; γιατί είχαμε αυτήν την απορία’ και της είπα ‘το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα’;».

 

«Έκανε σχολιασμό για τα οπίσθιά μου, μου έλεγε πόσο ωραίο στήθος έχω και πόσο ωραία μεγαλώνει, πότε θα φιλήσει τα χείλη μου. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι ‘αυτό που συμβαίνει θα του ξέρουμε μόνο εγώ, εσύ και ο Θεός, είναι ιερό’».

Πίσω από τις εμφανίσεις, το κορίτσι που εκπροσωπούσε τη χώρα σε διεθνείς αγώνες, κρυβόταν ένα ασύλληπτο δράμα. Ένα δράμα που αποκαλύπτεται σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, από την ίδια. Μπροστά στην κάμερα. Δίχως φόβο και με περίσσιο θάρρος.

«Σε ένα ταξίδι που είχαμε, χτύπησε την πόρτα του δωματίου και του άνοιξε μια συναθλήτριά μου. Δεν τον φοβήθηκα γιατί ήμασταν πολλά κορίτσια μαζί και λέω δε θα μου κάνει τίποτα. Αυτός όμως είπε σε όλες ‘φύγετε από το δωμάτιο θέλω να μείνω μόνος με τη Μαρία’ και έφυγαν και με άφησαν μόνη μου. Μου κόπηκαν τα πόδια, άρχισε η καρδιά μου να πάλλεται, να χτυπάει σα να θέλει να βγει έξω από το στήθος μου, δεν μπορούσα να αντιδράσω, θεώρησα ότι είναι τετελεσμένη η κατάσταση, δεν είχα λόγια να πω».

Τα ταξίδια για αγώνες ήταν η απόλυτη ευκαιρία για τον αρχιπροπονητή να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του.

«Έβγαλε την μπλούζα του, μου έπιανε το κεφάλι, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα και τον λαιμό. Τον έδιωχνα μακριά αλλά έτριβε το σώμα του επάνω μου. Με πέταξε στο κρεβάτι, σηκώθηκα να φύγω, με τράβηξε από το χέρι, με ξανακόλλησε επάνω του και έπεσα πάνω στο κρεβάτι. Με φιλούσε παντού, έβαλε το χέρι του στα γεννητικά μου όργανα, προσπαθούσε να με γδύσει, έπιασε το χέρι μου και προσπάθησε να το βάλει μέσα από το εσώρουχό του.

»Άρχισα να φωνάζω, έπαθα πανικό, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, έτρεμε το σώμα μου εσωτερικά. Μου έλεγε να μη φωνάζω, δεν πρέπει να μας ακούσουν ‘σε αγαπάω, εγώ είμαι, ξέρεις πόσο σε αγαπώ, μη φοβάσαι, τον έρωτα θέλω να σου δείξω’ μου είπε. Οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν, έβαλα τα κλάματα και εκεί σταμάτησε τελικά. Ενδεχομένως να είχε φτάσει στον σκοπό του. ‘Δεν πειράζει μπορεί να χάσαμε σήμερα την ευκαιρία αλλά υπάρχει και άλλη μέρα’, μου είπε».

Η εισαγγελική έρευνα η οποία έχει αρχίσει εδώ και 8 μήνες για τα όσα οι ίδιοι οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης είχαν δημόσια καταγγείλει, παραμένει ανοιχτή ως και σήμερα.

«Γνωρίζουν όλοι»

Αναφερόμενη στο θέμα και μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Σοφία Μπεκατώρου, είπε ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

«Οι φορείς γνωρίζουν. Γνωρίζει η ομοσπονδία, γνωρίζει η ολυμπιακή επιτροπή και το υπουργείο και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχουν κληθεί σε απολογία οι άνθρωποι που κατηγορούνται και βρίσκονται σε χώρους με παιδιά».

Και συμπληρώνει:

«Πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτόμαστε αν γίνονται ή αν δεν γίνονται αυτά αλλά πώς θα σταματήσουν οι συμπεριφορές αυτές και αν θέλουμε έναν υγιή αθλητισμό».

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας μηχανισμός που να κινητοποιείται όταν υπάρχουν καταγγελίες», κατέληξε η κ. Μπεκατώρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter