Μαρία Συρεγγέλα στο Documento: Τα Τέμπη δεν θα γίνουν μοντέλο κομματικής εργαλειοποίησης

«Καμία υπόθεση δεν είναι ίδια» υποστηρίζει η Μαρία Συρεγγέλα αναφορικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του «μοντέλου Τριαντόπουλου» για τους πρωταγωνιστές της δικογραφίας του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας πως «η τραγωδία στα Τέμπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο κομματικής εργαλειοποίησης». Η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών παίρνει θέση υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, στέλνει μήνυμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ξεκαθαρίζει ότι η παραίτησή της από τη θέση της γραμματέα της ΝΔ δεν ήταν «απόφαση ρήξης».

Ενώ ο πρωθυπουργός παρουσιαζόταν αιφνιδιασμένος από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ομολογώντας ότι αποτύχατε να σπάσετε το απόστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «και γνώριζε την παθογένεια και έδρασε και προφανώς έπρεπε να κάνει περισσότερα». Συμφωνείτε με την άποψη του κ. Μαρινάκη ότι ήταν ανεπαρκής η διαχείριση του πρωθυπουργού;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνη. Η παραδοχή της ύπαρξης παθογενειών και η πολιτική πρωτοβουλία για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ενδείξεις αδυναμίας αλλά πολιτικού θάρρους και ηγετικής ωριμότητας. Η μεταφορά του οργανισμού στην ΑΑΔΕ είναι μια τομή διαφάνειας, μια κίνηση ουσίας που κλείνει κερκόπορτες του παρελθόντος και κυρίως υπηρετεί το τέλος των πελατειακών σχέσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Οποιος συγχέει την ανάληψη ευθύνης με αδυναμία, δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της λογοδοσίας, που για την παρούσα κυβέρνηση είναι σημαντική προτεραιότητα.

Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» θα εφαρμοστεί για τις περιπτώσεις Βορίδη και Αυγενάκη ή η συγκεκριμένη πρακτική αφορούσε μόνο την τραγωδία των Τεμπών;

Αρχικά, η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποδώσει ευθύνες – όχι οι παραπολιτικές στήλες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι καθοδηγητές των κομματικών γραφείων. Εχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η τραγωδία στα Τέμπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο κομματικής εργαλειοποίησης κάθε υπόθεσης, συνεπώς ας πάψουν ορισμένοι να εκμεταλλεύονται τις φορτίσεις της για μικροπολιτικό σκοπό. Καμία υπόθεση δεν είναι ίδια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η διερεύνηση προχωρά θεσμικά, χωρίς κραυγές. Κι αυτό δεν είναι αδυναμία˙ είναι υπευθυνότητα.

Αντί να σπεύδουμε σε πολιτικές δίκες προθέσεων, ας περιμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι θεσμοί υπάρχουν για να τους εμπιστευόμαστε – όχι να τους επικαλούμαστε κατά περίπτωση. Ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή η αντιπολίτευση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τα μέχρι τώρα δείγματα για το αντίθετο.

Εκπεφρασμένη πρόθεση της πλειοψηφίας είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Με δεδομένο ότι ήσασταν δημόσια υπάλληλος, ποια η άποψή σας; Και επειδή η περίπτωση της υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευής Τυχεροπούλου είναι νωπή, πώς θα εγγυηθείτε ότι το νέο στάτους δεν θα ανοίξει κερκόπορτα αποπομπής ευσυνείδητων υπαλλήλων;

Το δημόσιο χρειάζεται αξιολόγηση, όχι ασυλία στους αδιάφορους. Η μονιμότητα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν προστατεύει τους άξιους· συγκαλύπτει τους αδιάφορους. Εχω υπάρξει δημόσια υπάλληλος και γνωρίζω καλά και τις δύο όψεις: εκείνους που τιμούν το λειτούργημά τους και εκείνους που θεωρούν ότι δεν τους αγγίζει καμία συνέπεια, συνεπώς μπορούν να υπάρχουν εις βάρος των άλλων. Η άρση της μονιμότητας δεν είναι εκδικητικός μηχανισμός – είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός. Μια δικλίδα ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρχουν αδικίες και μεροληπτικές συμπεριφορές.

Κι αυτό σας το λέει κάποια που έχει υπάρξει θύμα αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών στον δημόσιο τομέα, αλλά έχει γνωρίσει και πάρα πολλούς άξιους δημόσιους υπαλλήλους, που είναι αφοσιωμένοι στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Αυτοί πρέπει να αναγνωριστούν και όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους να παραχωρήσουν τη θέση τους σε εκείνους που πιστεύουν σε ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών εκείνων που θα είναι ασπίδα απέναντι σε κάθε διάκριση και μεροληψία. Κάναμε ήδη την αρχή μέσα από τη θωράκιση της Επιθεώρησης Εργασίας με τον νόμο 4808/21 όσο ήμουν υφυπουργός Εργασίας και συνεχίζουμε μέσα από τη λειτουργία ενός ισχυρού, κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο θα θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Η εγκληματικότητα είναι μόνιμη πηγή προβλημάτων για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Είστε ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του αρμόδιου υπουργείου;

Η ασφάλεια δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Η Δυτική Αθήνα που εκπροσωπώ όταν αναλάβαμε το 2019 ένιωθε παραμελημένη. Εχοντας μεγαλώσει τα παιδιά μου στις γειτονιές της Πετρούπολης και στο Περιστέρι, αντιλαμβανόμουν τις ανησυχίες, τους φόβους και σε μεγάλο βαθμό τούς συμμεριζόμουν. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερη παρουσία της ΕΛΑΣ, περισσότερους φωτισμένους δρόμους, περισσότερες δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η ασφάλεια όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με περιπολίες, αλλά και με ευκαιρίες, με υποδομές, με ουσιαστική φροντίδα. Εχουν γίνει πολλά βήματα και η κυβέρνηση εργάζεται για περισσότερα. Θέλουμε μια Δυτική Αθήνα που να εμπνέει εμπιστοσύνη, όχι ανασφάλεια, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό.

Ο τρόπος που ανακοινώθηκε η παραίτησή σας από τη θέση της γραμματέα του κόμματος έδωσε την εντύπωση ότι το «διαζύγιο» δεν ήταν και τόσο συναινετικό. Θέλετε να αποσαφηνίσετε τι συνέβη; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι είχατε εκφράσει νωρίτερα την πρόθεση να εγκαταλείψετε το συγκεκριμένο πόστο;

Δεν ήταν τόσο ξαφνικό και σίγουρα δεν ήταν διαζύγιο. Πίστευα και πιστεύω πως στην πολιτική δεν μένεις για την καρέκλα – μένεις για να προσφέρεις. Οταν ένιωσα ότι ο ρόλος μου χρειάστηκε νέο αέρα, έκανα στην άκρη γιατί οι υποχρεώσεις μου δεν μου επέτρεπαν πλέον να το κάνω εγώ αυτό. Ηταν μια απόφαση ευθύνης και σε καμία περίπτωση απόφαση ρήξης. Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη διότι μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής στον πολιτικό οργανισμό για τον οποίο αγωνίζομαι από παιδί.

Πλέον επικεντρώνομαι στην εκπροσώπηση των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

ΕΕ – Μεξικό επικρίνουν τον προτεινόμενο δασμό 30% του Τραμπ που εκτόξευσε νέες απειλές

Μητσοτάκης: Ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κρεσέντο – «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Τραμπ: Δασμοί 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από τον Αύγουστο