Μαρκ Γκασόλ: «Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί, δίπλα σε ένα άλλο που επέπλεε»

Μαρκ Γκασόλ: «Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί, δίπλα σε ένα άλλο που επέπλεε»

Ο Μαρκ Γκασόλ δεν ασχολείται μόνο με το μπάσκετ. Είναι ευαισθητοποιημένος κοινωνικά και η συμμετοχή του σε ομάδα διάσωσης προσφύγων έχει συγκινήσει τους πάντες.

Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ συμμετέχει στην «Proactiva Open Arms» και τον έχουμε δει σε δράση πάνω σε βάρκα να βοηθάει τους πρόσφυγες να σωθούν. Όχι όμως όλοι.

Ο Μαρκ Γκασόλ παραχώρησε συνέντευξη στην “El Mundo” και μιλάει για τις συγκλονιστικές αυτές εμπειρίες.

«Η πίεση του αθλητή είναι κάτι που επιδιώκεις. Είναι κάτι που υπάρχει, γνωρίζεις εξ αρχής τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Κερδίζεις και προσφέρεις χαρά στους φιλάθλους, χάνεις κι επιστρέφεις σπίτι γεμάτος νεύρα. Επηρεάζει, ενδεχομένως τη σχέση σου με τη σύζυγο σου, τα παιδιά σου, γενικώς τον περίγυρο σου. Εξαρτάται, βέβαια από το πρίσμα που βλέπεις την κατάσταση. Το μπάσκετ δεν είναι το κέντρο του κόσμου».

Τι περνάει από το μυαλό σου όταν βλέπεις πρόσφυγες να παρασύρονται στο κέντρο της θάλασσας;

«Πολλά πράγματα. Αμφιβάλω για την καλοσύνη των ανθρώπων. Πώς είναι δυνατόν να βλέπεις ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών μέσα στη νύχτα, έπειτα από τρεις μέρες στη θάλασσα και να μην κάνεις τίποτα; Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί που επέπλεε. Δίπλα τους ήταν η Ζοζεφίν, ήταν ακόμα ζωντανή. Γιατί να καταδικάζουμε αυτές τις ψυχές σε θάνατο;».

Ήσουν προετοιμασμένος για ό,τι είδες;

«Δυστυχώς, έπρεπε να ψάξουμε για πτώματα στο νερό και να τα παραδώσουμε στο Open Arms. Η Ζοζεφίν είχε υποθερμία… Αυτές οι καταστάσεις σε κάνουν να αμφιβάλλεις για πολλά, την ίδια στιγμή όμως σου επιτρέπουν να αισιοδοξείς βλέποντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και μάχονται. Υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η λύση δεν είναι να σώζεις ανθρώπινες ψυχές στη μέση της θάλασσας. Η λύση πρέπει να έλθει αρκετά νωρίτερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν»!

Σε ενδιαφέρει η πολιτική;

«Δεν μπορώ να την καταλάβω στο 100%… Δεν έχω καταλάβει ακόμα τον σκοπό του πολιτικού παιχνιδιού, μολονότι έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν ξέρω όλους τους κανόνες…»

Πέρα από το μπάσκετ, τι άλλο σε ενδιαφέρει;

«Οι επόμενες γενιές… Η φιλανθρωπία, η έρευνα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου και οι πιο παραμελημένες περιοχές στην Ισπανία. Το να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και την έμπνευση».

Πηγή: Eurohoops

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter