Μάρκου σε Αυγενάκη: Στραγγαλίζετε τις ομάδες της Super League 2

Μάρκου σε Αυγενάκη: Στραγγαλίζετε τις ομάδες της Super League 2

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση δύο επίκαιρων ερωτήσεων που κατατέθηκαν με αφορμή την απόφαση της Σούπερ Λίγκας 2 να αναστείλει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της λόγω της διαφωνίας με την κατανομή των χρημάτων από τη φορολόγηση των τυχερών παικτών του στοιχήματος στον επαγγελματικό αθλητισμό. Τις επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Λιακούλη και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάρκου με τον Λευτέρη Αυγενάκη να προκαλεί την αντίδραση τους στη δευτερολογία του. Ο υφυπουργός αθλητισμού για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της ΣΛ2 από την χρηματοδότηση είπε ότι ήρθαν για την τρέχουσα σεζόν 11 αναφορές για «ύποπτους αγώνες» του συγκεκριμένου πρωταθλήματος και για δύο απ’ αυτές προέκυψε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης.

Στην ΚΥΑ για την κατανομή των χρημάτων αναφέρεται ότι: «Αναστέλλεται η καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού σε ΑΑΕ ή ΤΑΑ σε περίπτωση που η ΑΑΕ/ΤΑΑ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης αναφοράς για συμμετοχή σε χειραγώγηση αγώνα της περιόδου 202223 από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας. Σε περίπτωση που η υπό αξιολόγηση υπόθεση χειραγωγημένου αγώνα τεθεί από την ΕΠΑΘΛΑ στο αρχείο, η εμπλεκόμενη ΑΑΕ ή ΤΑΑ θα λάβει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το ποσό που της αναλογεί ως δικαιούχος και η καταβολή του οποίου είχε ανασταλεί. Σε περίπτωση που η υπό αξιολόγηση υπόθεση χειραγωγημένου αγώνα διαβιβαστεί στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, δηλαδή στον αρμόδιο εισαγγελέα ή/και στον αρμόδιο αθλητικό φορέα, ήτοι στο αρμόδιο αθλητικό πειθαρχικό όργανο, η αναστολή εξακολουθεί να ισχύει έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση από το πειθαρχικό όργανο».

Επομένως με βάση την ΚΥΑ, για μόλις δύο αγώνες, για τους οποίους ακόμα δεν υπάρχει δικαστική απόδειξη, αποκλείεται από τη χρηματοδότηση ολόκληρη κατηγορία!

Η τοποθέτηση Αυγενάκη προκάλεσε αντιδράσεις στη Βουλή και μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Λιακούλη: “Πετάτε την μπάλα στην κερκίδα όπως το περιμέναμε. Είπα μήπως είχαμε κάτι διαφορετικό να πείτε. Πάλι διακοπή προκαλέσατε. Σύγκρουση. Έχετε δημιουργήσει συγκρούσεις σε όλη την επικράτεια. Νομίζετε ότι εμείς δεν παρακολουθούμε ποδόσφαιρο. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένο θέμα και εσείς μας είπατε για άλλα αντί άλλων. Αλλά γλιστρίσατε και πέσατε και με τα νούμερα. Αν θεωρείτε ότι επειδή είστε υπουργός μπορείτε να φέρεστε με απαξιωτικό τρόπο για τους συναδέλφους σας, λυπάμαι πολύ. Αν υπάρχουν ομάδες χωρίς εγγυητικές να υποστούν τις συνέπειες. Οι άλλες που έχουν γιατί να υποστούν; Γιατί δεν δημοσιοποιείτε ποιες είναι οι αμαρτωλές ομάδες; Eσείς κάνατε την αναδιάρθρωση για να φύγουν οι στοιχηματζήδες και οι αεριτζήδες; Αποτύχατε; Σε ποιά όργανα κατηγορούνται οι ομάδες; Αυτό είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτό το γενικώς και αορίστως επί δικαίων και αδίκων, τί είναι; Πώς αλλάξατε το ποσοστό για τη Super League 2; Aποτύχατε στην αναδιάρθρωση”.

Κ. Μάρκου: “Σπαταλήσατε 14 λεπτά. Για τη Σούπερ Λιγκ 2 δεν είπατε κουβέντα. Είναι δικό σας δημιούργημα. Σας είχαμε πει ότι μια υπερκατηγορία με τόσες ομάδες δεν θα λειτουργήσει. Στραγγαλίζετε τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για χρήματα. Αυξήσατε τα χρήματα στον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, στον Μελισσανίδη και στην Παναχαϊκή οι παίκτες κάνουν αποχή. Τι κάνει η ΕΕΑ στην οποία έχετε βάλει τον κουμπάρο σας; O Ηρόδοτος, η αγαπημένη σας ομάδα, για την οποία έχετε κάνει σημεία και τέρατα στο παρελθόν παίζει χωρίς εγγυητική επιστολή. Ο υπουργός υπαινίχθηκε ότι και οι 30 ομάδες είναι ύποπτες για χειραγώγηση. Έχω την υποψία ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο από τη ΝΔ ενόψει εκλογών. Σήμερα ο Μητσοτάκης βλέπεις τους καλλιτέχνες αύριο θα αναγκαστεί να δει τη Σούπερ Λιγκ 2 επειδή θα εμφανιστεί ο Μωυσής να δώσει χρήματα”.

Λ. Αυγενάκης: “Η Sportradar παρακολουθεί και στέλνει εκθέσεις. Παλιότερα το υλικό ήταν αναξιοποίητο. Σήμερα με την ΕΠΑΘΛΑ παράγεται έργο. Στις 23/1 κάναμε την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των λιγκών. Βάλαμε κριτήρια ότι δεν θα παίρνουν χρήματα οι ομάδες που δεν έχουν εγγυητική επιστολή όπως ο Ηρόδοτος και ο Απόλλων Λάρισας, που κακώς συμμετέχουν στο πρωτάθλημα με ευθύνη της διοργανώτριας. Δεν θα παίρνουν χρήματα όταν υπάρχουν αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων. Στις 31/1 παρέστη και η Σούπερ Λιγκ 1 στη δεύτερη συνάντηση. Σκοπός της ήταν η δίκαιη κατανομή των χρημάτων.

Η κατηγορία έκτρωμα είναι κατόρθωμα της ΕΠΟ και της Super League 2. Παραβίασαν συγκεκριμένο νόμο. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ πρωτάθλημα 34 ομάδων πέρυσι και 30 ομάδων φέτος. Η ΚΥΑ του 2021 δεν αφορά την παρούσα κατανομή. Παραπλανητική η ανακοίνωση της Super League 2. Η απόφαση για διακοπή είναι της διοργανώτρια αρχής, όχι δική μου. Αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής στάσης της Super League 2, να γυρίσουν στα γήπεδα και μετά είμαστε εδώ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter